Genel olarak Kuzey Anadolu sahilinde Samsun ve Sinop; Orta Anadolu'da Çorum, Amasya; İç Batı Anadolu'da Afyon, Balıkesir; Doğu Anadolu'da Sivas, Muş; Güney Doğu Anadolu'da ise Diyarbakır'da daha yoğun şekilde bulunmaktadır.
TÜİK verilerine göre Türkiye'de manda sayısı 2008 yılında 86 bin 297 baş iken, 2021 yılında 185 bin 574 başa kadar çıktı. Yine 2021 yılı TÜİK verilerine göre Samsun 23 bin 633 baş manda mevcudu ile Türkiye'de 1. sırada yer alıyor. Bu miktarın 11 bin 300'ü Bafra ilçesinde bulunuyor.
Mandacılık kültürünü yaşatmak için 2014 yılında İstanbul Silivri'de 210 dönümlük arazide kurulan mandıra, Türkiye'nin en büyük manda çiftliğidir.
Ülkemizde genel olarak Marmara Bölgesi'nde İstanbulda, kuzey sahillerimizde Samsun ve Sinop civarında, Orta Anadolu'da Çorum ve Amasya, İç Batı Anadolu'da Afyon, Balıkesir, Doğu Anadolu'da Sivas, Güneydoğu Anadolu'da Diyarbakır'da daha yoğun bulunmaktadır.
Proje öncesi günlük manda sütü ortalamamız 6-7 litre arasındayken, ilk yılımızda 8-9 litreye ulaştık.
İlgili 29 soru bulundu
Mandaların gebelik süreleri ırk, iklim, yetiştirildiği ülke gibi durumlara göre 299-346 gün arasında değişmekle beraber ortalama olarak 10.5 ay yada 315-319 gün Gebelik rektal muayene ile saptanabildiği gibi sütteki değişiklikle de 20 gün gibi çok erken olarak da saptanabilmektedir.
Büyüklük ve Süt Verim Özellikleri
Manda ırkları arasında süt verimi en yüksek olan ırk 900-4000 kg/laktasyon verimine kadar yükselen Akdeniz mandasıdır. Akdeniz mandasını Mehsana (Surti×Murrah melezi olarak elde edilen) ırkı (1800-2700 kg) ve Jafarabadi ırkı (1800-2700 kg) takip etmektedir.
Kazanç yönünden manda yetiştiriciliğinde son yıllarda kazanç yönünden artışlar sağlanmaktadır. Genel manada 1 yaşını geçmiş olan mandalar yaklaşık 4000 - 10.000 TL arasında satılmaktadır. Manda yetiştiriciliği için diğer masraflar çıkıldığında manda yetiştirmek karlı bir iştir.
Bulgular: Araştırmada manda başına bir laktasyonda süt verimi ortalama 1332.89 kg olarak bulunmuştur. Bu miktar 2019 yılı Türkiye ortalamasının (1000.10 kg) oldukça üzerindedir. Büyükbaş hayvan birimi (BBHB) başına günlük toplam yem tüketimi 12.32 kg'dır.
Genel olarak Kuzey Anadolu sahilinde Samsun ve Sinop; Orta Anadolu'da Çorum, Amasya; İç Batı Anadolu'da Afyon, Balıkesir; Doğu Anadolu'da Sivas, Muş; Güney Doğu Anadolu'da ise Diyarbakır'da daha yoğun şekilde bulunmaktadır.
Muş, manda yetiştiriciliğinde potansiyeli olan bir ildir. İlde 1980 yılında 52.162 baş manda yetiştirilirken bu sayı 2022 yılında 8.252 başa kadar gerilemiştir. Muş ili sahip olduğu su kaynaklarıyla su ve sulak alanları seven mandanın yetiştirilmesi için önemli doğal ortam özelliklerine sahiptir.
Halk arasında manda yavrusu birden fazla kelime ile tanımlanır. Bu isimler arasında; kadak, gedek, gocuk, malak, kotik ve kota yer alır.
Beş kilo sütten bir kilo peynir elde edilir. Kısmen veya tamamen yağı alınmış yahut içine manda sütü karıştırılmış sütle yapılan kelle peynirleri hem renksiz, hem sert, hem de lezzetsiz ve ekşimtırak olur.
Anadolu Mandası, sütünden elde edilen manda kaymağı, manda yoğurdu, mozarella peyniri gibi nitelikli ürünlerle dikkat çekmektedir. Manda etinin ise daha çok sucuk yapımında kullanıldığı bilinmektedir. Örneğin, ünlü Afyon sucuğunun lezzetinde, yapımında kullanılan manda etinin önemli bir katkısı vardır.
İngilizce bizon adıyla da bilinen bufalo, Kuzey Amerika'ya özgü bir manda türü.
Havaların ısınması ile birlikte meralara salınan mandalar, çamura yatmaya başladı. Manda üreticisi ve yetiştiricisi Murat Yılmaz, “Mandalar sıcağa çok hassas. Bu yüzden çamura yatarlar. Manda sütü ile astım hastalarına ilaç yapılıyor ve şifa verdiği söyleniyor” dedi.
(Burada da yazarın ufak bir yanılması vardır : Mandanın erkeğine "buğa-camış" veya "kal-camış", dişisine yalnız "su-sığırı" veya "camış" denir.
Mandaların laktasyon süreleri ırk, bakım ve besleme gibi koşullara göre genellikle 122-436 arasında değişmektedir. Manda inek¬lerinin damızlıkta kalma yaşı 16-18 yıl kadardır. Süt verimleri koşullara göre, genellikle 400-3000 kg arasında değişmektedir.
Süt bileşenleri açısından manda sütü inek sütüne göre daha zengin değerlere sahiptir. Manda sütünde bulunan yağ, kuru madde, protein ve laktoz gibi değerler inek sütüne oranla daha fazla miktardadır[6]. Manda sütünün %19,28'ini toplam kuru madde, %5,30'unu protein, yaklaşık %7,97'sini yağ oluşturmaktadır.
Genel olarak Kuzey Anadolu sahilinde Samsun ve Sinop; Orta Anadolu'da Çorum, Amasya; İç Batı Anadolu'da Afyon, Balıkesir; Doğu Anadolu'da Sivas, Muş; Güney Doğu Anadolu'da ise Diyarbakır'da daha yoğun şekilde bulunmaktadır.
Manda yetiştiriciliğine uygun olan Batı ve Kuzey Anadolu'da, mandalar sulak, çayır, bataklık ve sazlık alanlarda otlatılmaktadır. Ilıman iklime sahip yerlerde ise mandalar bütün yıl boyunca otlatılmaktadır.
1 LİTRE MANDA SÜTÜ (Sadece İstanbul içi) - 108.91 TL + KDV.
Suyu çok sevmeleriyle meşhur olan mandaların ortak özellikleri anne sütüne olan düşkünlükleri. Türk mutfağının hazinesi Osmanlı lezzetlerinin en eskilerinden biri... Mandalar ekosistemin en güçlü üyeleri arasında bulunuyor.
Ardından sütünüze ilave edip karıştırın. Sıcaklığını koruması ve soğumaması için üzerini örtün ve 7 saat kadar mayalamaya bırakın. Mayalanan sütünüzü 1 gün kadar da buzdolabında dinlendirin. 1 gün sonunda yemeye hazırdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri