En çok Giresun ve Trabzon illerinde yetişir. Levant kalite fındık ise Giresun kalite fındığa göre daha az yağ içeren fındıklardır. Bu kalitedeki fındıklar ise Trabzon, Ordu, Samsun, Bolu, Sakarya, Zonguldak ve Bartın illerinde üretimi bulunmaktadır.
Oldukça lezzetli ve sağlığa faydalı olan bu kuruyemiş, yetiştirildiği iklime ve bölgeye göre kalite farklılıkları göstermektedir. En kaliteli fındık dendiği zaman herkesin aklına ilk olarak Giresun fındığı gelmektedir. Giresun fındığı lezzetiyle ve özellikleriyle tartışmasız olarak en kaliteli fındıktır.
Türkiye'de fındık üretiminde Ordu 214 bin ton ile ilk sırada yer almaktadır. Ordu'yu 96 bin ton ile Samsun ve 93 bin ton ile Giresun takip etmektedir.
Giresun kalite, dünyadaki en kaliteli en üstün özelliklere sahip içerdiği yağ oranı ve tadı ile dünyanın bir numarasıdır. Bu fındık tombul bir fındık olup Giresun, Ordu, Samsun ve Trabzon'un Beşikdüzü, Vakfıkebir, Çarşıbaşı ve Akçaabat ilçelerinde yaygın bir şekilde yetiştirilmektedir.
Giresun kalite fındık, tadı ve içerdiği yağ oranı ile dünyanın en üstün özellikli fındığıdır. Giresun fındığı, Giresun ile Trabzon'un Beşikdüzü, Vakfıkebir, Çarşıbaşı ve Akçaabat ilçelerinde yetişmektedir. sahip olmakta ve tat bakımından da üstün niteliktedir.
İlgili 36 soru bulundu
Çikolata, ezme tatlı vb. gibi ürünlerdeki fındık Giresun fındığıdır. Bilmeyenler içinde ön bilgi vermiş olalım. Ordu fındığına göre daha ince kabukludur. Giresun fındığını çok övdük farkındayız ama bildiğimiz şeyi de anlatmadan geçemiyoruz.
Fındığın Başkenti: Giresun | Futbolun Şehirleri - YouTube.
Dünya fındık üretiminde önde gelen ülkelerin üretim alanlarına bakıldığında; Türkiye 734 bin ha ile ilk sırada yer alırken, İtalya 79 bin ha ile ikinci, Azerbaycan 43 bin ha ile üçüncü, Şili 24 bin ha ile dördüncü ve ABD ise 20 bin ha ile beşinci sırada yer almaktadır.
Makineler genel olarak saatte 300-500 kg fındığı toplamaktadır.
Türkiye'de Çiftçi Kayıt Sistemi'ne göre 43 ilde fındık yetiştiriciliği yapılsa da ticari olarak üretimin tamamına yakını Ordu, Samsun, Giresun, Sakarya, Düzce, Trabzon, Zonguldak, Kocaeli, Artvin, Bartın, Kastamonu, Sinop, Gümüşhane, Rize, Bolu ve Tokat illerinde gerçekleştirilmektedir (TMO, 2017).
Üretim bölgesi, yeni mahsul fındık fiyatlarının belirlenmesi açısından önemlidir. Örneğin dünyanın en kaliteli fındıklarının yetiştiği Karadeniz fındık bölgesindeki, Giresun fındık fiyatı diğer hasat bölgelerine kıyasla daha pahalıdır.
Kabuklu fındığın birim ağırlığı 350-500 kg/m3 , iç fındığın birim ağırlığı 500-650 kg/m3 dolayında olup, çuvallarda bulunan bir ton kabuklu fındık için 3.5-4 m3 depo iç hacmi gereklidir [1].
Türkiye'deki fındık üretiminin %60'ı da Ordu, Rize, Giresun, Trabzon ve Artvin'de gerçekleşmektedir. Türkiye'de fındık üretiminin en iyi şekilde gerçekleştiği ve sayının en fazla olduğu il Ordu'dur. Dünyada fındığın anavatanı ve ilk kez yetiştiği yerler olarak Karadeniz kıyıları gösterilmektedir.
Ordu fındığı tescillimi Türkiye'nin Karadeniz bölgesinde yetişen, dünyaca ünlü bir fındık çeşididir. Yüksek kalitesi, aroması ve lezzetiyle bilinir. Fındık, Ordu ilinde yoğun bir şekilde üretilir ve ekonomiye büyük katkı sağlar.
Gürsoy fındığın anavatanı Karadeniz'de, Ordu'da 1933'ten beri en kaliteli, doğal ve işlenmiş fındıkları Türkiye'ye ve dünyaya sunmaktadır.
Levant Kalite: Giresun kalite fındığın üretim bölgesi dışında kalan bölgelerde üretilen tüm fındıklara verilen ortak isimdir.
Bakıma, arazi ve iklim şartlarına bağlı olarak, bir dönümden yılda 80 ile 200 kilogram arasında fındık elde ediliyor.
Dönüm başına 50 kilogram olan verimlilik yapılan çalışmalar sonucu uygulama yapılan bahçelerde 250 kilograma kadar yükseldiği tespit edildi.
Bir kişi ortalama günde 110-120 kg zuruflu fındık toplayabilir. Tam hasat olgunluğuna gelen fındıklar toplandığı için randıman ve kalite iyidir.
Yeniden ihraç yolu ile fındık mamulleri satan ülkelerin başında Almanya gelmektedir. Fındık piyasasında Almanya'nın öne çıkmasının en önemli nedeninin, Hamburg'da ihtisaslaşmış bir fındık borsasının olmasından ileri geldiği ifade edilmektedir (Oral 2006).
SAKARYA - Türkiye, fındıkta dünya üretiminin yüzde 75'ine sahip olmasına rağmen fındık fiyat politikaları, üretici olmayan Almanya'daki Dünya Fındık Borsası'nda belirleniyor.
Yaklaşık 5 bin yıldır tanınıp bilinen fındık, üç ana gruba ayrılır. Kabuklu Sivri Fındıklar: Sivri, İncekara, Kuş. Diğer Kabuklu Fındıklar: Badem, Foşa, Kargalak, Ordu İkizi.
Sinonimi; Delisava, Gök fındık ve Göv (Göğ) fındıktır. Genellikle Ordu ilinde yaygın olarak yetiştirilmektedir. Sinonimi; Yomra ve Boyhane'dir.
Dünyanın en kaliteli fındığının yetiştiği Giresun'da Ağustos ayıyla birlikte fındık toplanmasına başlanacak. Fındık sezonu öncesinde Giresun Valiliğince çalışmalar hızlı bir şekilde sürdürülüyor.
Selçuklular ve Osmanlı Döneminde Fındık
13. yüzyılda yaşamış olan Ispartalı Seyrani Karadeniz Bölgesine yaptığı ziyaret esnasında Giresun' da bol miktarda fındık yetiştiğinden bahsetmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri