Ülkemizde incir üretiminde büyük rol oynayan iller Aydın ve İzmir'dir. Bu iki önemli ili takip eden Bursa da incir yetiştirme alanlarıyla ve üretim miktarıyla ön plana çıkar.
İncir yazları sıcak, kışları ise ılık geçen iklimlerde kolaylıkla yetişmektedir. İncir nerede yetişir sorusuna il bazında cevap vermek gerekirse, Türkiye'nin incir merkezi olarak Aydın'ı göstermek mümkündür. Aydın'dan sonra ise İzmir gelmektedir.
İncir nereden alınır sorusunun ilk karşılığı Aydın'dır. İncir yetiştiriciliği için en uygun yerler Küçük Menderes ve Büyük Menderes havzaları arasındaki Nazilli, İncirliova, Germencik, Atça, Tire ve Torbalı ilçeleridir. Bu bölgeler, dünyanın en kaliteli ve lezzetli incirlerinin yetiştirildiği yerlerdir.
İncir kültürü Anadolu'da insanlık tarihi kadar eski devrelere dayanan kültür meyveleri içinde, en eski gelişme tarihine sahip meyvelerden biridir. İncirin anavatanı Türkiye olup, buradan Suriye, Filistin ve daha sonra da Ortadoğu üzerinden Çin ve Hindistan'a yayılmıştır.
Özellikle Ege bölgesinde üretimi fazla olan incir Türkiye'de en fazla Aydın yöresinde yetiştirilir. (Büyük halini görmek için haritaya tıklayınız.) incir ülkemizin özellikle Ege ve Akdeniz bölgeleri olmak üzere birçok bölgesinde yetişen bir üründür. Aydın en önemli incir üretim merkezimizdir.
İlgili 43 soru bulundu
İncir üretim alanında %71,6'lık paya sahip olan Aydın 373 bin da alan ile birinci sırada yer almaktadır.
İncir, Akdeniz ve batı Asya'ya kadar yerlisi ağacı olup eski zamanlardan beri yetiştirilir. Şimdi hem meyvesi hem de süs bitkisi olarak dünya çapında yaygın olarak yetiştirilir. Ficus carica 800'den fazla tropikal ve subtropikal bitki içeren Ficus cinsinin tip türüdür.
Haberler Tarım: İncirin başkenti Aydın'da hasat heyecanı başlarken, özenle toplanan 'sarı lop' ve 'Bursa siyahı' cinsi incirler tüketiciye ulaştırılmaya başlandı.
Bu yüzden, incir ağacı, Hz. İsa'nın doğumunu simgeleyen bir ağaç olarak kabul edilir. Bazı hikayelere göre ise, incir ağacı ölümsüzlük ağacıdır. Eğer bir kişi, incir ağacının meyvelerinden yemişse, ölümsüzlüğe kavuşacağına inanılırmış. Bu yüzden, incir ağacı birçok mitolojide ve efsanede önemli bir yere sahip olmuştur.
Liften zengin olan incir; bu özelliği ile kanserden korunmada etkilidir. Özellikle taze incirde bulunan antioksidanlar ve A, E, K gibi vitaminler; vücudu zararlı bileşenlerden korur ve bağışıklığın güçlenmesini destekler. İncir, sindirim sisteminin daha rahat çalışmasına yardımcı olarak kabızlık problemini önler.
Bu üretimin ortalama %27'si Türkiye'ye aittir. Son on yıllık ortalamaya göre Türkiye, 260 bin ton ile incir üretiminde ilk sırada yer almaktadır. Türkiye'yi Mısır, Cezayir, Fas, İran, Suriye, İspanya, ABD gibi ülkeler takip etmektedir.
Ülkemiz incir genetik kaynakları bakımından zengin bir varyasyona sahiptir. Bu zengin varyasyon içerisinden 272 adet dişi incir, 58 adet erkek incir çeşit veya tipi İncir Araştırma İstasyonu koleksiyon bahçesinde mevcuttur.
Bursa siyah inciri; Türkiye'de en yoğun olarak Güney Marmara bölgesinin BURSA sınırları içinde deniz etkisi olan bölgelerinde yetişir. Aynı zamanda Akdeniz kıyılarında Mersin-İskenderun bölgelerinde de yetiştirilmektedir. Bakım maliyetleri çok düşük bir meyve türüdür.
Haziran ayının ilk iki haftası, erken hasat dönemidir. Bu dönemde toplanan incirler hem besin değeri hem de pazar değeri bakımından değerlidir. İncir ne zaman olur sorusuna verilebilecek ikinci cevap ise ağustos ayının başlarıdır. Bu dönem aslında normal hasat dönemidir.
Bursa İlinde yetiştirilmekte ve taze olarak tüketilmektedir. İncirlerin tozlaşma (döllenme) yöntemi bölgeye özgü bir özellik gösterir. Bursa Siyah İnciri de diğer incirler gibi kendi kendine döllenemeyen bir meyvedir.
Bölgemiz- de siyah taze incirin kesim tarihi iklim koşullarına bağlı olmakla birlikte genelde Eylül ayının ilk haftası- na denk düşmektedir.
Özet: Ocağına incir dikmek; evini barkını yıkmak, ocağını söndürmek anlamında çok yaygın bir deyimdir. İncir ağacının, yıkık duvarlar arasında, eski binaların damlarında kendiliğinden yetişmesinden olacak, yıkıntı ile inciri özdeşleştiren, birbirine yakıştıran bu deyim yerleşip kalmıştır.
Nedeni şudur, incir ağacının yetişmesi için toprağa ihtiyacı yoktur, suyu havadaki nemden sağlayabilen nadir ağaçlardandır.
' sözünün bilimsel açıklamasına göre ceviz ağacı sülfür gazı yayıyor ve bu gaz, havada bulunan diğer gazlardan ağır olduğu için dibe çöküyor. Ceviz ağacının yanında uzun süre vakit geçiren insanlar bu gazdan zehirlenerek zarar görüyor, hatta ölüyor. 'Ceviz ağacının dibinde ve gölgesinde oturulmaz, adamı erken öldürür.
İncirin botanik ismi "Ficus carica" dır. Adını Ege Bölgesindeki antik yerleşim alanı "Caria"dan alan incir Anadolu ve Ege'de binlerce yıllık bir geçmişe sahiptir.
İçerisinde diyet lifi, mineral, vitamin, antioksidanlar bulundurduğu gibi orta boy incirin kalorisi ise yalnızca 35-40 kaloridir. Sağlık açısından ciddi faydaları olan incir içeriğinde sodyum, potasyum, magnezyum minerallerini ve C,B3, B6, B2, K vitaminlerini içerir ve aynı zamanda iyi bir lif kaynağıdır.
İncirin küçük ve yeşil haline "incir kozağı" diyoruz burada.
tazesi kaba, kurutulmuşu incirdir. yemiş ise meyvedir. izmir ve aydın bölgelerinde özellikle bolca incir yetiştiği için çokca incir yerine yemiş isim olarak kullanılmaktadır. bardacık ise bir incir çeşididir.
Patlıcan incir Karadeniz bölgesine has bir çeşit olup meyvesi siyah, çatlamaya karşı hassas lezzeti güzel olan bir çeşittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri