Azotlu gübreler arasında yer alan üre gübresi, pH bakımından nötr özellik taşıyor. Hemen hemen tüm; tahıllarda, meyvelerde, sebzelerde, ekinlerde kullanılabiliyor. Ekimle beraber, ekim öncesinde, toprak altı veya toprak üstü uygulamayla verilebiliyor.
Üre, bitkilerin azot ihtiyacını karşılamak için hemen her tür üründe ve tütün fidelerinin gübrelenmesinde çok yararlıdır. Üre yetersiz verildiğinde bitkinin gelişimi yavaşlar, yapraklar sararır, verim düşer. Üre, bitki gelişiminin bütün evrelerinde kullanılabilme özelliğine sahiptir.
Tahıllarda, ekimle birlikte verilen üre; kardeşlenme döneminde ise yağışlardan önce verilmelidir. Meyve ağaçlarında; çiçeklenme öncesi ve sonbaharda. Sebzelerde; yarısı dikimden 15 gün sonra, diğer yarısı meyve bağladıktan sonra. Bostanda; yarısı ekim anında, diğer yarısı çapadan önce verilir.
Üre, bütün bitkilere her dönemde kullanılabilir. Pril ve granül yapılı, beyaz renkli, suda kolay ve bolca eriyebilen bir gübre olduğundan, hem topraktan hem de yapraktan uygulamalar için uygundur. Bünyesindeki azotun organik, yani, amid (NH2) formunda olmasından ötürü, bitki kökleri tarafından doğrudan alınamaz.
Üre, bitkilerin toprak emebileceği organik bir azot gübredir. Tipik olarak ekimden dört ila sekiz gün önce uygulanır, toprakta çözünür ve bitkiler tarafından hidrojene bağlanarak adsorbe edilir. Üre bitkinin koloid adsorpsiyonu ve üreaz enzimi boyunca emebildiği bir çözünür amonyum karbonat formu olarak absorbe edilir.
İlgili 40 soru bulundu
Azotlu gübreler arasında yer alan üre gübresi, pH bakımından nötr özellik taşıyor. Hemen hemen tüm; tahıllarda, meyvelerde, sebzelerde, ekinlerde kullanılabiliyor. Ekimle beraber, ekim öncesinde, toprak altı veya toprak üstü uygulamayla verilebiliyor.
İnkübasyon denemesi sonunda, topraklardaki toplam mineral azot miktarı saptanmış ve daha sonra toprağa uygulanan üre azotunun dönüşümleri oransal olarak hesaplanmıştır. Toprakların amonyum azotu miktarları inkübasyon süresine bağlı olarak 7. güne kadar artmış, 14. ve 28. günlerde ise azalmıştır.
Ürenin tohum ve köklere yakın verilmemesi gerekir. Sonbaharda ekimle birlikte ve ilkbaharda üst gübre olarak kullanılabilir.
Üst gübrelemeyi iki defada yapan üreticiler ilk gübrelemede ÜRE veya CAN kullanmalı, ikinci gübrelemede % 26 N CAN kullanmalıdırlar. Üreticilerin üst gübrelemede gübre cinsi belirlemede dikkat edeceği husus gübre uygulaması yaptıktan sonra bir kaç gün içinde yağmur yağması ve havaların güneşli ve sıcak geçmemesidir.
Geniş uygulama. Üre gübresi her türlü ürün ve toprakta kullanılabilir ve toprağa hiçbir zararı yoktur.
Amonyum nitrat, Amonyum sülfat, Kalsiyum nitrat, üre, Amonyum fosfat, potasyum klorür, potasyum sülfat, diamonyum fosfat gibi gübreler su ile karıştırılarak verilebilir. Sulama suyuyla verilmeyecek bileşikler ise fosforik asit, susuz amonyak, amonyak eriyikleri, süperfosfat, jips, kireç ve bazı kompoze gübrelerdir.
Üre gübresi: %45-46 azot içeriğiyle en yüksek azot içeren azotlu gübre olma özelliği taşıyor. Tarım araçlarında az paslandırma yaptığı için tercih edilen gübre, suda hızlı çözünüyor ve hızlı uygulamaya imkan tanıyor. Ayrıca birim azot miktarı gözetildiğinde üre gübresi en ekonomik alternatifi oluşturuyor.
Ürenin yapraktan uygulaması, meyve oranını arttırır, meyve dökümünü azaltır, verim artışı sağlar. Damla sulama yapılan zeytinliklerde şubattan ağustosa kadar sırasıyla, aylık olarak aşağıda belirtilen oranlarda azot verilmesi tavsiye edilir.
Fazla gübre, biyokimyasal reaksiyonları engelleyebilir ve bitki enzimlerini yok edebilir. Aşırı gübrelemenin neden olduğu stres, bitkileri hastalıklara karşı duyarlı hale getirir. Fırsatçı enfeksiyonlara ek olarak, zararlılar zayıf bitkilere çekilir ve daha kolay bulaşabilecektir.
Hem topraktan, hem yapraktan uygulamayla bitkilerin azot ihtiyacını karşılar. Formülü CO(NH2)2 - %46 N (azot) şeklindedir. Bünyesinde karbon (C) bulunması ve yapısındaki azotun NH2 formunda olması nedeniyle amidli bir gübredir.
Tahıllarda, yarısı ekimle birlikte, sapa kalkma dönemi öncesinde de diğer yarısı. Meyve ağaçlarında, çiçeklenme öncesinde ve sonbaharda püskürtme yoluyla yapraktan yada yine çiçeklenme öncesinde taç iz düşümlerine toprağa gömerek. Bağda; şeker gübrenin yarısı şubat veya mart aylarında yapılan toprak işlemesinde.
Gübrelemeden sonra bitki iyice sulanmalıdır. Gübreleme gölgede yapılmalı ve uygulama akşamüstü olmalıdır.
Yağışlı ve nemli iklim koşullarında gübreleme, ekime yakın dönemde yapılmalıdır. Çünkü yağışlar dolayısı ile bitki besin maddelerinde kayıplar artar. Çok sıcak ve kurak koşullarda ise gübreden buharlaşma ile kayıplar olabilmektedir.
İlk sulamada Süper İnci gübresi meyveler kendini göstermeye başladıktan sonra da Bestcalni ve Forcefulamino, meyve döneminde Potasyum Nitrat, K- Humat, Calciforce ile Micro gübrelerini tavsiye edebiliriz.
Bünyesinde %46 üre azotu ihtiva etmektedir. Suda kolaylıkla eridiği için, yapraktan ve damla sulama ile uygulamaya uygundur. Düşük biüreli üre gübresinin fiziksel ve kimyasal özellikleri şu şekildedir.
Üre gübresi kullanacakların Nisan ayının ilk haftasına kadar uygulamayı tamamlamaları gereklidir. Sulu şartlarda ekmeklik buğdaylara, arpalara ve Makarnalık buğdaylara iki defada verilmesi önerilen azotun birinci kısmı kardeşlenme dönemi sonu, sapa kalkmanın başında 15 kğ.
Yapılan çalışmalarda şartlar uygun ise, uygulanan ürenin %50 kadarı iki saat gibi kısa sürede ve tamamı 1 - 2 gün gibi bir sürede bitki yaprağı tarafından alınmaktadır. Diğer bitki besinlerinde ise bu süre 2 - 10 günü bulmaktadır.
Üre Fosfat gübresi (H3PO4CO(NH2)2) bitkilerdeki fosfor eksikliğini gidermeye uygun, suda tamamen eriyebilen saf ve kristal bir gübredir. Bünyesinde % 17,5 Üre (NH2) ve % 44 fosfor (H3PO4) içerir.
15.15.15 + ZN gübresi mısır, tütün, patates, meyve ağaçları, bağ, zeytin ve narenciye ile her türlü sebze yetiştiriciliğince rahatlıkla kullanılabilir. Sebzelerde fide dikiminden 1-2 hafta önce, ağaçlarda ise tomurcuklanmadan 3-4 hafta önce kullanılmalıdır.
Kullanılacak Azotlu Gübre miktarı= Analiz ile bulunan Organik Madde Değeri x 3,0 Raporda verilmesi gerekli azot miktarı saf madde olarak 9 kg ise; Kullanılacak Amonyum Nitratlı Gübre miktarı= 9 x 3,0 = 27 kg Amonyum Nitrat (%33 lük) / 1 dekar (1dönüm) araziye verilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri