V kayışı arıza yaptığında araç çalışırken kulakları tırmalayan bir ses duyulur. Bu ses araç ilk çalıştığında 10-20 saniye kadar sürer. Araçta bulunan akü şarj lambası uzun süre yanar. Aynı zamanda tahrik kayışı motor kaputu açıldığında rahatça görülür.
Araçlardaki v kayışı her 60 bin kilometrede bir değişmelidir. V kayışı, motor eksantrik milini krank miline bağlar. V kayışı aşındığında, formunu kaybettiğinde veya koptuğunda araç yola kalabilir ve kayışın değiştirilmesi gerekir. Böyle durumlarla karşı karşıya kalmamak için araç bakım işlemleri ihmal edilmemelidir.
V kayışı koparsa kayışa bağlı olan şarj dinamosu ve klima kompresörü gibi parçalar arızalanabilir. Hidrolik direksiyon sistemi devre dışı kalır. Soğutma sistemi devre dışı kalacağından hararet göstergesi yükselir ve aracın hararet yapma riski ortaya çıkar.
Peki V kayışı ömrü ne kadar? Yeni üretilen araçlarda v kayışı her 60 bin kilometrede bir değişmelidir. Daha eski araçlarda v kayışını daha sık değiştirmek gerekebilir. Öte yandan aracın kilometresi az olsa da ortalama 4 yılda bir v kayışının değiştirilmesi gerekmektedir.
Otomotiv üreticileri triger kayışının kaç kilometrede bir değiştirilmesi gerektiği konusunda farkli fikirleri olsa da 90.000 kilometreden sonra değişim yapılması herkesçe tavsiye edilen bir miktardır.
İlgili 43 soru bulundu
V kayışı koparsa motora zarar verir mi? Kırık bir V kayışının motora başka zararlar vermesi de mümkündür. Bunun nedeni, kayış koptuğunda etrafta uçabilmesi ve potansiyel olarak kablo veya radyatör gibi motorun diğer parçalarına çarpabilmesidir.
Motor Arızası: Triger kayışı koparsa, valfler açık ya da kapalı durumda kalır. Bu ise beraberinde motor arızasını getirir. Motor çalışamaz ya da düzensiz olarak çalışır. Parçalarda Hasar Meydana Gelir: Triger kayışının kopması, diğer motor bileşenlerinin zarar görmesine yol açar.
V Kayışından Ses Gelmesi
Boşluk neticesinde V kayışından ses gelir. V kayışı fiyatı genellikle uygun olduğu için değiştirilmesi daha sağlıklı bir durum olur. Fakat değiştirilmediği zamanlarda da kayışı gererek sorun çözülebilir. V kayışından kaynaklı olarak bilye ve rulmanlardan ses gelebilir.
V kayışı, aracın daha güvenli çalışabilmesi ve performansının yükselebilmesi için önemli bir bileşendir.
V kayışı değişimi zamanı genellikle araçtan araca fark eden bir döngü değildir. Triger kayışı değişimi zamanında triger kayışıyla beraber değiştirilmesi tavsiye edilir. V kayışının kopması araca, triger kayışının kopmasındaki kadar büyük zararlar vermez. Ancak bağlı olduğu donanımın çalışmamasına sebep olur.
V kayışı düzgün gerilmediğinde kayışın yüzeyleri kasnaklara tam olarak oturmayabilmekte ve bu durum da kayışın kayması ve titreşim yapması gibi problemlere neden olabilmektedir. V kayışı aşınmış veya hasar görmüşse de ses yapabilmektedir.
Arızalı bir gergi kasnağı nasıl anlaşılır
Dişli kayışı bulduğunuzda ve elinizle ona ulaşabildiğinizde, parmağınızla baskı uygulamaya çalışın. Kemer belirgin şekilde sallanırsa, gerginlik yetersizdir ve bir an önce bir garaja gitmelisiniz. Çoğu zaman, sorun kayışı yeniden gererek çözülebilir.
Dikkat V kayışlar ilk montaj gerginliğine göre 1.3 güvenlik faktörü ile gerdirilmesi gerekmektedir. Çünkü bu gerginlik kullanım esnasında azalacaktır. Bu durum Oluklu V kayışlar ve Güç aktarım kayışları için geçerli değildir. Gergi Kuvveti, maksimum eksenel yatak yükünün yarısından daha yüksek olamaz.
V kayışı krank mili kasnağından aldığı kuvveti diğer dönerek çalışan parçalar iletir. Bu parçalar sırası ile şarj dinamosu klima kompresörü ve direksiyon pompasıdır.
Triger kayışı ile birlikte neler değişir araştırmacıları için; su pompası, termostat veya radyatör gereçleri sayılabilir. Tüm bakım ve onarım işlemlerinde olduğu gibi kayış bakımları ve değişimi gibi kritik işlemlerde de uzman uygulayıcıların tercih edilmesi oldukça önemlidir.
V Kayışın gıcırdamasını ve kaymasını en aza indirerek esnek tutar ve ömürlerini uzatır.
Genellikle, devirdaim pompasının yaşam süresi 100.000 ile 150.000 km arasındadır. Ancak, aşırı yük altında çalışan veya sık sık uzun yolculuk yapan araçlar için daha düşük bir yaşam süresi beklenebilir. Devirdaim pompasının değiştirilmesi, aracın motor performansını ve güvenliğini kontrol etmek amacıyla önerilir.
Ayrıca ıslak bir zeminden geçerken veya bir su birikintisinden geçerken V kayışı ıslanırsa yine rulman üzerinde kayar ve ötme sesine neden olur.
Aracınızı hemen sağa park ederseniz kaputu açtığınızda genellikle kayışın uç kısımları ya da kopan kayışın parçalarını görebilirsiniz. Bunun dışında, motordan farklı sesler gelmesi ve egzozdan siyah dumanlar çıkması da genellikle triger kayışında sorun olduğunun habercisidir.
Bunun birkaç belirtisi vardır, ancak en belirgin olanı motorun çalışmamasıdır. Diğer belirtiler arasında tıkırtı sesi, yanık kokusu ve güçlü bir soğutma sıvısı kokusu bulunur. Triger kayışı arızası ciddi bir sorundur. Bir triger kayışı arızasından şüphelenirseniz mümkün olan en kısa sürede tamir ettirmeniz önemlidir.
3 yıldan kısa süre içerisinde 90 bin kilometre katedildiyse triger kayışı kontrol edilir ve çoğunlukla değiştirilir. Kısacası 90 bin kilometre ya da 3 yıl içerisinde kayış değiştirilmelidir.
Her ne kadar triger kadar hayati bir kayış olmasa da kopması durumunda araç aküsünü şarj edemez ve motor soğutması bozulacağından araba hararet yapabilir.
V kayışı koparsa ne olur sorusundan çok, araç hareket halindeyken koptuğunda ne gibi sonuçlara sebep olur, bu konuya eğilmek lazım. V kayışı koptuğu zaman araçtaki alternatör çalışmaz. Alternatör ise aracın elektrik düzeneği ile ilgili bir parçadır.
Supap ve pistonların ilgili olduğu tüm parçalarda kasmalar meydana gelir ve bu kasmalardan kaynaklı zorlanmalar hasar verir. Zarar gören tüm parçaların değişmesi veya işlem görmesi gerekir. Ve bu da dolayısıyla çok büyük bir maddi masraf anlamına gelir.
V-kayışlarının ilk kullanılan ölçüleridir. Sırt genişliğinin yaklaşık ölçüm ile adlandırılır.Buna göre sırtı yaklaşık 22 mm gelen yükseliği 14 mm gelen kayış C/22 profil kayıştır. Boy ölçüleri içten içe (iç daire boyu) alınır rumuzuyla adlandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri