En çok mutfaklarımız da pasta ve keklerde kullanılır. Oldukça güzel bir tat ve koku bırakır. Bunun dışında parfüm olarak, oda spreyi olarak, çabuk hali çay olarak ve yağı çıkarılarak kullanılır. Hiç rahatsızlık vermeyen bir kokusu olduğu için herkes tarafından kullanılabilir.
Vanilya tüketilmesinde sakınca olmayan bir saf yağdır.
Vanilya yağı, östrojen hormonunu düzenler ve adet düzenini korur. Adet döneminde yaşanan şişkinliği, ağrıları ve krampları hafifletir. Vanilya yağı, adet döneminde yaşanan duygusal değişimleri ve cilt hassasiyetini de önler.
Vanilya tozu mutfaklarda, özellikle şeker ve kakao eşliğinde pasta ve tatlılarda tercih edilir. Vanilya çubuklarının toz haline getirilmesi ve özütü ile birleştirilmesinden elde edilen pekmez kıvamındaki vanilya macunu ise yine çubuklar gibi bol aromatik etki istendiğinde tercih edilir.
– Vanilya yağında bulunan niasin, tiamin ve pantotenik asit, cilt sağlığını geliştirmeye, cildi sivilcelerden uzak tutmaya yardımcı olur. – Saç köklerini güçlendirir. – Diş ağrısını hafifletir. NOT: Vanilya yağı, bir taşıyıcı yağda seyreltildiğinde aromatik ve topikal kullanım için güvenli kabul edilir.
İlgili 38 soru bulundu
En çok mutfaklarımız da pasta ve keklerde kullanılır. Oldukça güzel bir tat ve koku bırakır. Bunun dışında parfüm olarak, oda spreyi olarak, çabuk hali çay olarak ve yağı çıkarılarak kullanılır. Hiç rahatsızlık vermeyen bir kokusu olduğu için herkes tarafından kullanılabilir.
Vanilin, vanilyanın içindeki kokuyu sağlayan ana maddedir. Vanilyada birçok tat verici ya da aroma bulunur. Bu aromalar arasından kimyasal olarak yalnızca vanilin taklit edilebilmektedir. Yani paketle satılan şekerli vanilin aslında vanilyanın bir taklididir.
Vanilya özütü mutfakta kullanılır. Bu ürün tatlı ve aromalı yani kokulu bir ürün olduğu için daha çok tatlı yapımlarında yer alır. Kek, kurabiye ve muhallebi gibi tatlılarda vanilya özütüne yer verilebilir. Aynı zamanda vanilya özütü bazı kozmetik ürünlerin yapımında da kullanılır.
Anavatanı Madagaskar ve Meksika olan vanilya bitkisi Salepgiller familyasından hoş kokulu bir bitkidir. Pastalarda, tatlılarda, şampuan, krem ve losyonlarda sıklıkla kullanılan vanilya, özellikle yaydığı hoş koku sayesinde kozmetik sektörünün kalbi olan parfümlerin de ana bileşenidir.
Kokusu güzel ve kuvvetlidir, tadı acıdır. Bileşiminde sabit yağ, rezin ve %1-4 oranında vanilin vardır. Fermente edilmiş vanilya çekirdeklerinden solvent öz çıkarma yöntemi ile elde edilen bir yağdır.
aromaterapi ve pastalar için kullanılan,sinir sistemini uyaran bir çeşit uçucu yağ.
Vanilyanın kullanım alanları; çikolata, pasta, kurabiye, şekerleme, dondurma, kahve, kakao gibi ürünlere tat vermek amacıyla kullanılır. Vanilya, sağlık açısından da önemli bir bitkidir. Mide ve sinir sistemi üzerinde çok önemli etkileri vardır. Özellikle ülser hastaları için önerilir.
- Alerjik reaksiyonlar sonrası sürüldüğünde ise oluşan kızarıklık, kaşıntı ve kabartı gibi durumların belirtilerini azaltır.
Meyve suyu yerine lif içeriği zengin meyveyi tercih edin. Tarçın, vanilya ve hindistan cevizi tatlı hissi verdiği için şeker ihtiyacınızı azaltır.
Kokusu bile başlı başına iştah açıcı bir özelliğe sahip olan vanilyanın yetiştiği bölgelerde kıymeti bilinen bir bitkidir.
Vanilya kafa derisine kan akışını hızlandırdığı için saçların gürleşmesini ve büyümesini sağlar. Öksürük, soğuk algınlığı ve solunum yolu hastalıkları ile savaşır. Boğazdaki iltihabı ve tahrişi azaltmaya yardım eder. Serbest radikaller yüzünden ortaya çıkan cilt rahatsızlıklarını engeller.
Akçağaç şurubu ya da özütü vanilya yerine kullanabileceğiniz mükemmel bir ekstredir. Hamurişi tariflerinizde kolaylıkla kullanabilirsiniz. Ancak burada da miktar çok önemli. Eğer tarifiniz de şeker yoksa miktarı çoğaltabilirsiniz.
Vanilya yoksa ne kullanılır? Vanilya yoksa alternatif olarak sadece akçaağaç özütü veya şurubu kullanabilirsiniz. Ölçü olarak önerim eğer tarifinizde şeker varsa 1 tatlı kaşığından fazla koymamanız yönünde.
Vanilya, orkide familyasına ait, tropikal ülkelerin çoğunda yetişen bir bitkidir. Ana vatanı Meksika'dır.
Erkekler koku tercihlerini yaparken özellikle vanilya kokulu parfümleri birinci sırada tutarlar.
Vanilya: Koku hafızası zayıf olanların bile kolaylıkla hatırlayacağı vanilya kokusu oldukça yoğun ve güçlü bir koku.
Vanilya aroması, yoğun ortamlarda çözünen bir sıvı aroması'dır. Vanilya bitkisi pahalı olduğundan dolayı kimyasal olarak aroması kullanılır. Vanilya aroması kek, pasta, şekerleme, lokum, çikolata vb. gibi gıda ürünlerinde de kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri