Erken ilkbahar ve genç sonbaharda açık yavru gözlerinin en çok balın en az olduğu dönemlerde 3 gün ara ile 3 defa ilaçlanır.
Ilık suyla hazırlanan şeker şerbeti içine bir miktar oksalik asidi karıştırarak, 10 derecenin altındaki dış ortam sıcaklığında arının salkımda olduğu, kapalı yavrunun bulunmadığı zamanda arıların üzerine damlatma şeklinde uygulanmaktadır.
Kullanım için en ideal zaman, havanın günlük 20-25°C sıcaklıklar arasında olduğu günlerdir. Bal öncesi (ilkbahar) ve sonrası (sonbahar) yılda iki dönem kullanılır. Thymovar® çıtaların en üstüne yerleştirilir ve 4-5 hafta boyunca kovanda bırakılır. Thymovar® kullanılırken kovanda bir değişiklik yapmaya gerek yoktur.
Arı kovanlarında çıtaların arasına arıların üzerine gelecek şekilde 3000-7000 arası arıya 15ml, 7000-20000 arası arıya 25 ml, 20000 ve üzeri arıya 40ml gelecek şekilde uygulanır. Son kullanma tarihi 2 yıldır. Ürün içeriği organik asitlerin karışımı ve bitkisel yağlar içermektedir.
Oksalik Asit:
Oksalik asit, balda düşük miktarda doğal olarak bulunmaktadır. Balın tadını etkileyecek şekilde kalıntı bırakabildiğinden, sonbaharda yapılması önerilmektedir. Sonbaharda yapılan oksalik asidin bir sonraki ilkbaharda bala bir etkisi olmamaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Varroa mücadelesi için kullanılan ilaçlar hiçbir zaman bal üretim dönemlerinde kullanılmamalıdır.
Oksalik asit, kapalı yavru gözleri içerisine etki etmediğinden, kolonide kuluçka üretiminin en az olduğu dönemlerde kullanılması önerilir.
- Ekim ayı sonlarında, etkili bir varroa mücadelesi yapılmalı ve arılar kışa varroadan temizlenmiş olarak girmelidir. - Kışa hazırlanan kovanlarda, arıların kaplayabileceği kadar çerçeve kuluçkalıkta bırakılmalı, balı alınmalıdır.
Dişi akarın ömrü normalde 2-3 ay, kışın ise 5-8 ay sürer.Parazitler kışı dişi arılar üzerinde geçirir- ler.
Erken ilkbahar ve genç sonbaharda açık yavru gözlerinin en çok balın en az olduğu dönemlerde 3 gün ara ile 3 defa ilaçlanır. İstenilen sonuç alınmaz ise ilaçlama sayısı artırılmalıdır. Arılara yan etkisi olmayan ve balda kalıntı bırakmayan ilaçlar kullanılmalıdır.
Varroa mücadelesinde FORMİK ASİDİN uygulanma yöntemleri; Kovan giriş ve havalandırma deliklerinin tamamen açılması gerekmektedir. Formik asidin yavaş buharlaşması, ilacın etkinliği bakımından çok önemlidir.10-25°C arasında en iyi sonuç alınmakta, 30°C'den yüksek sıcaklıkta ana ve arı kaybı meydana gelebilmektedir.
Hazırlanan şurup arı ailesine akşam saatlerinde verilmeli, kovanların uçma delikleri daraltılmalı, sağa sola şurup, mum kırıntıları dökülüp atılmamalı yani arıların yağmacılık yapmalarını teşvik edecek yanlışlardan kaçınmalıdır.
Formik asit çözeltisinin kovan içerside buharlaşması yolu ile varroa öldürülmüş olur. Uygulamanın yapılacağı zaman hava sıcaklığı 10°C ile 30°C arasında olmalıdır. Hava sıcaklığının 30°C'nin üstünde olduğu sıcaklıklarda uygulandığında, ana arı kayıplarına sebep olabilir.
Oksalik asit dihidrat ile tedaviler her zaman kuluçkasız bir durumda gerçekleştirilmelidir. Kış tedavisi kasım, aralık ve ocak ayında yapılır. Bal hasadından sonra damızlık yaz aylarında tedavi etmek de mümkündür.
Oksalik asit damlatma için karışım hazırlama (%3,5'lik) - YouTube. Şimdiye kadar iki farklı karışım uyguladım: 1- 35 gr oksalik asit + 600 gr şeker + 600 ml su. 2- 35 gr oksalik asit + 200 gr şeker + karışımı 1 lt ye tamamlayacak kadar su.
Oksalik asit adı, ilk araştırmacıların, yaygın olarak odun kuzusu olarak bilinen Oxalis cinsinin çiçekli bitkilerinden oksalik asidi izole etmesi gerçeğinden gelmektedir. Oksalik asit birçok gıdada doğal olarak bulunur, ancak oksalik asidin aşırı yutulması veya uzun süreli cilt teması tehlikeli olabilir.
1) Arı nüfusu kovan içinde çok sıkıştığı zaman oğul çıkararak bu sıkışıklıktan kurtulmak ister. İçerideki sıkışıklığın en büyük göstergesi ise özellikle günün sıcak saatlerinde arıların uçma tahtasının üzerinden aşağıya salkımlar oluşturarak sarkmalarıdır. Bu o kovanın oğul çıkarma eğiliminin ilk işaretidir.
İlaçlamalar, erken ilkbahar ve geç sonbahar aylarında, akşamüstü yapılmalıdır. Kışın kovanda yavru gözü olmadığı için tüm ergin varroa parazitleri arılar üzerindedir.
Kovana taşınan su miktarı ortalama 25 mgr olup 50 mgr.a kadar çıkabilir. Dolayısıyla bir arı bir günde 1250 mgr su taşımaktadır.
Sıcak bölgelerde arılar dışarıya çıkmaya başlayacağından kovan bakım işlerine başlanır. Yavru üşümesine engel olmak ve rahat çalışmak için kovanların ilkbahar bakımları hava sıcaklığının 15 oC civarında olduğu, günün 11:00-15:00 saatleri arasında yapılmalıdır.
Kullanılacak ilaçlar devamlı olarak değiştiği için ,Tarım İl Müdürlüğünden öğrenilmesi gerekmektedir. Bu ayda Martta başlanan işlere genellikle devam edilir. Yemlemeye devam edilir.15 günde bir kovanlar açılarak, iş çalışması kontrol edilir. Gerek duyulan kovanlara kabartılmış petekler azar azar verilir.
Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Türkiye'de arı piyasasına yön veren Aydın İli Arı Yetiştiricileri Birliği, her yıl olduğu gibi bu yıl da arının çıta fiyatını belirledi. Birlik Başkanı Ayhan Özdemir, bu yılki fiyatı 200 lira olarak açıkladı.
Tek katlı kovana 100-150 gram gelecek şekilde, tuz ekeler gibi serpiştirilir. Pudra şekeri varroa parazitinin hava alma kanallarını kapatır ve arı üzerinde tutunamayarak ölürler. Bu, balda kalıntı bırakmayan, ekonomik, etkili ve organik tedavi metodudur."
-Ana arıyı yumurtlatmaya teşvik amacıyla 1 su/ 1 şeker ölçüsünde şurup hazırlayarak gün aşırı şuruplama ya devam edilir.
Arı bölmesi hangi ayda yapılır? Arı bölmesi nezaman yapılır,erken ilkbaharda Akdeniz bölgesinde nisan ayının 1 ile 25 i arasında yapılır, gece hava sıcaklığının 15-ile 20 dereceleri bulduğu zamanlarda yapılan bölmeler çok daha sağlıklı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri