Osmanlı Türkçesi Bir kimsenin veya şeyin taşıdığı hâl. Bir kimsenin veya şeyin durumunu anlatarak tarif etmek.
Vasl, dilimize Arapça dilinden geçmiştir ve Arapça kökenli bir kelimedir. Vasl, ulaşma ya da kavuşma anlamlarına gelir. Vasl TDK Sözlük Anlamı Nedir? Vasl, TDK sözlük anlamı olarak kavuşma, birleşme ya da ulaşma anlamlarına gelir ve bu anlamda kullanımı doğrudur.
vasl / وصل
Kavuşma. Allahü teâlâya kavuşma; velî olma.
vassaf / vassâf / وصاف
Vasıflandıran. Vasıf ve beyanda ârif ve âlim olan.
Bir iş için önceden belli edilen zaman. Bir işi te'hir etmek, sonraya bırakmak için olan belli vakit.
İlgili 37 soru bulundu
Heva sözcüğünün manası özünde istek ve meyil olarak tarif edilebilir. Heva Ne Demek? Heva sözcüğü Osmanlıca bir kelimedir. Son yıllarda neredeyse hemen hemen hiç kullanılmayan bu sözcük özetle her türlü istek ve arzu anlamında kullanılır.
Yardımcı harf olarak vav( و )
Vav harfi aynı zamanda yardımcı harftir. Sessiz bir harften sonra gelerek o sessiz harfi o, ö, u, ü sesleriyle okutur. Türkçe kelimelerde bu “u”lar kısa, Arapça ve Farsça kelimelerde ise uzun u “û” şeklinde okunur. Bilindiği gibi Türkçede uzun hece bulunmaz.
(Tekili: Atıfet) Atıfetler. Hediyeler. İhsanlar.
tefavüt / tefâvüt / تفاوت / تَفَاوُتْ
Farklılık. İki şey arasındaki fark. Uygunsuzluk.
vafir / vâfir / وافر
(Vefret. den) Bir çok, bol, çok.
Vasıt, Irak'ın idari merkezi olarak Haccâc bin Yûsuf es-Sekafî tarafından ilk Hicri yüzyılın son çeyreğinde (MS 7. yüzyıl) inşa edilen İslami bir şehirdir. Antik kent olarak çevresi 16 kilometredir. Onuncu Hicri yüzyılda (MS 16. yüzyıl), nehrin (Dicle) gidişatının değişmesinden sonra terk edilmiştir.
Osmanlıca kaleme alınmış metinlerde ''medh'' ve ''medih'' şeklinde yazılan methetmek kelimesi dilimize Arapçadan geçmiştir. Methetmek, bir kişinin üstün niteliklerini, meziyetlerini ve takdire şayan özelliklerini ön plana çıkarmak, bu özellikleri beğendiğini belli edecek şekilde davranmak demektir.
Vasl, Kur'ân okurken bir kelimeyi, sesi ve nefesi kesmeden sonraki kelimeye bağlayarak okumak demektir.
Veçhile kelimesi genel olarak bu yüzden ve bu yönden manalarına gelmekte olan bir kelime olarak ifade edilebilir. Aynı zamanda veçhile kelimesi böylece anlamına gelecek şekilde de kullanılmaktadır.
Vasıl kelimesinin anlamları; özlem gidermek, kavuşmak, varmak, ulaşmak, birleşmek, bütünleşmek, bir araya gelmek, buluşmak olarak belirtilmektedir.
feragat / ferâgat / فَرَاغَتْ
Hakkından vazgeçme.
(Tekili: Feth) Fetihler. (Çoğulu: Fütuhât) Açılmak. Yardım.
Tevellüt kelimesi Arapça kökenli bir sözcüktür. Bu sözcük insanın doğumu ile beraber doğmuş olduğu zamanı ele alır. Bu anlam üzerinden günümüzde Türkçede hala geçerli olarak kullanılır.
mütefavit / mütefâvit
Birbirinden farklı, çeşitli. Zamanca birbirinden ayrı.
ahlaf / ahlâf / اخلاف
Evvelkilerin yerine geçenler. Nesil. Evlâdın evlâdları. Nesl-i âti.
anid / anîd
(İnad. dan) Çok inadçı. Daima suyu akıp iyileşmeyen yara.
aciz / âciz / عاجز / عَاجِزْ
Eli ermez. Kabiliyetsiz. Gücü yetmez olan.
Elif-i Farika veya Elif-i Fasl denen Elif; Fiillerin müzekker / erkek çoğullarında bulunan bir eliftir. Bu elif yazılır, ancak okunmaz.
Vehim veren, vesvese veren.
Vav, Osmanlı döneminde de sıkça kullanıldı. Karşılıklı 2 vav, ebced hesabıyla Allah lafzının (CC) karşılığı olan 66'ya tekabül etmesi nedeniyle müsenna denilen yazı çeşidinde çok kullanılmış, bazı tarihi camilerin duvarları çifte vavlı levhalar yapılmıştır. Ayrıca vav harfi 6 rakamının ebced hesabındaki karşılığıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri