Vaz Mı Geçtin Nasıl Yazılır Vazgeçmek birleşik yazılır ama soru anlamı veren "mı" ayrı yazılır.
TDK sözlüğünde vazgeçmek, birleşik olarak yazılan bir kelimedir. Yine TDK'ya ait yazım kılavuzu incelendiğinde de kelimenin doğru yazılışının “vazgeçmek” olduğu görülebilmektedir.
TDK'ya göre vazgeçmek kelimesinin doğru yazılışı "vazgeçmek"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Geçti olarak yazılır. burada ünsüz benzeşmesi vardır.
Bu ek geleneksel olarak ayrı yazılır ve kendisinden önceki sözcüğün son ünlüsüne bağlı olarak ünlü uyumlarına girer. Soru ekinden sonra gelen ekler, bu eke bitişik olarak yazılır: Örnek: Bu kitapların hepsini okudun mu? Sen de mi geldin?
İlgili 32 soru bulundu
Mi eki gelenekleşmiş olarak ayrı yazılmakta olup kendisinden önce gelen kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak ünlü uyumlarına uymaktadır. Örnek: Siz de mi geldiniz? Mi eki soru sormak için kullanımından başka görevlerde kullanıldığı vakit de ayrı yazılır. Örnek: Güzel mi güzel!
Her iki kelimesi de -dı (-di / -du / -dü, -tı / -ti / -tu / -tü) belirli geçmiş zaman veya -r /-ar /-er geniş zaman eklerini almış ve kalıplaşmış bulunan birleşik kelimeler bitişik yazılır: dedikodu, kaptıkaçtı, oldubitti, uçtuuçtu; biçerbağlar, biçerdöver, göçerkonar, kazaratar, konargöçer, okuryazar, uyurgezer, ...
Yanlış kelimesinin TDK'ya göre doğru yazılışı, "yanlış" şeklindedir. TDK bu konuda tüm kelimelerin doğru şekilde yazılışlarını belirliyor.
Neyse, konuya dönelim. ''GEÇTİ Kİ'' kelimesini ayrı yazarız çünkü geçti ki sözünün sonunda ki eki vardır. Örnek : Öyle bir ''GEÇTİ Kİ'' sanki rüzgarlar, seller, fırtınalar koptu. ''GEÇTİ Kİ'' kelimesini birleşik şekilde yazalım.
2- Çok savurgan kimse. MİRASYEDİ NASIL YAZILIR? Bu kelimenin “mirasyedi mi, miras yedi mi” olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı mirasyedi şeklinde olmalıdır.
Vazgeçmek, kendinin olan bir şeyi artık istememek, alışılmış olan bir olayı artık yapmamak anlamlarında kullanılan bir kelimedir. Vazgeçmek aynı zamanda gereken her durumdan uzaklaşmak, onu istememek anlamlarına gelir.
Vaaz, dinî veya ahlakî bir mesele hakkında herhangi bir din adamı tarafından dinî bir yükümlülüğü yerine getirmek maksadıyla yapılan bir çeşit hitabet türüdür. Amacı ise, dinî konular hakkında dinleyenleri aydınlatmak ve kalpleri huzura kavuşturacak sözler söyleyerek insanları doğru yola iletmektir.
ÖRNEK: vazgeçmek, yardım etmek, hissetmek, kaybolmak, burun kıvırmak, gelebilirim, düşeyazdım… İsim soylu bir sözcük ile bir yardımcı fiilin bir araya gelmesiyle oluşan birleşik fiillerdir.
Vazgeçmek kelimesi kalıplaşmış bir sözcüktür bundan dolayı birleşik yazılır . Vaz sözcüğünün tek başına bir anlamı yoktur . Vazgeçmek ile cümleler : » Onun bu davranışlarını görünce hediye almaktan vazgeçti .
TDK'ya göre ataş kelimesinin doğru yazılışı "ataş"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Birleşik ve ayrı yazımı karıştırılan kelimeler arasında “hoş geldin” de bulunuyor. Türk Dil Kurumu'na göre anlamı “gelen kişiye söylenen selamlama sözü” anlamında kullanılan bu söz ayrı şekilde yazılıyor. “Hoş geldin” veya “hoş geldiniz” sözlerinin doğru kullanımı ayrı şekilde yazılışı oluyor.
TDK'ya göre yanı sıra kelimesinin doğru yazılışı "yanı sıra"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Katetmek; bir yeri aşmak, kesmek, bölmek anlamlarında kullanılmaktadır. Arapçadan dilimize yerleşen bu kelime, kat etmek şeklinde ayrı ayrı yazılamaz. Doğru yazım şeklinin bitişik olması gerekir.
Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''üstünkörü''' şeklindedir. Bu kelime üstü körü şeklinde, ayrı yazılırsa yanlış bir kullanım olur.
Bu kelimenin "yanlış mı, yalnış mı?" olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı yanlış şeklinde olmalıdır.
Ancak bu kelimenin iki farklı şekilde yazılabileceği anlamına gelmemektedir. Tıraş kelimesinin TDK'ya göre doğru yazımı 'tıraş' şeklindedir. Traş şeklindeki kullanım yanlıştır.
Aferin TDK sözlüğü içerisinde tüm detayları ile yer almaktadır. Çoğu kişi aferin kelimesini "aferim" şeklinde kullanmaktadır. Fakat "aferim" yazım ve söyleme şekli ile yanlış olarak kabul edilmektedir. Doğru kelime yazımı ise "aferin" olarak karşımıza çıkmaktadır.
Birçok sınavda da dilbilgisi konuları içinde olağanüstü kelimesinin yazımı ile ilgili sorular karşınıza çıkar. Kelimenin doğru yazımı birleşik şekildedir. Yani "olağanüstü" şeklinde yazım doğrudur.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır.
Konu ile ilgili başvurmanız gereken en önemli kaynak TDK sözlüğüdür. Bu sözlükte kelimenin yazımı "birebir" şeklindedir. Yani söz konusu kelime birleşik yazılmalıdır. Kelimenin ayrı şekilde yazımı yanlış kullanımdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri