Kişinin ticari faaliyetleri için iş yeri bulunmaması gerekir. Sanayi tipi veya seri üretim kabiliyeti olan makine ve alet kullanılmaması gerekir. Vergiden muaf esnaf belgesi alınması gerekir. E-ticaretten yapılan tüm hasılatın bankada açılacak ticari bir hesaptan yapılması gerekir.
E-ticaret vergi muafiyeti belgesi alabilmek için başvuru yapmanız gerekiyor. Bu başvuru süreci Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden gerçekleştirilmektedir. Gelir İdaresi Başkanlığı Müdürlüklerinden ya da Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi internet sitesi üzerinden kolay bir şekilde başvuru yapabilirsiniz.
Günden güne daha büyük paya sahip olan e-ticaret alanında birkaç gereklilik yer almaktadır. Vergi muafiyetinin olması, faaliyetlerin devamı için vergi levhasının olması ve mükellef olmak gerekir.
e-Ticarette şahıs üzerinden yapılan ticari faaliyetler gelir vergisi, tüzel kişiler üzerinden yapılan ticari faaliyetler kurumlar vergisi kapsamında yer alıyor. Ayrıca e-Ticarette gerçekleştirilen satışlar KDV kapsamına da girmektedir.
Başka bir deyişle Trendyol'da vergi mükellefi olmadan satış yapmak ne yazık ki mümkün değildir.
İlgili 28 soru bulundu
Vergi Levhası Olmadan Trendyol'da Satış Yapılabilir Mi? Şirket kurmak için vergi levhası almanız gerekmektedir. Trendyol'da da şirketiniz olmadan satış yapamazsınız. Ayrıca Trendyol'un başvuru esnasında sizden istediği belgeler arasında vergi levhası da bulunmaktadır.
Trendyol satıcısı olmak için; Trendyol'da satıcı olabilmeniz için anonim, limited, şahıs veya diğer şirket tiplerinde bir kuruluşunuzun olması gerekmektedir. Vergi mükellefi olmanız gerekmektedir.
Bu kapsamda elde edilen kazançların 2022 yılı için 880 bin lirası gelir vergisinden istisna. Bu tutar 2023 yılında elde edilecek gelirler için 1 milyon 900 bin liraya çıktı" denildi.
Basit Usulde Yıllık Gelir Vergisi
Yıl sonunda E-Ticaretsatıcılarının kazançlarına göre yüzde 15 ila yüzde 35 arasında bir oran olarakhesaplanır. Basit usulde yıllık gelir vergisinin, iki taksit şeklinde ödenmesigerekir. İlk taksit şubat ayında, ikinci taksit ise Haziran ayında ödenir.
Genç girişimci desteğinden faydalanan mükellefler, işe başladıktan sonraki 3 yıl boyunca 150.000 Türk Lirası'na kadar gelir vergisinden muaftır.
%4'lük gelir verisi ise herhangi bir işçi çalıştırmayan kişilerden alınan gelir vergisi oranıdır. E-ticaret şirketi kurmak için işletmelerin şirket kurmadan önce bir muhasebeci veya mali müşavir ile anlaşması gerekir.
E-Ticaret şirketi kurmak için işletmeler öncelikle bir muhasebeci veya mali müşavir ile anlaşması gerekir.
Faturasız ürün satmanın cezasındaki tutarlar yıldan yıla değişiklik göstermektedir. 2023 yılını baz alarak konuşmak gerekirse; satıcının faturasız sattığı her ürün için yazılması gereken tutarın %10'u kadardır.
Vergi Levhası İçin Gerekli Ücretler
Gerekli belgelerin ücretlerinin toplamı ortalama olarak 625 TL'yi bulmaktadır. Bu ücretler içerisinde imza beyannamesi 140 TL, muhasebeci vekaleti 150 TL, defter bedeli 300 TL, damga vergisi 35 TL gibi giderler yer almaktadır.
Şirket kurmadan satış yapmak, havale ve EFT yöntemleriyle mümkün iken, şirket olmayanlara özellikle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası onaylı ödeme alma firmalarının vermiş olduğu sanal pos ara yüzleri sayesinde ödeme rahatlıkla alınabilmektedir.
E-ticarette basit usul vergi olur mu diye merak edenler için basit usul e-ticaret konusunda mümkün olmamaktadır. E-ticaret ile uğraşan kişi ya da işletmeler gerçek usule göre vergilendirilmektedir. Basit usul internetten satış mümkün görünmemektedir.
Başlangıç için minimum gerekli sermaye halka açık şirketler için 50.000 TL, halka açık olmayanlar için 100.000 TL'dir. Anonim şirketin payları borsada işlem görebilir. Şirkette pay sahibi olanlar, şirkete yalnızca sahip oldukları pay kadar sorumlu olurlar. Anonim şirket açma prosedürleri daha uzun ve detaylıdır.
İnternet üzerinden ticari faaliyet ile ilgili satış, şirket olarak gerçekleştiriliyorsa “Kurumlar vergisi”, şahıs olarak gerçekleştiriliyorsa “Gelir vergisi” mükellefiyeti söz konusudur. Yapılan satışlardan elde edilen gelir Kurumlar vergisi veya Gelir vergisine tabi olmakla beraber Katma değer vergisine de tabidir.
e-Ticarette e-Fatura kesmek zorunlu mudur? e-Ticarette e-Fatura kesme zorunluluğu yoktur.
Yapılan yasal değişiklikle, 1 Ocak 2021'den itibaren elde edilen gelirlere uygulanmak üzere evlerde üretilen malların internetten satışında esnaf muaflığı tanındı.
Genç Girişimciler KDV ve Damga Vergisi öder mi ? ❌ Genç Girişimci olmanızın ödeyeceğiniz katma değer vergisi ile bir ilgisi bulunmamaktadır. Yani evet genç girişimci KDV ve beyannamelerin damga vergisini öder. ❌ Genç Girişimci olduğunuzda yine aylık olarak beyannameleriniz verilecek ve damga vergisi ödenecektir.
Bunun için şu adımları takip etmelisiniz: GİB web sitesinden İnternet Vergi Dairesi'ne giriş yapın. Sorgulama butonundan vergi levhası bilgilerini seçin. İlgili alanları doldurup başvurunuzu tamamlayın. Vergi levhanız, siz başvuruda bulunduktan sonra 1 ay içinde onaylanacaktır.
Trendyol, mağaza sahiplerinden yaptıkları satışlara göre komisyon bedeli almaktadır. Trendyol komisyon oranları ürün kategorisine göre %5 ve %30 arasında değişmektedir.
Trendyol'da satış yapmak için bir şirket sahibi olmanız gerekir. Eğer şirketiniz yoksa, öncelikle şirket kurmalısınız.
Trendyol'da dropshipping yapılır mı? Evet, Türkiye'nin en önemli pazar yerlerinden birisi olan Trendyol'da dropshipping yapmak mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri