Hareket etmek: Vücuttaki kasları hareket ettirmek, yürüyüş yapmak gibi egzersizler fazla sıvıyı kalbe geri pompalama konusunda yardımcı olmaktadır. Tuz tüketimini azaltmak: Tuz tüketimini en aza indirgeyin. Tuz, vücudun fazla oranda su tutmasına sebep olmaktadır.
Tüketilen şeker miktarının azalmasıyla ödem sorunu da azalacaktır. Herhangi bir sağlık sorununuz yoksa gün içinde ödem atımını hızlandıran biberiye, ısırgan otu, kiraz sapı ve funda yaprağı gibi bitkilerin çaylarından faydalanabilirsiniz. Yeşil yapraklı sebzeler vücuttun fazla suyu atmaya yardımcı olur.
Vücut dokularında meydana gelen ödemler kalp hastalıkları, karaciğer problemleri, tiroid, enfeksiyon ve iltihaplanma gibi durumların nedeni olabilir. Hafif ödem vakaları da altında herhangi bir neden olmaksızın kendiliğinden geçer.
İlgili 26 soru bulundu
Örneğin 20-30 kilo fazlası olan bir kişinin 4-5 kilo ödemi oluyor ve bunun atılması zaman alıyor.
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Ağıllı, kişinin vücut ağırlığında sıklıkla 1 ila 2 kilogramlık değişiklik oluyorsa bunun ödem probleminin habercisi olabileceğini belirtti.
Çeşitli hastalıklar: Kalp hastalığı, böbrek hastalığı, tiroit, lenfödem ve karaciğer hastalığı gibi hastalık tablolarında, kan pıhtılaşmasında, enfeksiyon ve inflamasyonlarda ve tümör gibi durumlarda vücudun sıvı dengesi bozularak ödem oluşur.
Yapısında bulanan bol lif ve C vitamini, çiğ yenildiğinde ya da haşlanıp suyu içildiğinde ödemin atılmasında çok etkili. Ancak dikkat! Gereğinden fazla maydanoz tüketmek vücuttan fazla suyun atılmasına, dolayısıyla tansiyon düşüklüğüne neden olabiliyor.
Ödem atmak için egzersiz yapmak ve bol su içmek önemlidir. Diğer yandan elma sirkesi de ödem atmaya yardımcı bir besindir. Vücuttaki toksinlerin ve ödemin atılmasına yardım eder.
Vücutta ödem belirtileri arasında öncelikle doğrudan cildin altındaki dokunun, özellikle bacak veya kol bölgelerinde şişkin veya kabarık bir hal alması, ciltte gerilme veya parlaklık, cilde birkaç saniye bastırdıktan sonra çukur izi oluşması ile karın boyutunun büyümesi bulunur.
En önemli öneri ise su tüketimini artırmaktır. Çay, kahve gibi ürünler vücutta su tutulmasına neden olur. Mümkün olduğunca bu ürünleri tüketmeyin ve tükettiğinizde yanında su da bulundurmaya özen gösterin. Özellikle diüretik (idrar söktürücü) özelliği bulunan besinler ödem atımına yardımcı olur.
Sağlıklı ve dengeli beslenmeye dikkat ederek ödemden kurtulmak mümkündür. Su: Vücut için hayati öneme sahip olan su vücuttaki ödemin atılması açısından da son derece önemlidir kilo başına içilecek 30 ml su, ödemin oluşmasına engel olup vücut suyunu dengelemeye yardımcı olacaktır.
Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, regl dönemi, menopoz, fazla kilo, az su tüketimi, fazla karbonhidrat tüketimi, bol tuzlu diyet gibi durumların ödeme neden olabileceğini vurgulayarak, "Ayrıca magnezyum eksikliği/B6 vitamin eksikliği ve tansiyon dengesizliği de ödeme neden olabiliyor" açıklamasında bulundu.
FİZİKSEL AKTİVİTE: Düzenli yapılan egzersiz vücuttaki sıvı dengesininde korunmasına ve düzenlenmesine yardımcı olmaktadır. Gün içinde yapıcağınız 30-45 dk tempolu yürüyüş ödem probleminizi azaltacaktır.
Vücudumuzdaki sıvı çıkışı, idrar ve solunumun yanı sıra terleme yoluyla da gerçekleşir. Yapılan egzersizler sayesinde terleme yoluyla vücuttaki fazla sıvı atılabilir8. Ayrıca hareket halinde olmak, özellikle bacaklardaki ödem oluşumunu önleyebilir.
Dokular arasında biriken sıvının fazla olması veya yeterince taşınamaması bacakta oluşan ödeme zemin hazırlar. Bacak şişmesi ilk etapta uzun süre oturma veya ayakta kalmakla başlayan ayakkabı giymekte zorlanma, ayakkabıların sıkmasıyla kendini gösterir. İlerleyen vakalarda bacaklarda hantallaşma ve ağrılar da görülür.
DOĞRUSU: Ödem içecekleri zayıflatmaz.
Kilo vermeye çalışırken aynı zamanda vücudunuzda biriken ödem ve toksinlerden de kurtulmanız gerekir.
Ödem meydana gelen kişilerin dokularında normale kıyasla fazla miktarda sıvı birikimi gerçekleşir. Ödem belirtileri en yaygın olarak kol, bacak, el ve ayak bölgelerinde görülür. Bu bölgelerde şişlik ortaya çıkar. Ortaya çıkan şişliğin boyutu ve etkisi ise ödemin karakterine göre değişmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri