Yakıt pompası devre dışı kalır. Ateşleme sistemi ve yakıt sistemi çalışmaz. Yangın ve patlama tehlikesi önlenir. Kazalarda ölüm ve yaralan riski ciddi oranda azalır.
Vuruntu sensörü; araçların motorlarına zarar verebilecek vuruntu ve titreşimleri tespit etmeye yarayan bir cihazdır. Motor bloğu, silindir kapağı veya emme manifoldunda yer alır. Bu hassas sensörler, piezoelektrik algılama kristali ve belli bir dirençten oluşur.
vuruntu sensörü temizlenmez. eski bir diş fırçası ile üzerindeki kurumlar temizlenebilir.
Vuruntu sensörleri hem dizel motorlarda hem benzinli motorlarda kullanılmaktadır.
İlgili 31 soru bulundu
VURUNTU SENSÖRÜ ARIZASI: BELİRTİLER
Motor arıza ışığının yanması Hata kodunun kaydedilmesi. Daha düşük motor performansı Artan yakıt tüketimi.
Motor vuruntusu silindirde bulunan yakıtın zamanından önce patlamasıyla gerçekleşir. Normal çalışma sırasında, buji yanma işlemini başlatılır ve silindirdeki tüm yakıtı yakar, böylece patlamayı kontrol eder. Silindirlerde yakıt ve havanın kendiliğinden ateşlemesi motorun vuruntu sesi yapmasına neden olabilir.
Vuruntunun Önlenmesi
Giriş basınç ve sıcaklıkları düşük tutulmalıdır. Motor hızı, yanma hızını artırarak ve son gaz bölgesi basınç ve sıcaklığı değiştirerek vuruntuyu etkilemektedir. Motor uygun devrinde çalıştırılmalıdır. Mümkün olan en düşük ateşleme avansı verilmelidir.
Krank sensörü bozulursa, aracın yakıt ve ateşleme sistemi de düzgün şekilde çalışmaz. Krank sensöründe arıza olması, aracın seyir halinde ani şekilde stop etmesine neden olabilir. Krank sensörü etkili şekilde çalışmazsa aracın kaptör kısmı gerekli iletimi sağlayamaz.
Aracın eski hızlanma durumunda kesiklik meydana gelirse ya da çekiş düşüklüğü gibi durumlar da arıza belirtileri arasındadır. Düzensiz veya dalgalı rölanti devri de sık karşılan sensör arıza belirtisidir.
Vuruntu, yanma odasında bulunan piston üst ölü noktaya (ÜÖN) yaklaşırken, henüz daha ulaşamadan hava ve yakıt karışımının yüksek basınç ve sıcaklığın etkisiyle kendiliğinden yanması olayıdır. Vuruntu bir kontrolsüz yanma olup istenmeyen bir zamanda gerçekleşmektedir.
Hız sensörü arızası nasıl anlaşılır sorusuna verebileceğimiz en yalın yanıt hız göstergesinin çalışmaması olur. Parelelinde hızdan bilgi alan bütün parçalarda arıza gözlemleyebilirsiniz. Mesela hiçbir sorunu olmadığı halde otomatik vites bir aracın vites geçişlerinde tutarsızlık oluşabilir.
Yanma sırasında segman çalışma yüzeyindeki gaz basıncının aşırı yükselmesi (Şek. 2) kuvvet oranını kısa süreli olarak bozar, piston segmanı çalışma yüzeyinden kalkar ve artık doğru sızdırmazlığı sağlayamaz. İşlemin sürekli tekrarlanması piston segmanında titremelere neden olur.
Darbe sensörleri bütün arabalarda kullanılan ve oldukça önemli olan bir sistemdir. Aracın kaza veya çarpma anlarında fazlasıyla ön plana çıkan bu sistem, devreye girdiği andan itibaren yakıt pompasına giden elektriği keser. Böylelikle yakıt pompalaması durur ve aracın patlaması önlenir.
Bu nedenle sensörlerin ideal koşullardaki kadar ömürleri olmaz. Genel olarak yaygın olarak kullanılan gazlar (örneğin karbon monoksit veya hidrojen sülfür) için elektrokimyasal sensörlerin ömrü 2-3 yıldır. Hidrojen florür, Etilen oksit gibi daha egzotik gaz sensörlerinin ömrü 12-18 ay olabilir.
Fotoğraf makinesi sensör temizliği, sensör temizleme spatulası ve bu işlem için özel olarak %100 saflatırılmış solüsyonlarla yapılır. Sensör temizliği yapılacak makine DSLR ise makinenin elle sensör temizliği modu aktifleştirilerek, aynasız ise lensi çıkarmak suretiyle sensör temizliği yapabilirsiniz.
Vuruntulu Çalışma Nedir? Detonasyon olarak da adlandırılan vuruntulu çalışma, silindir içerisine alınan hava yakıt karışımında, bujinin yaptığı ateşlemenin düzensiz olmasıdır. Yanlış zamanda yapılan ateşleme; patlama yerine tutuşma olmasına neden olur. Bu durumda motor vuruntulu olarak çalışır.
vuruntu: Benzinli motorlarda genellikle alçak devirlerde meydana gelen bir olaydır. Pistonların yavaş çalışması sonucu fazla hava akımı oluşmamasıyla bujiden kaynaklanan alev daha alt kısımlara ulaşmadan basıncın etkisiyle silindirin diğer kısımlarında patlama meydana gelir.
Kalkış yaparken oluşan vuruntunun sebepleri; Arkadan itişli araçlarda şaft mafsallarında oluşan deforme, kalkış esnasında vuruntu oluşmasına sebep olabilir. Şaft sökülerek mafsalları değişir ve sorun çözülür. Diferansiyelde oluşan boşluklar, kalkış esnasında ve vites değişimlerinde vuruntu oluşturabilir.
Şanzıman yaylarının aşınması, paslanması ve deformasyona uğraması halinde meydana gelen vuruntu oluşabilir.
Vuruntu, vites geçişleri sırasında ses çıkartarak sanki arkadan hafif bir darbe almış gibi kendini belli eder. Bu sesin sebebi genellikle vitesin tam olarak geçememesi ve dönen parçaların ani hareketinden kaynaklı olup sorunun kaynağı tam otomatik ve yarı otomatik araçlarda farklılık gösterebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri