Psikolojik tahlillerin yoğun olduğu roman, “manevi değerlerin zayıflaması sonucunda, insanın içine sürükleneceği açmazın, materyalist yaklaşımlarla çözümlenemeyeceği gerçeğini kabule yanaşmayanların, eninde sonunda yalnızlığa düşüp hüsrana uğrayacağı gerçeği”ni konu edinmektedir (Karataş, 2002, s. 600).
Özet. Türk edebiyatında ütopya türünün dikkate değer örneklerinden biri, Peyami Safa'nın 1951'de kitap hâlinde yayımlanan Yalnızız romanındaki Simeranya'dır. Simeranya, romanın kurmaca dünyasındaki olumsuzluklarla dolu yaşama tarzına alternatif bir dünya arayışının ürünü olarak ortaya çıkar.
Yalnızız, Peyami Safa'nın Doğu-Batı sentezini konu aldığı romanı. İlk olarak Yeni İstanbul gazetesinde 11 Eylül 1950-20 Aralık 1950 tarihleri arasında 286-385 numaralı sayılarda tefrika edildikten sonra 1951 yılında Nebioğlu Yayınevi tarafından 343 sayfa hâlinde yayımlanır.
Peyami Safa'nın son romanı Yalnızız, engin ruh tahlilleri ve kendi türünde açtığı çığırla onu yalnızca Türk edebiyatının değil, Dünya edebiyatının zirvelerine taşımış şaheseridir.
Yalnızız, Peyami Safa'nın 1951 yılında yayımlanan romanı. Yalnızız romanı; önseziler, telekinezi, premonition (kehanet, öngörü) ve polipsişizm örnekleriyle yüklü ve insanoğlunun zaman zaman kendini yalnız bulmasından duyduğu acıyı derinliğine işleyen bir romandır.
İlgili 32 soru bulundu
Birinci bölüm, Samim‟in yeğeni olan Selmin‟in hamile olduğunu söylemesinin üzerine gelişen olaylar üzerine kurulur. Selmin, evdeki herkese hamile olduğunu söylediğinde annesi Mefharet onun, dayısı Samim‟den hamile kaldığını (!)
Biz İnsanlar – Kitap Açıklaması
İdealizmle materyalizm arasında bocalayan, milliyetçi bir öğretmen olan Orhan, Mütareke sonrası İstanbul'unun zengin ve yozlaşmış kesimiyle bu olaydan sonra ilişki kurar ve o evdeki Batılı tarzda eğitim almış, kozmopolit düşüncelere sahip Vedia'ya âşık olur.
Peyami Safa'nın diğer bütün romanlarında olduğu gibi Yalnızız romanında da doğu-batı, madde-mânâ, ruh-beden, idealizm-materyalizm gibi ikilemler üzerinde durularak, aynı evde yaşadıkları hâlde birbirlerinden oldukça farklı mizaç, düşünce ve insan ilişkilerine sahip aile fertleri üzerinden ruhunu arayan bir toplum ...
Cânân ve Dokuzuncu Hariciye Koğuşu I. Dünya Savaşı dönemi, Sözde Kızlar, Şimşek, Mahşer, Bir Akşamdı, Bir Tereddüdün Romanı ve Biz İnsanlar Mütareke Dönemi ve sonrası, Fatih-Harbiye İnkılap dönemi, Matmazel Noraliya'nın Koltuğu ve Yalnızız ise II. Dünya Savaşı ve sonrasına ait eserleridir.
Yaşar Kemal'in şiir sınıfında en bilinen eserlerinden biri Yalnızlık isimli şiiridir.
Roman, genellikle düzyazı biçiminde yazılan, kurgusal, görece uzun, insanın (ya da insan özellikleri atfedilen varlıkların) deneyimlerini bir olay örgüsü içinde aktaran ve genellikle kitap halinde basılan bir edebî tür. Uluslararası ve akademik platformlarda beşinci sanat olarak kabul gören edebiyatın bir alt türüdür.
Necile ile beraberken dünyaya gelen Meral'in Samim'in kızı olma olasılığı ise ahlak konusunda nutuklar atan Samim'i hiç düşündürmüyor. Meral'in Nail Bey'in kızı olduğundan oldukça emin Samim. Romanlarında kendi fikirlerini karaktere yüklemeyi seven Peyami Safa'nın Yalnızız'daki kalemi Samim.
Peyami Safa Hangi Edebi Akımdan Etkilenmiştir? Peyami Safa romanları, hikâyeleri, makale ve araştırmaları ile edebiyat dünyasına katkı sağlamıştır. Mistisizm akımından etkilenmiş ve yapıtlarında olaya değil psikolojik tahliller ile ruhsal çözülmelere sıkça yer vermiştir.
Yalnızız – Peyami Safa
Samim: Orta yaşlı okumuş kültürlü bir adamdır. Romanda Peyami Safa'nın sözcüsü gibidir. Besim: Yeme içmeyi çok seven, uykusuna çok düşkün bir adamdır. Mefaret: Çok duygusal ve hayatını duygularıyla şekillendiren bir kadındır.
Peyami Safa, Türkiye'de psikolojik romanın öncülerindendi. Peyami Safa'nın “Dokuzuncu Hariciye Koğuşu”, “Fatih Harbiye”, “Mahşer” gibi kitaplarındaki etkileyici psikolojik tahliller, yazarın edebiyatının en belirgin özelliğiydi.
Sözde Kızlar, Peyami Safa tarafından kaleme alınan 1923 tarihli roman. İlk olarak 1922 yılında Serâzad imzasıyla Sabah gazetesinde tefrika edilmeye başlandı fakat gazetenin kapanmasından ötürü tefrikası yarım kaldı. Kitap olarak basılması ise 1923 yılında gerçekleşti.
Estetik roman, birçok özelliğin ya da tekniğin bir araya gelmesiyle oluĢan bir harmoni(uyum) romanıdır. Estetik roman açısından inceleyeceğimiz Yalnızız romanının yazarı Peyami Safa, Cumhuriyet dönemi roman yazarlarındandır. Peyami Safa‟nın romanının en önemli özelliği ruh çözümlemelerine önem vermesidir.
Fatih Harbiye'nin sonunda ise Şinasi ve Neriman uykuda huzur bulurlar. Romanın kadın kahramanı bir seçim yapmıştır yapmasına, ama bu seçim, benliğinde doğru yolu bulduğuna dair bir etki yaratmaz.
Samim, romanın maneviyata önem veren kahramanıdır. Samim'in karşısında maddeciliği savunan hedonist bir tip olarak Besim karakteri yer alır. Besim, hayatını tamamen zevklerinin emrine adamış bir tip olarak dikkat çeker.
Romanda Peyami, İhsan ve Ayşe eşit ölçüde rol oynar. Hikayenin inşasında önemli olan Cemal ise, daha sonra arka planda kalır.
Peyami Safa'nın Matmazel Noraliya'nın Koltuğu adlı romanı, başkahraman Ferit'in içsel/ psişik yolculuğu üzerine kurulmuştur.
Biz İnsanlar, Peyami Safa'nın 1959 tarihili romanı. İlk olarak 1937 yılında Cumhuriyet'de tefrika edilmeye başlanmışsa da kitap olarak basımı ancak 1959 yılında gerçekleşmiştir. Kitap olarak basımı geç bir tarihte olduğu için yazarın son romanı olarak kabul edilmektedir.
“Biz İnsanlar”da Peyami Safa'nın sözcüsü konumunda bulunan Necati'nin, fikirleri ve yaşam tarzı bakımından hem genel mânâda hem de felsefî dünya görüşü olarak idealist olduğu görülmektedir.
Türk edebiyatında romancı kimliğiyle ön plana çıkan Peyami Safa, Gün Doğuyor (1938) adlı tek piyesi ile tiyatro türünde de eser vermiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri