Bunun dışında küçük ve hafif çaplı yanıklara, sıcak su yanığına ne iyi gelir, yanık türlerinde neler yapılabilir, aşağıda şu şekilde sıralanmıştır: İlk olarak yanık bölge serin tutulmalıdır. Nemli bezle bastırmadan hafif bir şekilde silinebilir. Ilık veya soğuğa yakın suyla duş alınabilir.
Bunun için de yanık bölesini yaklaşık 10 dakika kadar soğuk su altında tutmak yeterlidir. Oluşan yaranın enfekte olmaması için steril bir bez ya da gazlı bez ile kapatılarak ağrıyı azaltmak amaçlı ağrı kesici verilebilir. Daha sonra bir sağlık kuruluşuna başvurarak profesyonel destek alınmalıdır.
Yanık bölgesindeki su dolu kabarcıklar korunmaya çalışılmalıdır. Uygun pansumanlar ve antibiyotik tedavisi ile takip edilir. İyileşme süresi yüzeyel yanıklarda 1 hafta ile 10 gün arasındadır. Derin 2. derece yanıklarda ise iyileşme 2-3 hafta arasındadır.
YANAN YERE BUZ UYGULAMAK CİLDE ZARAR VERİYOR
Sıcak yanıklarının haricinde çok nadiren gördüğümüz soğuk yanıkları da vardır. Cildi daha da tahriş ettiği için buz tedavisini kesinlikle önerilmemektedir. Yanan bölge el ve yüzümüzü yıkayabileceğimiz normal ısıdaki musluk suyunun altına tutulmalıdır.
İlgili 43 soru bulundu
Bölge, bol tazyiksiz suyla en az 15-20 dakika yumuşak bir şekilde yıkanır. Giysiler çıkarılmalıdır. Hasta veya yaralı kişi örtülür. Tıbbi yardım istenir (112).
Hasta / yaralıya kesinlikle su ile müdahale edilmemelidir, Hasta/yaralı hareket ettirilmemelidir, Hasar gören bölgenin üzeri temiz bir bezle örtülmelidir, Tıbbi yardım istenmelidir (112).
Bu konuda herhangi bir kısıt yoktur ve banyo yapılmasında hiçbir sakınca görülmemektedir. Yanık tedavisinde yara olan bölgeye halihazırda, derinliğine göre bir ay boyunca soğuk su uygulaması önerilirken, sık sık serin duş herhangi bir zarar vermeyeceği gibi yarayı rahatlatır.
Derece Yanık
İkinci derece yanıklar sıklıkla sıcak su, kızgın yağ gibi sıvıya temas ile oluşur. Deride içi su dolu kabarcıklar (bül) oluşur ve ağrılıdır.
Bepanthol krem, cildinizin hassaslaştığı dönemlerde, cildin ihtiyaç duyduğu nemi kazanması için yardımcı olacaktır. Leke, kızarıklık ve yanıklar için önerilen bir diğer krem ise Advantan kremdir. Mutlaka doktor tavsiyesiyle kullanılması gerekir. İçeriğindeki kortizon sayesinde yanıklara çok iyi gelir.
Çay yanığı ile karşılaşırsanız ilk yapmanız gereken şey yanık bölgeye soğuk su ya da buz uygulamaktır. Soğuk su hem yanığın hızlı iyileşmesini sağlar hem de su toplamasını önleyerek iz kalmasının da önüne geçer. Yatıştırıcı özelliği olduğu için çiğ patates de yanık tedavilerinde uygulanır.
Bunun dışında prensip olarak tüm yanık yaraları kapalı olarak tedavi edilmelidir.
Sıcak su, buhar veya çay nedeniyle oluşan ufak yanıklar için patates suyu uygulaması yapılabilir. Bunun için yanık oluşan bölgede patates suyunu veya rendesini 15 dakika sürüp bekletilebilir. Ayrıca aloe vera da cildi yatıştırıp iyileşmesine yardımcı olabileceği için tercih edilebilir.
Yanığa Ne Sürülür? Birinci derece yanığa aloe vera içerikli kremler veya antibiyotikli yanık merhemleri iyi gelebilir. İkinci derece yanıklarda özel yanık yara örtüleri ile pansuman yapılması gerekebilir. Diğer yanıklar için müdahale direkt hastanede yapılmalıdır.
Yanığı hemen çok soğuk olmayan musluk suyuna tutun veya kompresler uygulayın. Bunu yaklaşık 10 dakika veya ağrı geçene kadar yapın. Bir enfeksiyona neden olabileceğinden yanıklara merhem, diş macunu veya tereyağı uygulamayın. Topikal antibiyotik kullanmayın.
Birinci derece yanıklarda kızarıklık olan bölgenin kapatılmasına gerek olmadığını söyleyen Dermatoloji Uzmanı Dr. Kübra Esen Salman, “Akut durumda ıslak pansuman ile yanma hissi giderildikten sonra nemlendirici kremler sürülmesi ve yanık bölgenin açık bırakılması yeterli olur.
Birinci derece yanıklar (spidermal) yüzeysel yanıklardır. En üst deri tabakası olan epidermisi etkiler. Ödem oluşabilir ve su toplanması görülmez. Birinci derece yanık kırmızı, kuru ve acı vericidir; ancak kısa sürede iz bırakmadan iyileşir.
İkinci derece yanıklarda, üst deri ve orta deri (epidermis ve dermis) etkilenir. Deride ödem ve su dolu kabarcıklar mevcuttur. Bu tip yanıklar ağrılıdırlar. İkinci derece hafif yanıklar enfeksiyon kapmadıkları süre 10-14 gün içerisinde iyileşirler.
- Yanık bölgesi soğuk suda bekletilmelidir. Ardından kuruması için sabredilmelidir. - Steril olan bir pomat yardımı ile beraber yanık yerine antibiyotik krem sürülebilir. - Yanık bölgesi bandaj yardımı ile örtülebilir.
Antibakteriyel ve antienflamatuar özellikleri bulunan bal yaraları dezenfekte ederek yanıkların iyileşmesine yardımcı oluyor. Yanıkların yara izi bırakmasına engel de oluyor ayrıca. Yapmanız gereken balı bir gazlı bez üzerine yaymak ve yanığın üzerine sarmak. Bu sargıyı günde 3-4 kez değiştirebilirsiniz.
Alper Ceylan, yanık durumunda en ideal ilk yardımın yanığın olduğu bölgenin musluk suyuyla ağrı geçinceye yıkanması olduğunu söylüyor.
Bunun yanında güneş yanıkları için toplum arasında bilinen yanığa yoğurt ya da diş macunu sürmek gibi yöntemlerin yerine soğuk duş almak ve yanık bölgelerine soğuk kompresler yapmak ağrıları hafifletmektedir.
SİLVERDİN PLUS; yara ve yanıklarda ortaya çıkan iltihaplanmaların (enfeksiyonların) önlenmesinde ve tedavisinde kullanılır. alerjiniz var ise, Gebeliğinizin son döneminde iseniz, Prematüre (erken doğum) veya iki aylıktan küçük bebeklerde.
Dokuzlar kuralı baş/boyun %9, her bir üst ekstremite %9, her bir alt ekstremite %18, gövde ön yüzü %18, gövde arka yüzü %18, genital bölge/perine %1 şeklindedir. El ayası kuralı ise daha çok küçük yanıklar için uygundur, hastanın el ayası, parmaklar dahil %1'dir.
- Yanık bölgeye 20 ila 30 dakika boyunca buzlu olmayan soğuk su uygulanır. - Yanık bölgesine ıslak bir bez, serin bir kompres uygulanarak şişmeyi ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olur. - Yanık oluşan bölgeye antibiyotikli merhem sürerek enfeksiyon oluşumunu önemli ölçüde önlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri