Yapay zekâ (YZ, İngilizce: Artificial intelligence, AI), insanlar da dahil olmak üzere hayvanlar tarafından görüntülenen doğal zekânın aksine makineler tarafından görüntülenen zekâ çeşididir.
Yapay zeka uygulamaları genellikle C++ ve matematik için dizayn edilmiş MATLAB ve Lush gibi standart dillerde de yazılır. Ayrıca Haskell de Yapay zekâ için çok iyi bir programlama dilidir.
1950'li yılların başında Alan Turing'in “Makineler Düşünebilir Mi?” sorusuyla makine öğrenmesi kavramı ortaya çıkmış, Bilgisayar Bilimci ve Bilişsel Bilimci “John McCarthy” tarafından “Yapay Zekâ” terimi ilk kez düzenlenen yapay zekâ konferansı olan “Dartmouth Konferansı”nda 1956 yılında kullanılmıştır.
Yapay zeka, en basit şekilde belirli görevleri yerine getirmek için insan zekasını taklit eden ve topladıkları bilgileri yineleyerek kendilerini geliştirebilen sistemler olarak tanımlanır. Yapay zekayı günümüz teknoloji sistemlerinden ayıran en önemli özellik insan zekasını taklit edebilmesidir.
Yapay zeka (AI), makinelerin deneyimden öğrenmesini, yeni girdilere uyum sağlamasını ve insan benzeri görevleri gerçekleştirmesini mümkün kılar. Bugün duyduğunuz çoğu AI örneği - satranç oynayan bilgisayarlardan kendi kendine giden arabalara kadar - derin öğrenme ve doğal dil işlemeye dayanmaktadır.
İlgili 34 soru bulundu
Yapay zeka örnekleri arasında otomatik dil tercümesi, görüntü işleme, ses tanıma, otonom araçlar, akıllı ev sistemleri, oyunlar, chatbotlar ve daha pek çok uygulama bulunur.
McCarthy, Minsky, Nathaniel Rochester, -Claude E. Shannon ile birlikte "yapay zekayı" icat ettiler. McCarthy 1950'nin sonlarında Lisp dilini icat etti. Lambda kalkülüs'e dayalı olan lips 1960 yılında yayınlanmasından sonra yapay zeka uygulamaları geliştirilmesi için tercih edildi.
Yapay zeka denilince akla ilk olarak insan benzeri robotlar gelse de robotlar insanların yerini almak yerine insanlığa çeşitli alanlarda katkı sağlamak ve insan kabiliyetini geliştirmek üzere dizayn edilmiştir.
Yapay zekâyı; Machine Learning, Deep Learning, Natural Language Processing, Computer Vision ve Explainable AI olarak beşe ayırabiliriz.
Öncelikle, kontrolsüz veya yanlış kullanıldığında, yapay zeka sistemleri insanlara zarar verebilir. Özellikle, otonom silah sistemleri veya kötü niyetli saldırılarda kullanılan zararlı yapay zeka örnekleri tehlikeli olabilir. Yapay Zeka'nın ilerlemesi, birçok mesleği etkileyebilir ve bazılarını tehdit edebilir.
YAPAY ZEKA'nın amacı, normal olarak insan zekasını gerektiren görevleri yapabilecek makinalar yapmaktır. YAPAY ZEKA araştırmalarının amacı, insan varlığında gözlemlediğimiz ve "akıllı davranış" olarak adlandırdığımız davranışları gösterebilen bilgisayarlar yapmaktır.
“Yapay zeka zeki makineler, özellikle zeki bilgisayar programları yapma mühendisliği yada bilimidir.” “Düşünme, anlama, faaliyete geçirmeyi sağlayacak bilgiişleme çalışmasıdır.” “Yapay zeka bağımsız makineler-bu makineler insan olmaksızın kompleks işler yapabilir-inşa etmek için araştırma yapan bilişsel bilim dalıdır.
Java, yapay zeka geliştirmek için oldukça iyi bir seçim olabilir. Çünkü bu alanda arama algoritmaları, yapay nöral ağlar ve genetik programlama kullanmanız gerekecek.
Yapay zeka'ya meraklı isen veya yazılıma giriş yapmak istersen Python daha doğru bir tercih olur. Bu dilde de Kotlin gibi her satır kodun sonuna ; koymazsın bu da sana hız ve debugging sırasında kolaylık sağlar.
Microsoft ve Cambridge Üniversitesi, kendi başına kod yazabilen yapay zeka geliştirdiklerini duyurdu. Yazılım, farklı kaynakları inceleyerek kod dizeleri oluşturabiliyor. Microsoft ve Cambridge Üniversitesi'nin ortak çalışmalarıyla kendi başına kod yazabilen bir yapay zeka yazılımı geliştirildi.
Kaç çeşit yapay zeka tipi vardır? Futurism'de yayınlanan “Types of AI: From Reactive to Self-Aware” adlı infografik çalışmasında yapay zeka tiplerini 4 ana başlıkta listeleniyor. Bunlar; salt tepkisel, limitli hafıza, zihin teorisi ve öz farkındalığı olan yapay zeka oluyor.
Yapay zekanın birçok farklı alanda kullanımı bulunmaktadır. Tıp, sağlık, eğitim, askeri, tarım, madencilik, medya, bankacılık ve daha birçok farklı iş alanında yapay zeka teknolojisi sıkça kullanılmaktadır.
Yapay Zekâ Politikaları Derneği Başkanı Zafer Küçükşabanoğlu, toplumda yapay zekanın tanımının yapılmasına verilen cevaplara yönelik olarak, "Yapay zekâ denilince akla 'robot' geliyor." dedi.
Daha detaylı bilgi için, Yapay Zeka (AI) Nedir? konulu makalemizi ziyaret edebilirsiniz. Geniş bir açıdan bakarsak yapay zekayı reaktif makineler (reactive machines), sınırlı hafıza (limited memory), zihin teorisi (theory of mind) ve öz farkındalık (self-awareness) şeklinde dört tipte sıralayabiliriz.
GPT-4, OpenAI tarafından oluşturulan GPT (Generative Pre-Trained Transformer) dil modelleri serisinin en son üyesidir . Son derece güçlü ve çok yönlü bir metin oluşturma aracı olarak tasarlanan GPT-4, büyük miktarda veri üzerinde dikkatle eğitilmiş bir sinir ağıdır.
Yapay zeka tarihçesi
İngiltere'de New Hampshire'da bulunan Dartmouth College'da yapılan bir konferansta ''yapay zeka'' terimi ilk defa ortaya atıldı.
Bu göz önüne alındığında, yapay zeka bilinçli olabilir, çünkü yapay zeka bizim gibi hesaplamalı sinir ağlarına sahiptir. Tıpkı bir metin mesajı ve sesli mesajın aynı bilgiyi iletebilmesi gibi, hem insan beyni hem de gelişmiş yapay zeka bilinçli olabilir.
Bu sorunun cevabı teorik olarak evettir. Yapay zeka teknolojisi hızla ilerlediğinden, insanların yapay zekalar tarafından yönetilebileceği bir sistem muhtemelen çok uzak olmayan bir gelecekte kurulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri