Dosyanın takibi esas numarası üzerinden yapılır Kayıt edilen dosya ön incelemesi yapılmak üzere ilgili tetkik hâkimine gönderilir. Ön inceleme ile görevli hâkim tarafından dosya ön inceleme sonucuna göre ilgili birimlere gönderilir. Ön incelemeden duruşmalı olarak ayrılıp gönderilen dosya duruşma memuruna iletilir.
Dosyanın incelenip sonuçlanması davanın ve dosyanın niteliğine göre değişim göstermektedir. Ancak genel olarak Yargıtay'a giden bir dosya kesin olmamakla birlikte 18 ay gibi bir süreye kadar ulaşmaktadır. Bu nedenle davaların sonuçlanması kesin bir süreye tabi olmamaktadır.
Yargıtayda dosya arşivde ifadesi dosyanın incelenmek üzere sıra beklediğini ifade eder. Yargıtay gönderilen dosyaların teslim işlemi gerçekleşir. Ardından dosya takip numarası verilerek arşive gönderilir. Savcı incelemesi sırası gelene kadar dosya burada bekletilir.
kimlik numarası ve e – Devlet şifresi ile sisteme kolayca giriş yaparak sorgulama adımlarını takip edilebilir. e – Devlet üzerinden işlem yapacak kişilerin e – Devlet'e erişim sağladıktan sonra Yargıtay Başkanlığı hizmet ekranından ''Dava Dosya Sorgulama'' hizmetini seçerek süreç takibinde bulunması mümkündür.
Yargıtayın onama kararı vermesi halinde karar kesinleşmiş olacaktır. Ceza davasında verilen ceza kesinleşmiş, cezanın infazı başlayacaktır. Sanık sıfatını hükümlü olarak alacaktır. Karara itiraz olarak olağan kanun yolları sona ermiş olacaktır.
İlgili 33 soru bulundu
Yargıtay Cumhuriyet savcısı dosyayı inceledikten sonra tebliğname ile birlikte ilgili Yargıtay ceza dairesine teslim edilir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığından ilgili ceza dairesine gelen dosya kayıt edilir ve daire esas numarası alır. Dosyanın takibi bu numara üzerinden yapılır.
Yargıtay Onama Kararına İtiraz Süreci
Re'sen itiraz yoluna başvurabilmesi için kendisine verilen ilamda hukuka aykırılık görmesi yeterlidir. Verilen onama kararına karşı sanık da Yargıtay C.başsavcısına bir dilekçe vererek CMK m.308 gereği C. Başsavcısının itirazda bulunmasını isteyebilmektedir.
Yargıtay'da ön inceleme tetkik hakimi tarafından yapılır. Yargıtay ön inceleme aşaması çoğunlukla 3-5 ay arasında sürmektedir.
İncelemede: Genel olarak dosyanın tetkik hâkim tarafından incelenmesi, müzakere, karar sonucunun verilmesi, karar bilgilerinin ve ilamının dosyaya kaydedilmesi veya posta biriminde dosyanın kapatılmayı beklemesi aşamalarından birinde olduğunu göstermektedir.
Yargıtayda verilen onama kararının dosyanız ile birlikte Yerel Mahkemeye gönderilmesi ve Yerel Mahkeme kalemince kesinleşmiş kararın infaz savcılığına bildirilmesi, hakkınızda yakalama kararı veya cezanız 3 yılın altında ise çağrı kağıdı çıkarılması bir müddet (birkaç hafta veya ay) zaman alacaktır.
Mahkemelerde Ceza Dairesinin bir dosyayı ortalama olarak inceleme süresi genellikle 352 gün olarak bilinmektedir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında geçen ortalama sürenin ise 473 gün olarak bilinir. Genel olarak Yargıtay'da toplam 825 günlük bir inceleme süresi geçmektedir.
Mahkemelerde Ceza dairesinin bir dosyanın incelenme süresi olarak 352 gün olarak bilinmektedir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında bu süre 473 gün olarak ortalama şekilde hesaplanmıştır. Dosyanın incelenip sonuçlanması davanın ve dosyanın niteliğine göre değişim göstermektedir.
Şimdi 5 yıl ve altı ceza verilen kişiler temyiz yerine cezaevine gidiyor. 5 yılın üstünde ceza verilen arkadaşlarımız Yargıtay'da temyize gidebiliyor.
Yargıtay temyiz incelemesi esnasında ceza hükmünü onayabilir, bozabilir ya da mahkumiyeti kaldırarak beraate hükmedebilir.
Yargıtay bozma kararına itiraz, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına başvurularak kullanılır. Başsavcılık bozma kararına karşı kararın düzeltilmesi için kendiliğinden itiraz edebileceği gibi tarafların talebi üzerine de harekete geçebilir.
CBS gönderildi yazısından sonra yakalama çıkması minimum 8 gündür maksimum 30-40 gün olan da vardır/////UYAP'tan dosyayi takip ediniz…. ”'İLAM İNCELEMESİ”' AŞAMASI GÖRÜLECEKTİR…. İlam incelemesinde 3 ile 15 gün arası durmaktadır…. Bundan sonraki aşama 8 ) POSTALANDI olarak gözükecektir.
Yargıtay daireleri için tebliğname bağlayıcı değildir. Yani tebliğnamede onama istense de daire bozma verebilir yahut tam tersi de söz konusu olabilir. Tebliğnamede savcının sanık lehine mütalaa vermesi, dairenin mutlaka değerlendireceği bir husus olduğu için önemlidir.
Yargıtay, temel görevi adli yargı alanında temyiz incelemesi yapmak olan yüksek mahkemedir. Adliye mahkemelerince verilen ve kanunun başka bir adi yargı merciine bırakmadığı karar ve hükümlerin son inceleme mercii olarak bakan bağımsız bir yüksek mahkemedir.
Yargıtay CBS* Gönderildi: Hukuk dairesinden kapatılan dosyanın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı birimine gönderildiğini göstermektedir. Postalandı: Hukuk dairelerinde dosyanın kapatılıp, yerel mahkemesine gönderildiğini göstermektedir.
Ön inceleme duruşmasından sonra mahkemece hak düşürücü süreler ve zamanaşımı hakkındaki itiraz ve def'iler incelenerek karara bağlanır (HMK m. 142). Mahkeme ön inceleme aşamasından sonra tahkikat işlemine gerek olmaması halinde nihai bir karar verebilir (HMK m. 138-142).
Uygulamada genellikle ön inceleme aşamasında karar çıkmamaktadır. Çünkü adı üzerinde dava bir ön inceleme davasıdır. Ön inceleme duruşmasında asıl dava için hazırlık yapılır. Fakat bu kesin bir kural olmayıp ön inceleme aşamasında karar verilmesi de mümkündür.
Ön inceleme tek duruşmada tamamlanır. Zorunlu olan hâllerde bir defaya mahsus olmak üzere yeni bir duruşma günü tayin edilir.
Sanığın Lehine Yapılan İtirazda Süre:
Sanık hakkında verilen bir kararın Yargıtay Ceza Dairesi'nce onanması halinde sanık veya Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı herhangi bir süre ile sınırlı olmaksızın CMK. 308. maddesi gereğince Onama Kararına itiraz edebilirler.
Yargıtayın bozma kararı üzerine ilk derece mahkemesince bozmaya uygun olarak karar verildiği takdirde, bu karara karşı temyiz yoluna başvurulabilir. İlk derece mahkemesi veya bölge adliye mahkemesi kararında direnirse, bu kararın temyiz edilmesi durumunda inceleme, Yargıtay Hukuk Genel Kurulunca yapılır.
Sanık hakkında hükmedilen hapis cezası, temyiz incelemesi neticesinde Yargıtay ilgili Ceza Dairesi'nin ceza kararını onaması halinde kesinleşir. Kesinleşen hapis cezası, hükmün infazını gerektirir. Fakat, ceza kararı kesinleşmiş olsa dahi hapis cezasına itiraz mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri