Türk Dil Kurumu kaynaklarına göre ala kelimesi şapkasız olarak ala şeklinde yazılır. Fakat ikinci anlamı olan iyi, güzel olan anlamı şapkalı olarak âlâ şeklinde yazılır.
PEKALA KELİMESİNİN ANLAMI
Elbette. Çok iyi anlamına gelir. Bu kelime genellikle pekala, pek ala, pek ala şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı pekala şeklinde olmalıdır.
Peki kelimesi; bir emir verildiğinde, yerine getirilmesi istenen bir şey kabul edildiğinde ve söylenen bir sözün onaylandığı durumları anlatmak için kullanılan bir kavram olmaktadır. Ayrıca peki kelimesi, tartışmalarda 'pekala' anlamında da kullanılmaktadır.
Bu kelime, elbette, çok iyi ve kesinlikle anlamlarında kullanılan bir kelimedir. Pekala TDK Sözlük Anlamı Nedir? Pekala sözcüğünün TDK sözlük anlamı, Benzerlerinden aşağı olmayan, kesinlikle, elbette, çok iyi, dediğin gibi olsun ve öyle kabul edelim anlamlarında kullanılır.
Pekala Kelimesinin TDK'ya Göre Doğru Yazılışı
Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı zaman bu sözcüğün doğru şekilde yazılış hali, 'Pekala' şeklinde ifade edilmektedir.
İlgili 17 soru bulundu
pek az✅ (Doğru kullanım)
Bu kelimenin ayrı olarak kullanılması, yazım kuralları yönünden yanlıştır. Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre bu sözcük her zaman “pekâlâ” şeklinde bitişik kullanılmalıdır.
Türk Dil Kurumu kaynaklarına göre ala kelimesi şapkasız olarak ala şeklinde yazılır. Fakat ikinci anlamı olan iyi, güzel olan anlamı şapkalı olarak âlâ şeklinde yazılır.
Üzerinde inceltme işareti bulunan “âlâ” Arapça kökenli bir kelimedir. Dilimize ise, Arapçadan geçmiş olan bir isimdir. Güzel ve iyi anlamına gelir.
Pekâlâ kelimesinin TDK sözlüğe göre 5 farklı anlamı vardır. Pekâlâ kelimesinin kökeni Türkçe dilidir. Pekâlâ kelimesinin Türkçe dilindeki karşılığı pek + Arapça aʿlā şeklindedir.
Akupunktur kelimesinin akapuntur ve akapunktur gibi yanlış yazımları sık sık karşımıza çıkmaktadır. Fakat bu kelimenin doğru yazımı akupunktur şeklindedir ve TDK'da da bu belirtilmiştir.
TDK'ya göre yalnız kelimesinin doğru yazılışı "yalnız" şeklindedir. Kişiler bu kelimeyi "yanlız" şekilde yanlış yazabiliyor.
ç. Biraz, birçok, birçoğu, birkaç, birkaçı, birtakım, herhangi, hiçbir, hiçbiri belirsizlik sıfat ve zamirleri de gelenekleşmiş olarak bitişik yazılır.
Gönül bağı anlamına gelir. Bu kelime genellikle alaka, alağka şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı alaka şeklinde olmalıdır.
Bu kelimenin en doğru yazılış şekli peşi sıra şeklindedir. Bunun dışındaki diğer yazım şekilleri yanlış kabul edilir. Bazı alanlarda peşisıra şeklinde bitişik yazıldığı görülebiliyor.
Her Biri Kelimesinin Doğru yazılışı
Her biri kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "her biri" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise herbiri şeklindedir.
"Âlâ, Kur'an-ı Kerim'de sure ismi olarak geçiyor, dinen uygun değil"
Kız çocukları için seçilen isimlerden birisi olan "Ala" anlamlarını şu şekilde açıklamak mümkün olmaktadır: İsmin ilk anlamı herkes tarafından bilinen anlamı olmaktadır. Yani ismin ilk anlamı çok renkli, rengarenk olmaktadır. İsmin ikinci anlamı ise, pek duru ve temiz olan cam olmaktadır.
Arya, kız ve erkek bebeklerde kullanılan bir isimdir. Unisex bir isim olmasından dolayı rengi de pembe-mavi olarak bilinmektedir. Kur'an'da geçmemesine rağmen dinimizce caiz olmasından dolayı ülkemizde sık sık tercih edilmektedir.
 (küçüğü â, okunuşu şapkalı a), Türkçedeki yabancı kökenli (özellikle Arapça ve Farsça) sözcüklerin ve eklerin telâffuzunu Türkçeye uyarlamak için kullanılır.  harfiyle başlayan kelimeler de vardır: Âkif, Âdem, âlem, âmâ gibi. Şapkalı a genellikle l, k ve g, h ünsüzlerinden sonra kullanılır.
Kişi ve yer adlarında ince l ünsüzünden sonra gelen a ve u ünlüleri de düzeltme işareti ile yazılır: Halûk, Lâle, Nalân; Balâ, Elâzığ, İslâhiye, Lâdik, Lâpseki, Selânik vb.
arş-ı ala / arş-ı âlâ
Allah'ın büyüklük ve yüceliğinin ve herşeyi kuşatan sınırsız egemenliğinin tecelli ettiği yüce yer.
ç. Biraz, birçok, birçoğu, birkaç, birkaçı, birtakım, herhangi, hiçbir, hiçbiri belirsizlik sıfat ve zamirleri de gelenekleşmiş olarak bitişik yazılır.
TDK imla kılavuzunda ve Dil Derneği yazım kılavuzunda pek ve çok kelimeleri ayrı ayrı yer almaktadır. Günümüzde kullanımı azalmış olmakla birlikte "pek" kelimesi, başına geldiği sıfatı pekiştiren bir sıfattır. Pek çok, çok'tan ziyadesini ifade eder. Pek iyi, iyi'den iyi anlamına gelir vs.
İki ya da daha fazla kelimenin bir araya gelerek yeni bir anlamda kullanıldığı sözcüklere birleşik isim ya da birleşik yapılı kelime denir. Birleşik sözcüklerin tamamı bitişik yazılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri