İster sade süt, süt ve şeker, ister kahve, süt, şeker yada su ve marmelat konulabilir. Örneğin çikolatalı bir pasta yapılacaksa kek hamurunu ıslatmak için ılık süt, toz şeker ve granül kahve tercih edilebilir.
Yaş pasta yaparken kek ıslatılır mı? Pasta yada tatlı yapımında kekin her tarafının eşit miktarda yumuşak olması önemli bir detaydır. ksi takdirde bazı yerler ağızda erirken bazı yerler kıtır kalarak tatlının tadını bozacaktır. Ayrıca pasta tabanında kullanılan kek parçası her zaman için daha az ıslatılmalıdır.
Pandispanya keki piştikten sonra oda sıcaklığında biraz bekletilmelidir. Daha sonra keskin bir bıçak veya temiz bir mutfak ipiyle ortadan kesilerek iki parçaya ayrılır. Her iki kek parçası da pasta yapımına hazırlık olarak yumuşatmak amacıyla ıslatılmalıdır.
Öncelikli olarak pandispanyanın malzemeleri oda sıcaklığında, yani 19 derecede bekletilmelidir. Yumurtanın beyazı ve sarısı ayrı çırpılmalı, daha sonrasında karıştırma işlemine geçilmelidir.
Hazır pandispanya kekini üst ve alt tabanını 1/2 çay bardağı sütle ıslatın.
İlgili 43 soru bulundu
Daha ıslak yapı için kremayı sürmeden önce 100 ml (yaklaşık 1 çay bardağı) su veya süte 1 tatlı kaşığı şeker ilave ederek hazırladığınız ıslatma karışımı veya 100 ml meyve suyu ile pandispanya katlarını ıslatabilirsiniz.
ayran,meyvalı veya myvasız içme sodası,gazoz,kola,limonata,fanta.aklınıza gelen sıvıyı koyabilirsiniz valla çok güzel oluyor.
Unun içindeki glüten kekin kabarmasını önlediğinden, pandispanya yapılırken mısır nişastası da ilave edilir. Eğer kakaolu bir pandispanya yapacaksanız kakao koymanız yeterli olacaktır. Mısır nişastası ile undaki glüteni dengelemeye gerek kalmayacaktır.
Pandispanya katları çok az su ya da sütle dikkatli bir şekilde ıslatılmalı. Üzeri sıcak değil soğuk kremayla kaplanmalı ve krema katı çok yüksek olmamalı.
1,5 su bardağı süt ile ıslatılır. Yarım su bardağına 1 çay kaşığı nescafe classic eklenip kekin üzerine dökülür. 5 dk sonra 1 tatlı kaşığı Türk Kahvesi kekin üzerine elenir. Buzdolabında 1-2 saat beklettikten sonra servis yapılır. Afiyet olsun.
İster sade süt, süt ve şeker, ister kahve, süt, şeker yada su ve marmelat konulabilir. Örneğin çikolatalı bir pasta yapılacaksa kek hamurunu ıslatmak için ılık süt, toz şeker ve granül kahve tercih edilebilir. Yada çilekli bir pasta yapılacaksa çilek reçeli biraz su ile karıştırılarak kullanılabilir.
Pişirme esnasında fırının bir köşesine ısıya dayanıklı bir kap içinde su koyarsanız kekiniz daha yumuşak olacaktır. Arasına pişirme kağıdı koyarak kilitli bir poşetin içerisinde pandispanyayı derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
Elde ettiğiniz toz karışımı mutlaka eleyerek sıvı karışıma ekleyin. Bu sayede karışımınız daha kısa sürede homojen bir yapıya sahip olur bu durum da pandispanyanın kabarması için çok önemlidir.
O soğurken yaklaşık 1 buçuk 2 çay bardağı soğuk sütle iki paket krem şantiyi (katı olsun) iyi çırpıp buzdolabına koyun koyulaşsın. Ardına çikolata sosunu yapın üstünde ki miktarda süt ile. Ardına iyice soğumuş sosu döküp süsleyip buzdolabında en az 2 saat dinlendirip servis ediyorum.
birçok ağlayan pasta denemem oldu bugüne kadar ama lezzet olarak en tatmin edici olan kesinlikle pastacı burcu'nun tarifiydi… ben keki bir gece önce pişirdim ve sütünü dökerek beklettim. şantisini ise ertesi gün yaptım ve servise kadar dolapta beklettim… tarifi aynen aktarıyorum ve sizlerede şiddetle tavsiye ediyorum…
Yaş Pastayı Streç Film ile Sarabilirsiniz
Yaş pasta saklama konusunda streç size her zaman yardımcı olacaktır. Yaş pastayı güzelce sarmak adına streç film işlevsel bir seçenektir diyebiliriz. Birkaç kat filmle sardığınız yaş pastayı buzluk içerisinde saklayınız; böylece yaş pasta günlerce taze kalacaktır.
İçinde bol miktarda süt ürünü veya krema kullanılan pastalar çok daha çabuk bozulacağından kısa sürede tüketilmelidir. Yaş pasta oda sıcaklığında bir - iki günde, buzdolabında bir haftada, buzlukta ise dört ila altı ay sonra bozulur.
Buğday nişastası ya da pirinç nişastası daha çok sütlü tatlıların ve tatlı hamur işlerinin içerisinde kullanılırken, mısır nişastası da daha çok tuzlu tarifler ya da bağlayıcıya ihtiyaç duyulan sosların içerisinde kullanılır.
Unlu mamüllerde, pastanelerde çeşitli hamur işlerinde (kurabiye, pasta) yapımında kullanılır. Yufka açarken buğday nişastası kullanıldığı gibi, sütlü tatlılarda (muhallebi, sütlaç gibi) tatlıların koyulaştırılmasında kullanılır. Ayrıca çeşitli sosların yapımında da kullanılmaktadır.
Kısaca üzerinden geçecek olursak; baharatlı ya da sade, puf puf kabaran ve daha az şekerli kekler için süt, yoğun ve nemli kıvamlı, şerbet ya da sos kullanacağınız, içerisine aroma ilave edeceğiniz kekler için ise yoğurt kullanmanızı öneririz. Şimdiden ellerinize sağlık.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri