Genleşme kabı arıza yaptığı zaman araç su eksiltmeye başlar. Araç su eksiltmeye, motor çalıştığı andan itibaren başlıyorsa kesinlikle yedek su deposu kapağı arızalanmıştır. Bu durumda motorda meydana gelen su sızıntısı aracın altına doğru olacaktır. Aracın altına bakarak su olup olmadığı anlaşılmalıdır.
Araç içerisinde yer alan hasarlı bir yedek su deposu kapağı, gerekli olduğu gibi sistemi kitleyemediği gibi basınç durumunu da koruyamamaktadır. Bu durumda soğutma işlemi de düzgün bir şekilde sağlanamadığı için motor çalışmasında sorunlar ve hararet yapma durumu söz konusu olmaktadır.
Motor soğutma sisteminin sağlanamaması ve hararetin normal değer üzerinde yükselmesi olarak açıklanabilir. Radyatör kapağı arızalı olduğunda, motor içerisindeki oluşan ısıdan dolayı basıncı istenilen seviyede tutamayacak, hararetin oluşmasına, su kaçaklarının meydana gelmesine neden olacaktır.
Kapağın temel olarak iki görevi bulunmaktadır. İlk olarak bahsettiğimiz, basınç ve sıcaklık anında soğutma sisteminin sızdırmazlığının kontrol edilmesidir. İkinci olarak da sistem içerisinde yer alan basınç değerini uygun değer noktada tutmayı sağlamaktadır.
Araç içerisinde hararet problemlerine yol açabilmektedir. Devridaimin doğru bir biçimde yapılmasına bir şekilde engel olabilmektedir. Radyatör kapağı arızalıysa, açık unutulmuşsa veya eksiksiz olarak kapatılmamışsa motor soğutma mekanizmasında meydana gelebilecek arızalar bunlardır.
İlgili 34 soru bulundu
Hararet yapmadıysa bir şey olmaz. Hararet yapmadıysa bir şey olmaz. Hiç bir şey olmamıştır.
Su Eksilten Araç Sorun Çıkarır mı? Motor suyu ya da radyatör suyu, normal şartlarda eksilmez. Burada buharlaşma da en az seviyededir. Ancak sızıntıya neden olan bir durum varsa eksilme söz konusu olur.
Motor suyunun hava yapmasının ilk belirtisi motorun çalıştığı sırada ses yapmasıdır. Motor suyu değişimi esnasında su yerine havanın gelmeye başlaması, motor suyunun hava yaptığının kesin belirtisidir. Suyun büyük bir kısmı boşalana kadar beklerseniz birikmiş olan havanın tahliyesini de yapmış olacaksınız.
Motor sıcakken kesinlikle kapak açılmamalıdır. Sıcaklık gittikten sonra kapak açılmalı ve minimum ile maksimum değer aralığı çizgileri kapsamında motor suyu konmalıdır.
Aracınızdaki soğutma sıvısı normalde sarı, yeşil, mavi yada kırmızı renkte olmalıdır. Radyatör bozulduğunda, kirletici maddeler sıvının rengini bozar ve paslı yada yağlı bir renge dönüşür. Kontamine olmuş bir sıvı, akışkanlık hususi durumunu kaybeder ve motoru bereketli bir halde soğutmada başarısız olur.
ne kadar sıcak olursa olsun kapağı açmak zarar vermez. devir daim yapmayan suyun olmasının ya da olmamasının zararı olmaz.
Sürüş halindeyken arabanızın motoru su kaynatmaya başlayabilir. Bu durumun birçok farklı nedeni olabilir. Aracın su kaynatması motor soğutma sisteminden kaynaklanabileceği gibi motor suyunun azalması da olabilir. Aracın gerekli vites ayarlarında kullanılmaması da aracınızın hararet yapmasına neden olabilir.
Suyun seviyesi max çizgisini sıcakken geçer normaldır, motor soğukken max çizgisinin 1 yada 2 milimetre üzerindeyse zararı yoktur. Ancak çok üzerindeyse motor sıcakken su genleşeceğinden sistem elemanları basınca dayanamaz ve bir noktadan bu hortumlar yada kelepçeler olabilir sızıntı yapmaya başlar.
Su soğutmalı motorlarda su piston yatakları yanı gömleklerin çevresinde dolaşarak motorun ısısını alır. Motorda üst kapak gevşemesi, Blok çatlaması veya silindır contasının yanmasından dolayı motordaki yanma odasında oluşan basınç su kanallarına geçerek dolayısı ile suyu dişarı atar.
Sert hareketler ve darbe plastiğin çatlamasına neden olabilir. Bazı durumlarda, soğutucu seviye sensörü yanlış okuyabilir veya hiç okuymayabilir. Bir sızıntıdan veya sensör arızasından kaynaklansa da, radyatör yedek su deposunun değiştirilmesi gerekecektir.
Suyun yer aldığı motor elemanlarında meydana gelen kaçaklar, yüksek hararet, hazneden suyun taşması, contanın eskimesi sonucu kaçak yapması ya da komple yanması gibi nedenler sonucunda motor suyu eksilmektedir. Motor suyunun eksilmesi genellikle çok büyük bir sorun olarak görülmemektedir.
📢 Aracın motoru sıcakken, asla radyatör kapağını kontrolsüz şekilde açmayın. Özellikle hararet seviyesi yükseldi ise, suyun ısı derecesi 100 derece... By İzmir Oto Ekspertiz | Facebook.
İdeal bir soğutma suyu karışımı %50 antifriz ve %50 sudan oluşur. Bu nedenle musluk suyun yerine damıtılmış su kullanılması gerekir. Çoğu radyatör yaklaşık 2 galon sıvı tutabilir.
Araç hararet yaptığında genleşme kapağı ve ya radyatör kapağı kesinlikle hemen açılmaz. Bu kapakları açarsanız soğutma sistemindeki basınç yüzünden kaynar su kapaklardan fışkırır. Hem kendinize zarar vermiş olursunuz hem de soğutma sıvısını eksiltmiş olursunuz.
6 adımda radyatörünüzün (peteğinizin) havasını alın:
Isıtma sisteminizi kapatın ve soğuması için zaman tanıyın. 2. Bir havlu ve bir sürahi alın ve her ikisini de radyatördeki hava tahliye vanasının altına yerleştirin. 3. Boşaltma anahtarını takın ve yavaşça, saat yönünün tersine çevirin.
Ani dönüşlü yerlere bağlanan hava tüpleri bir boru ile bu kısma bağlandığı ve diğer borunun ucunun aşağıya doğru indiği ve vana takıldığı görülmektedir. Belli zamanlarda bu vana açılarak toplanan hava çıkarılır. Havanın olmadığı yere ise su gelir.
Sonuçta radyatörden buhar çıkması için birkaç ihtimal var. Radyatörde çatlak olabilir, kapaktan kaçırabilir, yada peteklerin arası ıslak kalmış olması lazım.
Contası yanan arabada sorunun kısa sürede tespit edilmesi bu açıdan çok önemlidir. Soruna ne kadar geç müdahale edilirse maddi kayıp da o kadar fazla olacaktır. Conta yakan araba su eksiltir.
değişim sonrası birkaç hafta su eksiltmesi normaldir. yedek su kabını kontrol ederek minimumum altına inerse eklenmeli. stabil hale geldikten sonra full-minimum arasına bir yere gelecek şekilde su eklenebilir.
Antifrizin değiştirilme sıklığı, aracın kullanım sıklığına bağlıdır. Buna göre her yıl ya da iki yılda bir antifriz değişimi gerekebilir. Süreyi belirlemek için 50.000 km sınırı referans alınabilir. Her 50.000 kilometrede bir antifriz değişimi ideal olarak kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri