TDK'ya göre katetmek kelimesinin doğru yazılışı "katetmek"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Katetmek; bir yeri aşmak, kesmek, bölmek anlamlarında kullanılmaktadır. Arapçadan dilimize yerleşen bu kelime, kat etmek şeklinde ayrı ayrı yazılamaz. Doğru yazım şeklinin bitişik olması gerekir.
Bir mesafeyi katetmek (kat'+ etmek) biçiminde geçer. Kat kelimesinin sonunda yazılmayan, Türkçede söylenmeyen bir sesin kullanılması, Türkiye Türkçesinde düşmüş olması se- bep gösterilerek bunlar bitişik yazılır.
Türk Dil Kurumu (TDK) kılavuzuna göre yanlış kullanımı "Kat etmek" olan kelimenin doğru kullanımı "Katetmek" olmaktadır.
Türk Dil Kurumu kapsamında ele alındığı vakit bu kelime bitişik olarak yazılır. Kat ve etmek kelimelerin bir araya gelmesi doğrusunda, belli bir yolda ilerlemek ve o yolu geçmek şeklinde kullanılır.
İlgili 33 soru bulundu
Sözcüğün kullanımı ve yazımı kat etmek şeklinde olsa da bu kullanımı ve yazım yanlıştır. Sözcüğün doğru kullanımı ve yazımı katetmek biçimde yazılmalıdır.
Katetmek TDK tarafından yayımlanan yazım kılavuzuna göre birleşik bir şekilde yazılmalıdır.
Türk Dil Kurumu (TDK) kılavuzuna göre yanlış kullanımı "Kat ve kat" olan kelimenin doğru kullanımı "Katbekat" olmaktadır. Bu yeni havaalanı, eski havaalanından katbekat daha büyük.
9. Somut olarak yer belirten alt ve üst sözleriyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: deri altı, su altı, toprak altı, yer altı (yüzey); böbrek üstü bezi, tepe üstü (en yüksek nokta) vb. 10.
Peşi sıra kelimesi TDK verilerine göre ayrı yazılmalıdır. Bitişik yazılması TDK'ye göre yanlıştır. Peşi sıra kelimesi en çok yazım hatası yapılan kelimelerden biri olarak biliniyor. Bu kelimenin en doğru yazılış şekli peşi sıra şeklindedir.
Hastahane Kelimesinin Doğru yazılışı
TDK'ya göre menetmek kelimesinin doğru yazılışı "menetmek"dir.
Alt etmek TDK'ye göre "üstünlük sağlamak, yenmek" manasında günlük hayatta sıklıkla kullanılan ve birçok kişinin duyduğu sözcüklerden biridir. Bu kelime "alt" ve "etmek" sözcüklerinin bir araya gelmesiyle oluşan birleşik yapılı bir kelimedir. Alt etmek yazımı TDK sözlüklerine göre "alt etmek" biçiminde olmalıdır.
Kelimesini doğru yazımı için iş ve birlik sözcüklerinin ayrı yazılması gerekmektedir. Doğru yazımı ayrı olan iş birliği sözcüğünün cümle içinde kullanımı ise şu şekildedir; "Öğretmen yapacağımız projede ekip arkadaşlarımız ile iş birliği yapmamız gerektiğini söyledi."
(bir işte) hızla ilerlemek, çok yol katetmek.
Bu sözlerden biri de Göç etmek (veya eylemek) şeklindedir.
Doğru kullanımı ana bilim dalı şeklinde olmalıdır.
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
İki ayrı kelimeden oluşması bu kelimenin ayrı yazılması gerektiğine işaret etmektedir. Bazı durumlarda iki ayrı kelime birleşik olarak karşımıza çıksa da ön yargı kelimesi için bu durum geçerli değildir. Bu kelimenin doğru yazılışı ''ön yargı'' şeklindedir.
TDK'da kelimenin doğru yazımı "ön söz" şeklinde ayrı yazılır. TDK'da ön söz kelimesi isim olarak tanımlanıyor. Ön söz kelimesinin anlamı "Kitapların giriş kısmına konulan, o eserin konusunu, amacını, işleniş biçimini anlatan yazı, sunuş, söz başı, ön deyi, mukaddime" şeklinde.
Öğle Üzeri Kelimesi TDK'ya Göre Bitişik mi Yazılır Ayrı mı? Öğleüzeri birleşik bir isimdir. Bu nedenle kelimenin ayrı değil bitişik yazılması gerekir.
Yani birleşik yazılmalıdır. günbe gün (Yanlış kullanım) günbegün (Doğru kullanım) Cümle içinde kullanımı: "Hastalığı günbegün daha iyiye gidiyor."
Cümle içerisinde 'saygıdeğer' şeklinde bitişik ve küçük harfle yazılmaktadır. Saygıdeğer Kelimesi TDK' ya Göre Bitişik mi, Ayrı mı Yazılır? Bu kelime güncel TDK' ya ve bilgilerine göre kesinlikle bitişik yazılmaktadır.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Doğru cevap “Ön Plan” 📌Alt, arka, ana ve ön gibi sözlerin ardından gelecek kelimelerin ayrı yazılması gerekir.
Ev kelimesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: aşevi, bakımevi, basımevi, doğumevi, gözlemevi, huzurevi, kahveevi, konukevi, orduevi, öğretmenevi, polisevi, yayınevi vb. 16.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri