Cihazımı kayıt altına aldırmam için herhangi bir süre sınırı var mıdır? Yurt dışından getirilen cihazlar, yurda giriş tarihinden itibaren 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabilmektedir. Belirtilen süre içerisinde kayıt işlemi gerçekleştirilmeyen cihazlar kayıt dışı olmaları sebebiyle iletişime kapatılmaktadır.
T.C. kimlik numarası ve yabancı kimlik numarası bulunan, e-Devlet şifresi alabilen kişilerin tek kayıt mercii olan e-Devlet kapısı https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet üzerinden sisteme giriş yaparak gerekli bilgileri doldurmak suretiyle kayıt işlemini gerçekleştirmesi gerekmektedir.
IMEI kaydı için kişiye ait yurda giriş belgesinin (pasaport, TC kimlik kartı) son üç yıl içerisinde herhangi bir cihaz kayıt işleminde kullanılmaması gerekiyor. İlgili kişinin Türkiye'ye giriş yaptığı tarih üzerinden 365 gün geçmiş olması halinde ise 'hak düşürücü süre' devreye giriyor ve kayıt hakkı kaybediliyor.
Cevap: 1 Kasım sonrasında ülkeye girdiğiniz ilk kayıtsız telefon ne ise 3 yıl boyunca o telefon kayıt altında gözükecek. Yeni bir telefonla girmiş olsanız bile gümrük muhafaza el koyacak, 3 ay içerisinde yurt dışına çıkarsanız ancak geri alabileceksiniz.
Pasaport olmadan telefon kaydı yapmak mümkün değildir.
İlgili 41 soru bulundu
Sıkça Sorulan Sorular. Yurtdışından getirilen telefon pasaportsuz açılabilir mi? Hayır, yasal yollarla pasaport ibraz edilmeden telefon açtırmak mümkün değildir.
Pasaportsuz IMEI kaydı nasıl yapılır 🛂
kimlik kartıyla giriş - çıkış yapılabilen bir yerden telefonu aldıysanız, IMEI kaydı için pasaporta ihtiyacınız yok. Kimlik kartınızla da IMEI kayıt işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
IMEI kaydı için gereken 120 gün geçmeden tekrar yurt dışına çıkacak.
Cihazımı kayıt altına aldırmam için herhangi bir süre sınırı var mıdır? Yurt dışından getirilen cihazlar, yurda giriş tarihinden itibaren 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabilmektedir.
İşte, konuyla ilgili detaylar... YURT DIŞINA GİRİŞ ÇIKIŞ YAPINCA TELEFON AÇILIR MI? IMEI kaydı yaptırılmadığı için Türkiye'de kullanıma kapanan cihaz tekrar yurt dışına çıkıldığında o ülkede kullanılmaktadır. Ancak kapanan telefon Türkiye'de ne zaman IME kaydı yapılırsa o zamandan itibaren kullanılabilir.
Yurt dışından getirdiğim cihazın IMEI kayıt işlemini nasıl yapabilirim? Yolcu beraberinde getirilen cihazın sahibi cihazının kayıt altına alınması için 120 gün içinde gerekli belgeleri tamamlayarak e-Devlet kapısı üzerinden başvurusunu yapmalıdır.
Yurt dışından size hediye getirilen bir telefonu kendi adınıza kaydetmek için, pasaportunuzda kayıt yaptırma hakkınızın olması ve son bir yıl içerisinde yurt dışına çıkıp dönmüş olmanız gereklidir. Eğer bu iki şartı da karşılıyorsanız size getirilen bir telefonu kendi adınıza kaydedip kullanmaya başlayabilirsiniz.
Bu işlem sonucunda, telefonunuz Türkiye'de kullanılabilir hale gelir. Ancak, bu işlemi yaparken dikkat etmeniz gereken bir nokta vardır: Bir pasaporta sadece bir telefon kaydedilebilir. Evet, yanlış duymadınız. Bir pasaporta 2 telefon kaydedilir mi sorusunun cevabı hayır.
Yurtdışı telefon E-Devlet kaydı nasıl yapılır
Telefon kaydettirme sırasında e-Devlet üzerinden yapılan başvurularda herhangi bir belge talep edilmiyor. Yurda giriş tarihinizden itibaren 365 gün içerisinde e-devletten kayıt gerçekleştirebilirsiniz. E-devlet sistemine turkiye.gov.tr adresinden girin.
Türkiye'de elektronik cihazların yurt dışından getirildikten sonra IMEI (International Mobile Equipment Identity) kaydı adı verilen kayıtlara sahip olmaları yasal bir zorunluluktur. Yurt dışından yabancıların getirdikleri cihazların da IMEI kayıtları bulunmalıdır.
Zira BTK'nın resmi internet sitesinde, “Yurtdışından getirilen cihazların 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabilmektedir.
IMEI kayıt işlemleri için gereken belgeler şu şekilde sıralanabilir: IMEI kayıt harcı için vergi dairesinden alınan makbuz. Online işlemler ile harç ödemesi yapıldıysa e-Dekont. Ürüne ait fatura bilgileri.
Posta yolu ile ülkeye gelecek olan cihazların kaydı maalesef yapılmamaktadır. Cihaz kaydı için pasaporta sahip olmanız gerektiğini de unutmayın. Eğer yurt dışından alacağınız telefonu uzun yıllar kullanmak istiyorsanız ve satmak gibi bir niyetiniz yok ise, yurt dışından telefon almak mantıklı gelebilir.
Telefon geçici kayıt yaptırmak için öncelikle telefon elinize ulaştıktan hemen sonra bir telefoncuya gitmeniz gerekiyor. Bu Telefoncular farklı IMEI adresleri ile telefonunuzu bağdaştırıyor. Bu sayede telefonunuz kullanılabilir hale geliyor. Burada önemli olan süredir.
-Yıl başına kadar beklemek: BTK'nın tanımlamış olduğu 120 gün kullanım hakkı, 1 takvim yılı için geçerli olduğundan dolayı yeni yılla birlikte yeniden 120 gün kullanım hakkı tanınıyor.
IMEI ATMA ÜCRETİ 20-100 LİRA ARASINDA
Bu işlemin ücreti ise 20 ile 100 lira arasında değişiyor. IOS tabanlı cihazlara ise IMEI atma işlemi gerçekleştirilemiyor. Android tabanlı olan cihazların IMEI kodlarının değiştirilmesi ise box setler ya da manuel kod girilerek gerçekleştiriliyor.
Belirtilen 120 günlük kullanım süresi içinde kayıt altına alınmayan cihazlar açısından, salgın da dikkate alınarak yurda giriş tarihinden geçerli olmak üzere 365 gün içinde kayıt yaptırma ve yeniden kullanıma açtırma olanağı sağlanmış oldu.
Bir pasaport için IMEI sınırı bulunmuyordu ve bu nedenle şartlar karşılayan bir kişinin pasaportu ile çok fazla sayıda telefonun IMEI süresi kolayca uzatılabiliyordu. “14 Eylül 2022 itibariyle bu işlem için kullanılan BTK Kullanım Süresi Uzatma başvuru sayfası e-Devlet'ten kaldırıldı.
E-devlet sayesinde IMEI kayıt yaptırmak artık oldukça basit. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun e-devlet sayfası üzerinden bir başvuru formu oluşturarak hem Fiziksel Sim hem de Elektronik Sim için ayrı ayrı ücret ödemeden tek tıklama ile telefonunuzu açtırabiliyorsunuz.
Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de ilgili karar yayınlandı. Buna göre 2023 yılında yurt dışından getirilen telefonu Türkiye'de kullanabilmek için yapılması zorunlu olan IMEI kaydının ücreti netleşti. 2023 yılı başından itibaren yeni aboneliklerde 117 TL yerine 260 TL maktu ÖİV alınacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri