Sebep enfeksiyon ise, antibiyotikler, ağız ve boğaz antiseptik gargara ve spreyleri kullanılabilir. Bademcik şişmesine bağlı yutma güçlüğünün tedavisinde bademciklerin şişmesine neden olan iltihabi durumun tedavisi ya da bademciklerin cerrahi olarak alınması gibi tedaviler uygulanır.
Yemek borusunda yanmaya neden olan tüm faktörleri, elma sirkesi ile yok edebilirsiniz. Bunun için gün içinde bir fincan sirkeli su içmeniz gerekecek. Elma sirkesi midedeki yanmalar için hızlı sonuçlar gösterecektir. Kısa süreli yemek borusu yanma durumunda da elma sirkesi ile su karışımını içmeniz önerilir.
Boğazı nemli ve yumuşak tutmak için bol sıvı tüketilmelidir. Günde en az sekiz bardak su içmek vücuttaki su dengesinin korunmasına da yardımcı olur. Boğazdaki şişliği ve ağrıyı hafifletmek için ılık su veya balla karıştırılmış çay gibi içecekler tüketilebilir.
Ağrılı Yutma Nedenleri Nelerdir? Enfeksiyonlar, yemek borusu çalışma düzensizlikleri, yemek borusunda yabancı cisimler, yemek borusunda ülser dediğimiz yaralar, yemek borusu enfeksiyonları ve yemek borusu kanserleri ağrılı yutma nedenleri arasında sayılabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Reflü hastalığının en yaygın belirtisi, göğüste yanma olarak bilinen “heartburn” semptomudur. Mide dışında omuzlarda, boyun bölgesinde, sırt ve kolda da hissedilebilen bu yanma hissi, zaman zaman kalp ağrısı ile karıştırılmaktadır.
Bademcikler şişmiş ve yemek borusu çok daralmış ise yutmada sıkıntı olur. Yemek borusunun kaslarında görülen zayıflık da yutma güçlüğüne sebep olur. Barret özofagus rahatsızlığı yutma güçlüğü ve takılma hissi ile kendini gösterir. Yemek borusunda görülen iltihaplar disfajinin nedeni olabilir.
Yemek borusu ile ilgili hastalıklar için gidilmesi en uygun seçim gastroenteroloji ve genel cerrahi uzmanı olmaktadır.
Disfaji tedavisi, altta yatan nedene ve yutma güçlüğünün türüne bağlı olarak farklılık gösterebilir. Yutkunma sırasında yaşanan zorluklar bazı durumlarda herhangi bir tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden geçebilir.
Yutkunma zorluğuna genellikle inme, kafa travması, multipl skleroz ya da demans (bunama) gibi nörolojik bir durum neden olur. Bu hastalıklar boğaz kaslarını zayıflatabilir; bu nedenle yutulmaya başlanan yiyeceklerin ağızdan boğaza ve akabinde yemek borusuna taşınması zorlaşabilir.
Yemek borusunun iç zarı mide asidine dayanacak yapıda olmadığı için tahriş olur. Aynı durum, büzücü kasın yapısının zayıf olması nedeniyle tam kapanamadığı hallerde de görülür. Bu gibi durumlarda, özellikle akşamları dolu mideyle yatınca, yer çekimi nedeniyle, mide içeriğinin geri kaçması daha sık görülür.
Yaralanmalar çok geniş ve derin değil ise genellikle kendiliğinden ve herhangi bir sekel bırakmadan iyileşir. Ancak bazı durumlarda yemek borusunda darlıklar oluşur. İleri dönemlerde bu darlıklara endoskopik yöntemlerle genişletilebilir (dilatasyon). Dilatasyon başarısız olursa hastanın ameliyat olması gerekir.
Trakeit (Soluk Borusu) Tedavisi
Tedavi esnasında, öncelikle soluk borusunda tahrişe neden olan öksürük ve huzursuzluğun giderilmesi amacıyla nemlendirmeler ile destek tedavileri yapılmalıdır. İltihap giderici ilaçlar, ılık sıvılar tüketilmesi ile vücut ağrısı semptomlarının giderilmesi önlenmektedir.
Yemek borusu kanseri, en sık görülen kanserler arasında 7.sırada yer alır. Kilo kaybı, zor yutkunma ve ağrı gibi belirtilerle ortaya çıkan yemek borusu kanseri, özofagus olarak da bilinmektedir. Sigara, aşırı alkol tüketimi yemek borusu kanseri riskini artırmaktadır.
Yemek borusu, mide ve onikiparmak bağırsağının incelenmesi için kullanılan yöntemdir. Bu işlem için ağızdan girilerek gözlemlenmek istenen bölgeye kamera ilerletilir ve görüntüleme yapılır.
Yemek borusu iltihabı, yani özofajit dediğimiz şeyin 1-2 sebebi var. İlki reflü, asit yemek borusunu yaktığı için mikropsuz iltihaba sebep oluyor, buna da özofajit diyoruz. İkinci sebebi ise iltihabi durum, bazen kemoterapi alırken immün sistemimiz çok baskılanıyor.
Yutma güçlüğü, özellikle ileri yaş grubunda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Besinleri iyi çiğnememe, hızlı yemek yeme gibi davranışlarda yutmada güçlük çekilebilir. Ancak bu durumlar genellikle ciddi bir tıbbi rahatsızlığı işaret etmez. Uzun süre devam eden yutma güçlüğü ise araştırılması gereken ciddi bir durumdur.
Yutkunma zorluğu kronik boğaz ağrısı şikayetlerinde yaygın bir belirtidir. Boğazda yanma hissiyle birlikte yemek yemeyi zorlaştıran bu durum genellikle soğuk algınlığı, grip, kronik öksürük, boğaz enfeksiyonu, reflü ve bademcik iltihabından kaynaklanır.
Devamlı açık olan soluk borusudur. Yemek borusu ise bir kıkırdak parçası ile sürekli kapalıdır. Yemek borusunu açmak için “yutkunma işlemini” yaparız. Bu hareketin temel özelliği önce soluk borusunun başlangıç kısmı hiçbir şey sızdırmayacak şekilde kapatılır, sonra yemek borusu açılır.
Yemek borusu – soluk borusu arası deliklerin teşhisi nasıldır? Yemek borusu ile soluk borusu arasındaki deliklerin teşhisi genellikle ışıklı bir boru ile muayene olarak adlandırılacak bronkoskopi ile yapılır. Bazı hastalarda endoskopi ile yemek borusu – soluk borusu arası delikler teşhis edilir.
Yemek borusu hastalıklarından en ciddi olarak söyleyebileceğimiz ise Barrrett Özofagusu ya da kronik reflü ve özofagus kanseri ya da yemek borusu kanseridir. Kronik reflü teşhis edilmez, önemsenmez ve tedavi edilmezse yemek borusu kanseri kaçınılmazdır.
Ağrılı yutma (odinofaji) ise ağız, yutak veya yemek borusu kaynaklı olabilir. Disfaji, tek başına veya odinofaji ile birlikte bulunabilir. Disfaji sıklıkla odinofajiden daha ciddi nedenlere bağlıdır. Nefes borusuna tükürük, sıvı ve katı gıda kaçmasına bağlı olarak öksürüğe, nefes darlığına ve zatürreye neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri