Cilt yaşlanması; ciltte gevşeme, incelme, kırışıklık, lekelenme ve cansız bir görünüm olarak ortaya çıkar. Cildin % 5'lik üst tabakası kendini ayda bir yeniler. Ancak altta kalan % 95'lik alt tabaka kendini yenilemez. Dolayısıyla cilt yıllar geçtikçe yaşlanır.
Bu şekliyle derimiz, vücut ağırlığının yüzde 15'ini oluşturur. 0.02 milimetre ile göz kapağı, derinin en ince, ayak tabanı ise 1,4 milimetre ile, en kalın olduğu yerdir. Her 28 günde bir kendini yenileyen cildimiz, dakikada 30 bin ölü hücre döker.
Cildinin kendini en çok yenilediği vakitler gece uykusuna denk geliyor. Uyku esnasında dinlenen cilt, hücrelerini yeniliyor ve sabahları daha dingin bir cilt görünümüyle uyanabilmeni sağlıyor.
İlgili 22 soru bulundu
Derinin üst tabakası kendini yenileyebildiği için hiçbir iz kalmadan iyileşir. İşlem sonrası soyma derinliğine bağlı olarak iyileşme süresi değişir. Yaklaşık 5-7 gün sürebilir. İlk günler kızarıklık fazladır daha sonra pul pul deri dökülmeleri ile iyileşme olur.
Normal bir cildin sağlığını sürdürebilmesi için en üstteki ölü hücrelerin sürekli dökülüp yenilenmeleri gerekir. Çünkü dökülüp yenilendikçe yeni deri 'daha temiz' olur. İnsan derisi kendini yaklaşık her 28 günde bir yeniler.
Elma ve kırmızı soğan; cildi güzelleştiren kuversetin içerir. Bunlar dışında bütün “ berry” grubu meyveler; örn; üzüm, kırmızı üzüm, yaban mersini, dut özellikle de karadut, kızılcık, ahududu, çilek, polifenoller, resveratrol, gibi antioksidan içerikleri ile cildi güzelleştirir.
Kimyasal soyma (peeling): Hafif ve orta şiddetteki asitler yardımı ile deri yüzeyi yakılır. Yeni oluşan deri yüzde bir tazelenme ve gençleşme sağlar. Glikolik asit (meyve asitleri), fenol ve TCA kimyasal soymada kullanılan asitlerdir.
Vazelin, pek çok vitamin açısından zengin bir üründür. Deri soyulması için de kısa sürede hızlı sonuç verir. Derinin soyulduğu bölgeye günde birkaç defa vazelin sürmeniz önerilir. Soyulan derinin çok hızlı şekilde yenilenmesini sağlar ve soyulma sırasında oluşan kaşınmanın önüne geçer.
Pürüzsüz bir yüz için yapılması gerekenler arasında, yüz temizliğine özen göstermek, güneş koruyucu kullanmak, düzenli olarak nemlendirici kullanmak ve doğru makyaj ürünlerini tercih etmek yer alır. Tüm bunların uygulanması, pürüzsüz bir cilde sahip olmak için oldukça etkili olacaktır.
Bir kâse içerisinde zeytinyağı ve toz şeker karıştırılır. Tonik veya yıkama jeli ile temizlenmiş olan cilde sürülür ve yuvarlak hareketler ile cilde masaj yapılır. Uygulamadan sonra cilt ılık su ile durulanır. Bu peeling cildi ölü derilerden arındır, sıkılaştırır ve nemlendirir.
Porselen cilt renk düzeltmesi ya da gençleştirmesi, bir kaç lazeri bir arada kullanılmasıyla yapılmaktadır. Cildin en alt, orta ve yüzeyine ayrı ayrı etki eden 3 farklı tip lazeri aynı anda kullanarak yapılan bu uygulama, birer haftalık seanslar halinde 5-6 seans uygulamayla yapılmaktadır.
A, E, C, D, K B3 ve B9 vitaminlerinin her biri cildin sağlığı ve güzelliğinin korunmasında paha biçilmez değerdedir. Aynı zamanda antioksidanlar ve mineraller de cilt sağlığını destekler ve güzelliğini bir üst düzeye çıkarır.
Yağlı ciltlerin en büyük problemlerinin başında sivilceler ve yüzdeki parlama geliyor. Limonun yüze faydası ise hem yüzdeki fazla yağı emiyor hem de yağlanmaya bağlı oluşan sivilceleri kurutuyor. Limon suyunu bakım maskelerinize uygulayabileceğiniz gibi tonik olarak da kullanabilirsiniz.
Bu doğrultuda genetik bir durum olarak kuru ve kurumaya meyilli cilt tipinin erken yaşlanmaya çok daha müsait olduğunu söyleyebiliriz. Nem oranı halihazırda fazlasıyla az olan kuru cilt, doğru bakım ürünleri kullanılmadığında ve çeşitli dış faktörlere maruz kaldığında erken yaşlanma kaçınılmaz oluyor.
Limon, greyfurt, portakal, çilek, kivi, frenküzümü ve kuşburnu gibi meyveler; lahana, domates, karnabahar, kırmızı biber ve yeşil biber gibi sebzeler C vitamini açısından zengindir. E vitamini: İyi bir antioksidandır. Yüzeysel olarak uygulandığında cildin nemlenmesine yardımcı olur. Yumuşaklık ve pürüzsüzlük sağlar.
İdeal nemli ortamda iyileşme daha hızlı gerçekleşir ve yara izi oluşma riski azalır. İdeal nemli ortamda iyileşme hızlanır ve ve ideal nem, kabuk ve çatlak olusumunu engelleyerek derinin en iyi düzeyde iyilesmesini saglar ve yara izi kalma riskini azaltır.
Deri greftleri, ameliyat sonrası, yerine ve duruma göre 1-7 gün açılmaz. Üzerinde dokunun tutması ve sabit kalması için baskılı bir 'bohça' pansuman bulunur. Ortalama 3-4 günde açılır.
Cilt yenileme amacı temel olarak cildin epidermis ve kısmen dermiş isimli tabakasının soyulmasını sağlamaktır. Bu soyulma ile birlikte alttan yeni hücrelerin oluşmasına zemin hazırlanmış olur. Sonuç olarak cilt yenilenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri