Plaka Değiştirme/Yenileme Ücreti 2023 Noter araç devri ile araç plaka değiştirme ücreti 932,65 TL olarak belirlenmiştir. Bunun yanı sıra plaka yenileme işlemi için tek plakanın basım ücreti olarak 80 TL, çift plaka için ise 160 TL ücret alınmaktadır. Plaka değişikliği ücretinin Şoförler Odası'na ödenmesi gerekmektedir.
Plaka değişikliği için öncelikle gerekli belgeleri toplamalısın. Sonrasında en yakın notere giderek eski plakayı yenileme talebinde bulunabilirsin. Verilen plaka basım belgesi ve araç ruhsatın ile Şoförler Odası'na gitmen gerekir. Burada plaka basımı ücretini ödeyerek plakanı yeniletebilirsin.
Notere plaka yenilemesi ile ilgili müracaat edersiniz. Eski plakaları teslim ettikten sonra yeni plakanın yazdığı evrak size teslim edilir. Evrak ile beraber Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu'na bağlı en yakın odaya gitmeniz gerekir. Burada yeni plakanız basılır ve aracınıza takılmaya hazır hale gelir.
Plaka Yenileme Ücreti
2023 yılı için araç plaka değiştirme ücreti, önceki yıl ile aynıdır. Bu nedenle plaka değiştirme ücreti 437 TL'dir. Plaka basım ücreti, adet bazında değişiklik gösterir. Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu'na bağlı odalarda, tek bir plakanın basımı için gerekli ücret 80 TL'dir.
Kişi notere gidip plakanın kayıp olduğunu ve Trafik Şube Müdürlüğü'ndeki işlemin tamamlandığını beyan eder. Ardından plaka basım kağıdı alınır. Noter onaylı plaka basım kağıdıyla birlikte en yakın Şoförler Odası'na gidilir ve yeni plaka çıkarttırılır.
İlgili 21 soru bulundu
En yakın trafik şube müdürlüğüne gidin. Trafik şubesine kayıp plaka bildirme için dilekçe verin. Dilekçe vermenizin ardından şube sizi notere yönlendirir.
Noter'de 207 TL ödeyerek, yeni ruhsatınız ve şoförler odası plaka basım kağıdını alıp şoförler odasının yolunu tutuyorsunuz. 30 TL plaka ücreti verip 10 dakika sonra yeni plakanızı alıyorsunuz. Trafik sigortanızı sigortacınıza yeni ruhsatınızı yollayarak zeyilname yapıp yenilemeyi unutmayın.
Bir aracın plakası değiştirilmek isteniyorsa satış aşamasında plaka değiştirme talebi ilk olarak notere gönderilir. Satış sırasında bu şart belirtilmezse plaka değişimi yapılmaz. İstenen evrakları hazırladıktan sonra Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Sicil Dairesine başvurulur.
Plaka değiştirme işlemlerinin tamamlanması için tanınan resmi süre 30 gün yani 1 aydır. Bu süre boyunca işlemlerin tamamlanıp ilgili yerlere iletilmesi gerekir.
Son olarak yeni plakanızla sigorta yaptıracaksınız. Eski plaka ile sigorta yapacaksınız, plaka değiştikten sonra da sigortacınızla görüşüp yeni plakaya zeyil ettireceksiniz sigortayı, tekrar fiyat çıkacak, fazlası eksiği varsa ona göre tekrar hesap görülecek.
Araç sahipleri sonradan plaka değiştirme işlemleri yapabildikleri gibi kullandıkları plakayı yeniden de almak isteyebilmektedirler.
Öncelikle satış aşamasında noterde plaka değişikliği talebi iletilir. Eğer satış esnasında bu talep belirtilmezse daha sonra plaka değişimi yapılamaz. Ardından gerekli belgeler hazırlandıktan sonra bir ay içinde Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Tescil birimine başvuru yapılır.
Plaka değiştirme ya da yenileme işlemi yaptıracaksınız; ancak, hangi koşulları karşılamanız gerektiğini, gerekli evrakları ve başvuru sürecini bilmiyorsunuz. Öncelikle bu durum oldukça normal; plaka değiştirme ve yenileme çok sık yapılan işlemler olmadığı için detaylara hakim olmak oldukça zor.
Yani aracın şase numarası üzerinden hasar kaydı kayıt işlemi yapılır ve sorgulama işlemi yine şase numarası üzerinden yapılabilir. Bu nedenle plaka değiştiğinde hasar kaydının silinmesi mümkün değildir.
PLAKA DEĞİŞİKLİĞİ İŞLEMLERİ İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR
Aracın kanuni temsilcisinin veya sahibinin başvuru yapması, Araca ait MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi) borcunun bulunmaması, Aracın tüm muayenelerinin yapılmış olması, Aracın satışına engel olabilecek rehin durumu, borç durumunun bulunmaması gerekir.
Plaka kenar çizgisinin kesilmesi, şeklinin değiştirilmesi, boyanması durumunda da TÜVTÜRK muayenesinden geçemezsiniz. Üstelik bunlar ağır kusur sayılmaktadır.
Eski plaka noter tarafından teslim alındıktan sonra yeni plaka numarasının yazılı olduğu belge araç sahibine verilir. Bu işleme paralel olarak yeni plakaya ait bilgiler ruhsata işlenir. Sürecin devamında, noterden alınan belge ile birlikte Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonuna bağlı en yakın odaya başvurulur.
Otomobil satın aldığınızda plaka değişikliği yapmak zorunda değilsiniz. Hatta yaşadığınız şehirden farklı bir şehirden otomobil satın aldığınızda da plaka değiştirme zorunluluğunuz yoktur. Plaka yenileme ve değiştirme işlemi, plaka standart dışı veya kurallara aykırı değilse zorunlu değildir.
Sms ile boş plaka sorgulaması yapılması da mümkündür. Mesajlar bölümüne girdikten sonra “Detay (boşluk) Plaka” yazarak 5664 numarasına mesaj atılması gerekmektedir. Sorgulama yapmak istediğiniz plakanın boşta olması veya kullanılmaması durumunda size bir bilgilendirme mesajı gelmeyecektir.
Plaka seçmek isteyen araç sahipleri www.ankara.pol.tr adresindeki plaka tahsis kısmına girerek plaka seçebilirler. Seçtikleri plakaları almak üzere, şubemizdeki 36 numaralı plaka tahsis bankosundan plaka fişlerini aldıktan sonra müracaat etmeleri gerekmektedir.
Belirlenen süre içinde değiştirilmeyip sonradan plaka değiştirilmek istenen durumda noter ücreti ve plaka basım ücreti olmak üzere iki ayrı ücret vardır. Plaka değiştirme noter ücreti 290TL, plaka basım ücreti 80x2 = 160 TL'dir.
Plaka Yenileme Ücreti 2023. Plaka yenileme, okunmayan, zarar görmüş ve/veya yıpranmış plakaların yenilenmesi işlemidir. Eğer plakanızın yenilenmesi gerekiyorsa ve bu işlem yapılmazsa cezai durum oluşabilmektedir. 2023 yılı itibari ile plaka yenileme ücreti 56₺, Plaka basım ücret 115₺ olarak belirlenmiştir.
Motosiklet, yarı ve tam römork araçlarda tek plaka kullanımı olsa dahi araç plakasız olarak kabul edilir. Bundan dolayı bu yasa gereğince ceza durumları doğar. Otomobil ve diğer araçlarda ise hem ön hem de arka bölümde bulunması gereken iki plakanın da olmamasıyla plakasız araç kullanma cezası ile karşılaşılır.
Özel plaka alımı için tek adres Emniyet Müdürlüğüdür. Tabi ki bu durum sadece plakanın sahibinin olmaması durumunda geçerlidir, eğer sahipsiz ise Emniyet Müdürlüğü üzerinden özel plaka alabilirsiniz. Bu alım süreci gerek bulunulan ildeki Emniyet Müdürlüğü'nden gerek ise Emniyet Müdürlüğü web sitesinden yapılabilir.
Aynı zamanda plakayı almak için notere gidilmesi gerekir. Notere eski plakalarınızı teslim ettikten sonra Şoförler Odası'na başvurmalısınız. Noterden özel plakaya dair belgeleri almalısınız. Baskı işlemleri ise Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası tarafından yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri