İlâhî emir ve yasaklara aykırı fiil ve davranışları ifade eden bir terim.
gunah demektir arapça'da.
Osmanlı Türkçesi
[1] zil. [2] pas. [3] zenci.
“Seherlerde eser bâd-ı tecelli / Uyan ey gözlerim vakt-i seherde / İnâyethâh (yardım dileyen) zidergâh-ı İlâhî (ilâhî dergâhın sahibi) / Seherdir ehl-i zenbin (günahı olan) tövbegâhı / Uyan ey kalbim vakt-i fecirde…”
ظل Arapça ve farsça anlamları
[ ظُل ل ] (ع ص، اِ) جِ اَظَلّ. (ظِ لّ) [ ع . ] (اِ.) 1 - سایه . 2 - پناه ، کنف .
İlgili 36 soru bulundu
ZENAH – ZENAHDAN
( ﺯﻧﺨﺪﺍﻥ– ﺯﻧﺦ) i. (Fars. zenaḫ – zenaḫdān) Çene, zekan: “Çâh-ı zenahdan: Çene çukuru.” Zelîhâ'dır tapum Yūsuf cânımdır / Zenahdânın çehi zindâna benzer (Kadı Burhâneddin).
(ﻇﻠﻴﻞ) sıf. (Ar. ẓalāle “gölgeli olmak”tan ẓalіl) Gölgeli: “Zıll-i zalil: Çok koyu gölge.”
Tasavvufta ilahi hikmet ve sırlara, manevi gerçeklere aşina olanlara hak ehli ve hakikat ehli veya muhakkik denir. Bunlar ilahi hakikati yaşamış, içselleştirmiş ve özümsemiş Hak ile hak olmuş ârifler ve velilerdir.
Ehl-i şuhud ve keşf, genel anlamı ile imana dair hakikatleri Allah'ın lütuf ve ihsanı ile gözleme yeteneğine sahip olan veli zatlara verilen bir isimdir. Şuhud, bir şeyi gözlemlemek ve görmek anlamına gelirken, keşif ise, bir şeyin üstündeki perdeyi kaldırmak anlamına geliyor.
İslam inancını benimsemeyen, Müslüman olmayan kişi anlamına gelen gayr-i müslim tamlaması Kur'an-ı Kerim'de ve hadislerde geçmemektedir.
zen - Nişanyan Sözlük. Farsça zan زن “vuran, çalan, çalgı çalan” edatından alıntıdır.
Yol kesen, haydut, eşkiya.
Guş etmek dinlemek, kulak vermek anlamına gelmektedir. Söz dinlemek ve dikkat edip kulak vermek anlamlarına da gelmektedir. Örneğin; Osmanlıca dilinden yazılmış bir metinde gûş eyledi beni cümlesini gördüğünüzde bu cümlenin anlamı beni dinledi, söylediklerime kulak verdidir.
Peygamberlerin kusurlu fiil işlemelerini ifade etmek için ayak kayması-zelle, küçük günah- sağire, sürçme-aserât gibi kavramlar kullanılmıştır.
ISM (industrial, scientific and medical) veya Türkiye'deki adıyla SBT (sınai, bilimsel ve tıbbi cihaz) bandı, birçok ülkede telsiz iletişimi için sertifika veya lisansa gerek olmadan belirli bir çıkış gücü sınırlamasına uyarak, üzerinden yayın yapılabilen banttır.
Seyfiye, Osmanlı toplum yapısında askerleri ve askeri yöneticileri tanımlayan toplumsal sınıf. Ehl-i seyf veya Ehl-i örf olarak da bilinir. Toplum içerisinde savaş zamanında savaş bölgesinde görev almaktan, barış zamanında ise halkın güvenliğini sağlamak ve iç karışıklık çıkmasını önlemekten sorumluydular.
Şühûdî tevhid, “Her şey O'ndandır”, vücûdî tevhid, “Her şey O'dur” şeklinde de ifade edilir.
Mesela, Risale-i Nurlar temsil ve teşbih metodu ile iman hakikatlerini avam ve cahil insanların kalp ve ruhuna nakşetmiş, bir cihetle onlara da manevi bir keşif yaptırmıştır denilebilir. Şuhud: Terim olarak kainatta tevhit delillerini aynen seyretmek, İlâhi ve gizli sırları Allah'ın izni ile görmek anlamına geliyor.
Sarayın Ehl-i Hiref teşkilatı, “sanat ehli” olan sanatkâr ve zanaatkârlarla, hizmet veren çeşitli uzman kişilerin mensubu oldukları bölüklerden oluşan sarayın eğitimli üretim teşkilatıdır.
Ehl-i harb Müslümanlarla savaş halinde olan gayrimüslim toplulukları ifade etmektedir.
Devlet başkanını seçmek ve gerektiğinde azletmekle yetkili olan heyet anlamında İslâm hukuku terimi.
Mısırgölge oyunlanndaki renksiz hareketsiz görün- tüler, Türk gölge oyununda hareket ve renk zenginliği kazanır. Türk gölge oyunlanna "Çadır Hayal, Zıllı Hayal, Hayal-ı Zıll" adı verilirdi.
Anlam olarak -Zade eki, doğmuş veya oğul, evlat anlamına gelen bir kelimedir. Bu ek, Osmanlı'da sıklıkla kullanılmaktadır.
Zat, kimse anlamına gelirken, zevat, bir toplumun ileri gelenleri, önemli ve saygıdeğer zatlar demektir. Bu kelimenin içinde yer aldığı birçok tamlama hem şiirlerde hem de nesir türündeki eserlerde sıklıkla kullanılır. Örneğin zevat-ı kudema, kadim ve soylu kişiler anlamına gelir.
Zeyn kelimesi süs anlamına gelir. Bu kelimeye getirilen birçok ekle yeni sözcükler, isimler ve tamlamalar türetilmiştir. Örneğin Zeyni ve Zeynel, süslü demektir. Güzel, hoş ve çekici kadınlara ise Zeynur ya da Zinnur denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri