Ellerinizle ektiğiniz zencefiller 10 hafta itibariyle iyice büyümüş gibi gözükseler de toprağın altında yer alan ve asıl tüketilen kısım alan kökleri kendini geliştirmek için daha fazla zamana ihtiyaç duyuyor. Ama doğru bir şekilde bakıldığında 8 ila 10 ay arası gibi bir sürede kök zencefilleri yemek mümkün oluyor.
Bol güneşli ortamda yetişen zencefiller ortalama 4 hafta içinde filizlenmeye başlayacaktır. Bitkiniz ortalama 10 ay sonra büyümeye başladığını göreceksiniz.
Zencefil dikimi için en iyi zaman kış bitimi ya da ilkbahar aylarıdır: Bu dönemleri iyi değerlendirmelisiniz. Çok soğuk şehirlerde yaşıyorsanız, balkon içinde aynı dönemleri değerlendirmeniz tavsiye edilir.
Zencefilleri Toprağa Ekin:
Zencefilleri suda beklettikten sonra toprağın içerisine aralıklı olacak şekilde yerleştirin. Zencefilleri çok derine gömmemeye özen gösterin. Ortalama 5 cm derinlik yeterli olacaktır. Zencefilleri yerleştirdikten sonra üzerini gevşek bir şekilde toprakla örtün.
Zencefil yetiştirmeye başlamanın en kolay yolu ilkbaharın başlarında yeniden filizlenen bitkilerin taze köksaplarını kullanmaktır. Bahçe zencefilinin kökleri ekildikten 4 ay sonra toplanabilir. Ancak en verimli zencefil hasadı için 8 ila 10 aylık bir olgunlaşma dönemi gerekir.
İlgili 27 soru bulundu
Zencefil, tropik iklimlerde kolayca yetiştiğinden, toprağının her zaman nemli olmasına ve bol bol güneş ışığı almasına önem vermeniz gerekiyor.
Evde zencefil yetiştirmek mümkün. Zencefil alırken üzerinde açık renkli tomucuklar olanını seçerek işe başlıyoruz. Bu tomurcuklu zencefil gözün hemen altından kestikten sonra nemli bir toprakta beklettikten sonra suyu döküp güneş gören bir yerde bekletmeye başlıyoruz.
Zencefilde verimin dekarda 2-3 ton olduğunu söyleyen Süleyman Tuncer, "Tabii ki toprak verimi ve bakım önemli. Dekar başı 2 ile 3 ton arasında değişir. İthal ürünler 5 kilosu 90 ile 100 liraya satılıyor.
Zencefil yetiştiriciliği tropik ve yarı tropik iklimlerde yapılmaktadır. Dünya üretiminin %35'ini Hindistan elinde bulundurmaktadır. Yarı tropik iklim kuşağını da içine alan Türkiye, konumu gereği birçok doğal bitki çeşitliliğine sahiptir.
✔ Rizom ile üreme: Zencefil, bambu gibi bitkilerin toprak altında ilerleyen yassılaşmış gövdeleri vardır. Bu gövdelere rizom denir. Rizomun toprağa dikilmesi ile yeni bitki üretilebilir.
Zencefil kökü tomurcuklanmaya başladığı bölgelerden 5 ya da 6 parça halinde kesilir. Ekim için humus bakımından zengin organik minerallerle zenginleştirilmiş toprak tercih edilmelidir. Saksı ya da bahçe yatağının içerisine zencefil yayılan bir bitki olduğu için kökten kesiğimiz parçalar 20 cm aralıklarda ekilir.
Kabuklu taze zencefil plastik bir torba ya da kağıt havlu içerisinde buzdolabında 2-3 hafta, dondurucuda 6 ay kadar kadar saklanabilir.
Tarihin çok eski çağlarından itibaren kullanılan zencefil; antiinflamatuar etkileri bulunan, yaklaşık 1 metre boyu olan, yaygın olarak baharat ve doğal bir ilaç olarak kullanılan çok yıllık otsu bir bitkidir.
Zencefil Yetiştiriciliği için Toprak Nasıl Olmalı? Birçok bitkide olduğu gibi zencefil de iyi drene edilmiş toprak istiyor. Havalandırılmış, kumlu, killi tınlı, kırmızı tınlı topraklarda zencefil yetiştiriciliği daha iyi yapılıyor. Ayrıca toprak pH derecesinin 6.0 ile 6.5 arasında olması avantajlı.
BAŞTA ÇİN OLMAK ÜZERE, HİNDİSTAN, ENDONEZYA, VİETNAM, JAPONYA GİBİ TROPİK YA DA YARI TROPİK İKLİMLERDE YETİŞİR.
Toprağın özelliği oldukça sert olmalıdır. Zerdeçal tohumları, zengin ve nemli toprak altyapısı ile 15 cm derinliğe gelecek şekilde yerleştirilip üzeri kapatılmaktadır. Her gün sulanarak takip edilmektedir. Ilık ve nemli hava, toprağın sürekli sulanıp nemli kalması gibi durumlar zerdeçalın kalitesini arttırmaktadır.
Zencefil (Zingiber officinale), zerdeçal ve kakule kök ailesine ait bir bitkidir. Zencefil bir kök bitkisidir ve 1300`den fazla farklı türe sahiptir.
Latince adı 'Zingiber Officinale' olan Zencefil, zencefilgiller familyasındandır. Anavatanı Asya'nın tropik bölgeleridir. Başta Çin olmak üzere Hindistan, Endonezya, Vietnam, Japonya'da yetişir.
Zencefil (Zingiber officinale), zencefilgiller familyasından bir metreye kadar boylanabilen, ince-uzun yapraklı, sarı-kırmızı renklerde çiçekler açan, kök yumruları baharat ve ilaç olarak kullanılan, çok yıllık bir bitkidir.
Hafif, kumlu, kireç bakımından zengin toprakları sever.
Dekardan bakım ve ortamına göre zencefilden 3 tondan başlayıp, 5 tona kadar ürün elde edilebilirken, zerdeçalda 2 tonla 4 ton arasında ürün elde ediliyor. Zencefilin yeşil kısımları da çay olarak değerlendiriliyor.
1 adet zencefil kaç gram? Küçük bir parça zencefil (yaklaşık 30 gram), ortalama 22.4 kaloridir. Ayrıca; 0.5 gram protein, 5 gram karbonhidrat ve 0.2 gram yağ içermektedir.
Zencefil Sıkça Sorulan Sorular
%20 indirimle Arifoğlu 1000 gr Öğütülmüş Zencefil 150 TL'ye, %7 indirimle Bağdat Baharat 1000 gr Zencefil 220 TL'ye, %15 indirimle Toz Zencefil 500 Gr 49 TL'ye, %4 indirimle Knorr 50 gr Zencefil 24 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Mağaza veya A101 KAPIDA'dan satın alabilirsiniz.
Taze zencefili buzdolabında, 21 günden daha fazla tuttuğunuz zaman bozulmaya başlar. Buzdolabında bulunan taze zencefiliniz bozuldu mu bozulmadı mı yapısına bakarak anlamanız mümkündür. Zencefil kabuklarını birbirinden ayırdığınız zaman, içerisinde kırışıklıklar görüyorsanız bu bozulduğuna işarettir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri