Türk Dil Kurumu'na göre Zeycan isminin anlamı şöyle; Candan, cana yakın.
Kadim Bir Kürd Aşireti: Zeydan – Kürt Tarihi.
Alaz ismi, İslami açıdan değerlendirildiğinde olumsuz bir anlam içermediğinden caizdir.
Ses itibariyle Arapçaya benzese de Arapça veya bir başka dilde makul bir anlamı yoktur. TDK Sözlüğünün verdiği "güzel, iyi ahlaklı, cesur, yürekli" yorumu tamamiyle keyfi görünüyor.
Kökeni Arapçaya dayanan Asil adı birçok farklı anlam üzerinden değerlendirilir. Genel olarak hem isim hem de sözlük anlamı üzerinden belli anlamı ile öne çıksa dahi, farklı ifadelerinin de olduğunu söylemek gerekir. Bu güzel ismi erkek çocuklarımız için kullanabilir ve ona güzel bir isim bahşedebilirsiniz.
İlgili 40 soru bulundu
Farsça kökenli olan bu isim, dilimize ulaşan yabancı kökenli isimler arasındadır. Mirza ismi ülkemizde farklı anlamda kullanıldığı gibi İran'da da farklı anlamla kullanılır. Mirza isminin en bilinen anlamı, hükümdar gibi soylu kişilerden gelen kimsedir. Yani bir Emiroğlu beyi anlamında kullanılır.
'DİNEN MEKRUH SAYILAN İSİMLER DE VAR'
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, ''Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri çocuklara verilmemeli, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir.
Zümra ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmemektedir ve Zümra ismini koymak caizdir.
Kız çocukları için uygun olmanın yanı sıra aynı zamanda güçlü kişilikleri de temsil eder. Zümra ismi Arapça kökenli bir isimdir.
Sidra ismi, Türk Dil Kurumu'na göre iki anlama sahiptir: Cennetteki son ağaç, İnsanlığın bilim ve sanatta ulaşabileceği en son nokta.
TDK'da yer alan bilgiler eşliğinde, Karan ismi ne demek ve anlama gelir sorularının cevabı şu şekildedir; Temiz, masum, katkısız. Sözünün eri, yiğit. Kahraman, yürekli.
Firdevs: Cennet, cennet bahçesi. Gül: Katmerli, kokulu çiçekleri olan, pek çok türleri bulunan gülgillerin örnek bitkisi. Güneş: Gezegenlere ve yer yuvarlağına ışık ve ısı veren büyük gök cismi. Hacer: 1.
12665 (1) Ashabdan biri olan Ebu Vehb b. el-Cüşemi'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Peygamberlerin isimlerini kullanın, Allah'ın en sevdiği isimler; Abdullah ve Abdurrahmanıdır.
Fırat isminin kökeni
Euphrates adı Yunanca'dan gelen bir sözcüktür.
Türk Dil Kurumu'na göre Zeycan isminin anlamı şöyle; Candan, cana yakın.
Kader ismi Arapça kökenlidir.
Sâre kelimesi Kur'ân-ı Kerîm'de geçmez, ancak Hz. İbrâhim'in misafirleri ve İshak'la müjdelenmesi dolayısıyla kendisinden söz edilir (Hûd 11/71-73; ez-Zâriyât 51/29-30).
Aden ismi, anlam olarak; "cennet bahçesi" anlamına gelir. Ayrıca, terimsel anlamına göre, biyolojik açıdan; salgı yapan organ ve bez anlamında kullanılmaktadır. Aden, bunların yanında, Yemen'deki bir liman şehrinin de adıdır. Aden isminin kökeni, Arapçadır.
Erva ismi, anlam olarak letafet ve güzellik anlamlarında kullanılmaktadır. Bu isim, çok genç ve güzel insanlar anlamına da gelmektedir. Aynı zamanda yiğitlik ve cesaret olarak da kullanılır. Eski şiirlerde susuz kalan kimselere su veren güzel kız anlamında kullanılmıştır.
Vera ismi Arapça kökenli bir isim olup ülkemizde de pek çok ebeveyn tarafından değerlendirilmektedir. Vera güzel anlamı olan hayırlı bir isimdir. İsmin anlamı ise her şeyin zarar olan fazlasından uzak durmak ve haram olma şüphesi olan her durumdan kaçınmak manasına gelmektedir.
Lina ismi, Kur'an-ı Kerim içerisinde mevcut halde bulunan Haşr suresinin 5. ayetinin içinde geçmektedir. Lina ismi, bahsedilen yerde yumuşak hurma ağacı manasını taşımaktadır.
Elisa isminin anlamı, cennet kapısında bekleyen melektir. Dini bir anlam taşıyan isim Kuran'da geçmemektedir. Ayrıca Elisa, Hz. Zekeriya'nın hanımının ismidir.
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri konulmamalı, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir. Bu sadece Allah'a mahsus bir durumdur, isim olarak kullanılamaz.
İnci ismi Kur'an'da geçmemesine rağmen güzel anlamlara sahip bir isimdir. İnci ismini çocuklara koymanın İslam açısından bir yükümlülüğü yoktur. İslami açıdan çocuklara verilmemesi gereken isimler listesinde İnci ismi yer almamaktadır.
Bebeklere Peygamberlerin, Ehl-i Beyt'in ve aile büyüklerinin adları verilir. Aile büyüklerinden birinin adını bebeğe vermekteki amaç "adın sürmesini, devamını sağlamak", "bitmesini, batmasını" önlemektir. Bebek doğduğunda, göbeği kesilirken bir ad konur. Buna “göbek adı” denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri