O yüzden Bitişik olarak zeytinyağı şeklinde farklı yerlerde kullanılabilir. Zeytinyağı Kelimesi TDK'ya Göre Bitişik mi Yazılır, Ayrı mı? Türk Dil Kurumu bu kelime için bitişik olarak yazılması gerektiğine dair kural sunmaktadır. Bu kurala riayet etmek suretiyle bitişik olarak ele alınır.
Akıllarda soru işareti bırakan bir konu vardır. “Ayçiçeği yağı nasıl yazılır?” İki sözcüğün bir araya gelmesinden oluşan “ayçiçeği” Türk Dil Kurumu tarafından hazırlanan kılavuzda beraber yazılmaktadır. Ayrı yazım yanlış kullanımdır.
İki veya daha fazla kelimenin birleşmesiyle oluşan kelimelere birleşik kelime denir. Birleşik kelimelerin anlam kayması, ses kaynaşması veya tür kayması yoluyla oluşması mümkündür. Sıvı yağ de bir birleşik kelimedir.
Zeytinyağı doğru yazılışı bitişik yazılmasıdır. Herhangi bir cümle içinde herhangi bir anlamda kullanılabilir. Mecaz ya da asıl anlamlı ile kullanılması fark etmeden her zaman bitişik yazılması doğru olacaktır.
yağ, alt, üst gibi kelimelerle kurulan bazı tamlamalar birleşik yazılmazlar: Sana yağı, makine yağı, alt geçit gibi. Ancak zeytinyağı, gülyağı, tereyağı gibi kelimeler, terim niteliği kazandıkları için birleşik yazılırlar.
İlgili 29 soru bulundu
Bu Kelimenin doğru şekilde yazılış hali 'zeytinyağı' olarak öne çıkar. Yani bitişik olarak ele alınması ve buna paralel olarak kullanılması gerekir.
Türkçedeki birçok kelimede olduğu gibi bu kelimenin yazımında hatalar yapılmaktadır. Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''zeytinyağı'' şeklindedir. Birleşik bir kelime olduğu için zeytin yağı şeklinde yazılamaz. Eğer ayrı yazılırsa yanlış bir kullanım olur.
Yeni kelimeler yaratmanın en yaygın şekli birleşik kelimelerdir. Mısır yağı de bir birleşik kelimedir ve farklı sözcüklerin bir araya gelmesiyle oluşmuştur.
Tereyağ/tereyağı da bunlardan biridir. Tamlama kimi sözlüklerde ve yazım kılavuzunda tereyağı şeklinde bazılarında da nadiren tereyağ olarak geçmektedir. Tereyağ/tereyağı tamlamasının etimolojisi hakkında bazı araştırmacılar açıklamalar yapmışlardır ve tamlamanın aslının te- reyağı şeklinde olduğunu ifade etmişlerdir.
TDK'ye göre "zeytinyağı" bitişik, fakat "ayçiçeği yağı, susam yağı, pamuk yağı" ayrı yazılıyor. Hatta "hacı yağı" bile ayrı yazılıyor.
İnternet sitelerinde çörek otu sözcüğünün birçok farklı yazılışları görülebiliyor. Günümüzde "çörekotu" şeklinde bitişik olarak yazım yapan kişiler, yazım yanlışı yapmış oluyor. Ayrı olarak yazılarak, doğru kullanılması gerekiyor.
Geviş getiren hayvanların karın boşluğunda iç organlarını saran kalın yağ, şahım anlamına gelir. Bu kelime genellikle iç yağı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı içyağı şeklinde olmalıdır.
ÖZ SU KELİMESİNİN ANLAMI
Salgı ile oluşan ve içinde enzimler bulunan organik sıvı anlamına gelir. Bu kelime genellikle özsu şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı öz su şeklinde olmalıdır.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır.
Bu kelime genellikle gülyağı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı gül yağı şeklinde olmalıdır.
TDK'ya göre TDK'ye göre "yeşilzeytin"in bitişik, "siyah zeytin" ayrı yazılıyor. YEŞİLZEYTİN Mİ, YEŞİL ZEYTİN Mİ? TDK sitesinde sözlükten arama yaptığımızda yeşilzeytin'in birleşik yazıldığını görüyoruz. Bunun sebebi ise, zeytinin salamura edilmiş yeşil renkli türüdür.
Başöğretmen, başsavcı, başhekim ve başbakan gibi baş kelimesiyle oluşturulan sıfat tamlamaları bitişik yazılmaktadır.
Türk Dil Kurumu'nun (TDK) belirttiği üzere bu kelime grubunun, "hoşça kal" olarak ayrı yazılması gerekir. Aşağıda ise yanlış kullanımına dair örnekler paylaşılmıştır. Hoş çakalın anlamı ise "veda etmek" olarak ifade edilebilir.
En üst düzeydeki denetçi, başmurakıp anlamlarına gelir. Başdenetçi kelimesinin doğru yazılışını TDK'nin resmi internet sitesinden aldık. Bu kelime genellikle baş denetçi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı başdenetçi şeklinde olmalıdır.
Buğday TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,bitki bilimi Buğdaygillerin örnek bitkisi (Triticum)
Bu kelime genellikle kara biber şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı karabiber şeklinde olmalıdır.
UYARI: Çiçek dışında anlamlar taşıyan baklaçiçeği (renk), narçiçeği (renk), suçiçeği (hastalık); ot dışında anlamlar taşıyan ağızotu (barut), sıçanotu (arsenik); ses düşmesine uğramış olan çöreotu ve yazımı gelenekleşmiş olan semizotu, dereotu bitişik yazılır.
Bu kelime genellikle yeşil biber şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yeşilbiber şeklinde olmalıdır.
Zeytinyağı ve tereyağ dışında diğer yağ isimleri ayrı yazılır. İkilemeler ayrı yazılır.
Zeytinyağı, zeytin ağacının (Olea europaea) meyvesinden elde edilen yeşilimsi-sarımtırak renkte sıvı bir yağdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri