"Türkçülük" düşüncesini sistemleştirdi.
Ziya Gökalp, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş döneminin Türkçülük düşüncesinin en önemli teorisyenlerinden biridir. O, Türk fikir hayatında adından çokça söz ettiren bir düşünce adamıdır. Birçok eserinde Türkçülük düşüncesini işlemiştir.
Atatürk Ziya Gökalp'in Hangi Fikrinden Etkilenmiştir? ''Fikirlerimin babası Ziya Gökalp'dir'' diyen Atatürk, Ziya Gökalp'in ulusçuluk anlayışından etkilenmiştir.
Kendi milliyetçilik anlayışını Türkçülüğün Esasları isimli kitabında "Türkçülük" olarak adlandıran Ziya Gökalp, Türkçülük fikrinin idealini tüm Türk halklarının birliği olarak açıklamıştır.
Temsilcileri arasında Ziya Gökalp, Yusuf Akçura, İsmail Gaspıralı, Mehmet Emin, Necip Asım, Süleyman Paşa, Ziya Paşa gibi isimler yer almaktadır. Yayın organı Türk Yurdu dergisidir. Derginin yazı kadrosunda Ziya Gökalp, Yusuf Akçura, Ahmet Agayev, Fuat Köprülü, Hüseyinzade Ali Bey gibi isimler yer almaktadır.
İlgili 15 soru bulundu
Osmanlıcılık: Namık Kemal, Midhat Paşa, Şinasi gibi dönemin jön Türkleri yani genç osmanlıları bu görüşün temsilcileridir. Din, dil, ırk ayrımı yapılmaksızın (herkesin eşit durumda sayıldığı) bir Osmanlı toplumu oluşturma fikriydi. Türkçülük akımının zıttıdır.
Eserlerinde "millilik" vurgusu yapan Gökalp, 1924'te "Türkçülüğün Esasları" kitabıyla birlikte "Türkçülüğün fikir babası" olarak anılmaya başladı.
Türkçülük, Tanzimatla birlikte gelişen, fikir hayatımızda ortaya çıkan yenilikçi-muhafazakâr çatışmasından doğan bir uzlaşmadır. Vatan, dil ve kültür kavramlarına dayanan Türkçülük hareketi 19. yüzyıl sonlarında gelişmiş, Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasında da esas roller oynamıştır.
Tanzimat Fermanı'ndan sonra etkili olmaya başlayan bir düşünce akımıdır. Osmanlı devletinde yaşayan tüm tebaanın yani halkın din, dil, ırk farkı gözetilmeksizin eşit olması gerektiğini savunan bir fikir akımıdır. Tanzimat ve Islahat Fermanı bu akımın bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır.
Bugün, Türkiye'de bilimsel sosyolojinin ve Türk milliyetçili ğinin ilk kurucusu olarak anılan Ziya Gökalp'ın doğumu ilk Ana yasa denemesinin başlangıç yılına rastlar. 23 Mart 1876 yılın da devrin hem kültür, hem de isyan merkezi sayılan Diyarbakır' da doğmuştur.
Milliyetçilik Anlayışı
* Ziya Gökalp ırkçılık karşıtı milliyetçilik anlayışını geliştirmiştir.
Mehmet Ziya Gökalp, ( d.23 Mart 1876, Diyarbakır; 25 Ekim 1924, İstanbul) tarih, siyaset, araştırma-inceleme türlerinde yazan ve günümüze kadar 12 adet kitabı bulunan yazar, toplumbilimci, şair ve siyasetçidir.
Gökalp'e göre hars yani kültür; bir milletin toplumsal hayatının ahenktar bir mecmuası yani ortak bir bilinci ya da geçmişidir. Medeniyet ise aynı bölgeye dâhil olan milletlerin toplumsal hayatlarının müşterek bir mecmuudur.
Millî Edebiyat Dönemi II. Meşrutiyet ile Cumhuriyet'in ilk yılları arasında faaliyet gösteren edebiyat akımıdır. Genellikle Ali Canip Yöntem, Ömer Seyfettin ve Ziya Gökalp'in Genç Kalemler dergisinde savundukları Yeni Lisan Hareketi ile başlatılır.
Türkçülük Akımı Neden Ortaya Çıktı? 1880'lerden itibaren hız kazanan Türkçülük akımının orta çıkmasına etkili olan faktörler şu şekilde sıralanabilir: Devleti kurtarmak adına ortaya çıkan Osmanlıcılık ve İslamcılık düşüncesinin iflas etmesi. Osmanlı Devleti içinde siyasi ve kültürel bütünlüğü sağlama düşüncesi.
*Milli Edebiyat Dönemi şairi, yazar, sosyolog, milletvekili, öğretmen, fikir adamı. *Türk sosyolojisinin, Türkçülük akımının ve "Milli Edebiyat Akımı"nın kurucularındandır. *Türkçülük düşüncesini sistemleştirmiştir.
Suphi Paşazade Ayetullah, Ahmet Beyzade Mehmet, Yusuf Paşazade Hacı Nuri, İskender Beyzade gibi isimler cemiyetin ilk kurucularıdır. Daha sonra Namık Kemal, Şinasi ve Ziya Paşa da bu cemiyete katılmışlar ve cemiyetin öncüleri olmuşlardır.
Batılılaşma, İslamcılık, milliyetçilik ve Osmanlıcılık bu ideolojilerden başlıcaları olarak kabul edilebilir. Bu araştırmada Osmanlı'nın son döneminde ortaya çıkan düşünce akımlarından olan Batılılaşma, İslamcılık ve milliyetçilik ele alınacak, bu düşünce akımlarının doğuşu ve gelişmesi anlatılacaktır.
Türkçülük akımı, Türk milletinin kültürel ve siyasal açıdan birlikteliğini sağlamak amacı taşıyan bir düşüncedir. Özellikle Osmanlı'nın son dönemlerinde Türkçülük büyük bir etki sağlamıştır. Ayrıca aydınlar sayesinde siyaset içinde de Türkçülük etkisi ortaya çıkmıştır demek doğru olur.
Tanzimat ricalinden özellikle de Ali ve Fuat Paşaların sahiplendikleri Osmanlıcılık düşüncesi, ilk defa II. Mahmud zamanında bir Osmanlı milleti oluşturma düşüncesi şeklinde ortaya çıkmıştır.
Türk milliyetçiliği, ulusal veya etnik tanımlarla Türk milletinin ilerlemesini, gelişmesini amaçlayan siyasi bir görüştür. Türkçülük ile aynı olmayıp, içinde Türkçülük dahil olmak üzere çeşitli Türk milliyetçisi ideolojileri barındırır.
turancılık aslında ırk birliğidir, ister istemez içine ırkçılık da karışır. ama türkçülük ziya gökalp gibi türk aydınlarının ortaya attığı ve atatürk'ün de benimsediği; ırka değil hissiyata, türk kültürüne ve türk vatandaşlığı kavramına dayalı bir düşüncedir.
“Millî Edebiyat Dönemi”, genellikle 1911'de Genç Kalemler dergisi ile başlatılan “Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı”nın ortaya çıktığı 1923 yılına kadar devam eden bir edebî sürecin adıdır. Bu edebî dönemin başlıca temsilcileri; Mehmed Emin Yurdakul, Ömer Seyfettin, Ali Canip Yöntem ve Ziya Gökalp'tir.
Türkçülüğün Esasları, Ziya Gökalp'in 1923 yılında yayımladığı, Türkçülüğün tüm fikir ve tekliflerini bir sistem bütünlüğü içinde ortaya koyan, yazarın değişik zamanlarda yazmış olduğu denemelerden derlediği sosyolojik kitap.
Turancılık veya Pan-Turanizm, tüm Ural-Altay kavimlerinin birliğini savunan siyasi görüş. İlk olarak Macarlar, Finler, Estonlar ve Rusya içindeki Fin-Ugor kavimleri ile beraber Tunguzlar, Moğollar ve Türklerin bir araya getirilmesi olarak ortaya çıkmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri