Abartı TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Bir şeyi, bir olayı olduğundan büyük veya çok gösterme, mübalağa.
Abartıcılık ya da mübalağacılık; bir şeyi olduğundan daha büyük, daha çok veya daha önemli gibi gösterme tutumu. Abartma kelimesi, bir düşünceyi aşırı derecede büyülterek ya da küçülterek anlatma eylemini belirten sözbilim terimi olarak kullanılır.
Eski eserlerde abad veya abadan şeklinde de görülen bu kelimenin ilk anlamı aslında "tam olmak, mamur olmak, rahat" şeklindedir. Bir de abat sözcüğünün mecazi anlamı bulunmaktadır. Mecazi anlamda kullanıldığında ise abat sözcüğü "şen, neşeli, mesut, mutlu" gibi anlamlara gelmektedir.
Dilimize Farsçadan geçmiş olan abat kelimesi, 12. yüzyıldan beri kullanılmaktadır. Eski metinlerde abad ve abadan şeklinde de geçen bu kelimenin sözlük anlamı mamur'dur. Kelimenin fiil hali abat etmek - eylemek şeklinde yazılır.
Mülhem TDK göre de içe doğmuş, esinlenmiş ve birinin içine doğmuş anlamlarına gelen bir kelime olarak bilinir.
İlgili 24 soru bulundu
Seküler, dinden bağımsız, dinî ya da ruhanî olmayan; manastır düzeninin bir parçası olmayan. Sekülerite, devlet ve dinin ayrı olması veya özellikle bir dine bağlı veya karşı olmaması; dinî ve sivil işlerin birbirinden ayrılması inancı.
Tahayyül etmek kelimesi, hayal etme ve zihinde canlandırma anlamlarına gelen bir kelime çeşididir. Arapçadan dilimize geçen bir kelimedir.
"Zulüm ile âbad(mâmur) olanın akıbeti berbat olur" Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, zulüm ve adaletsizlik yoluyla elde edilen başarı ve zenginliğin kalıcı olmayacağını ve sonunda kötü sonuçlar doğuracağını ifade eder.
Abazalar (Abazaca: Абаза, Rusça: Абази́ны ya da Аба́за), çoğunluğu Karaçay-Çerkesya, Adigey ve Abhazya'da yaşayan Kuzey Kafkas halkı. Abhazya'da yaşayan Abhazlar, Abazalara dil açısından en yakın halktır. Günümüzde Abazaların büyük bölümü Türkiye ile Mısır ve bazı Arap ülkelerinde de yaşamaktadır.
Abad olmak ise kalkınmak ve gelişmek anlamına gelir. 1- Belediye başkanının katkılarıyla ilçemiz iki yıl gibi kısa bir süre içerisinde abad oldu.
Kötü manada bilmediği konu hakkında dedikodu etmek.
1. Müjde getiren kimse, müjdeci: Pîr-i mugandan içmişiz bezm-i ebed şarâbın / Şimdiki halde budur mürşidimiz beşîrimiz (Rûhî-i Bağdâdî). 2. “Âleme müjdeler getiren” anlamında Hz. Muhammed için kullanılır: Çün kadem bastı cihâna ol beşîr (Süleyman Çelebi).
Bezletmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: -i Bezleme işini yaptırmak.
O söz sanatlarından biri olan abartma sanatına mübalağa adı verilir. Kaside, methiye ve güzelleme gibi şiir türlerinde mübalağa sanatı, sevgilinin ve devlet büyüklerinin özelliklerini abartmak için kullanılır.
Bir şeyi olduğundan daha fazla göstermeye abartı denir. Hem manzum eserlerde hem de düz yazılarda abartılı ifadeler kullanmaya mübalağa denir. Bu söz sanatının amacı, okuru etkilemek ve anlatımı zenginleştirmektir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Zavallı kelimesi ''zeval'' sözcüğünden türetilmiştir. Zeval, nihayete erme, helak olma ve tamamlanma anlamına gelirken, zavallı kelimesi de umutları tükenmiş, aciz ve kimsesiz demektir. Bu kelime ekonomik açıdan zor şartlar altında olup yaşam mücadelesi veren kişiler için de kullanılır.
Abhazya bölgesi Karadeniz'in batı sahillerinde ve Kafkasya'nın kuzeyi ile güneyinin birleştiği bir yerde konumlanmaktadır. Abhazlar Çerkezlerin bir kolu sayılmaktadır.
Yani Abhaz (Абхаз) ve Abazin (Абазин) Abazaların iki grubuna Rusçada verilen adlardır. Abhazya'daki Abazalar “Abhaz”, Rusya'ya bağlı Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti'nde yaşayan Abazalar “Abazin” olarak adlandırılır.
Deyim. [1] (argo) cinsel açıdan kullanılan aptal ve bön kadın.
Boyunduruğu altında olan insanlara zulmeden, insanlar arasında adaleti sağlamak yerine güçlüden yana olup haklının hakkını teslim etmeyen kişilere zalim ya da gaddar denir.
Hukuka aykırı olarak bir kimsenin şahsına veya mal varlığına zarar veren fiil.
Dr. Sinan Oğan on X: "Zulüm ile abad olanın akıbeti berbad olur. Yunus Emre http://t.co/xfhPCgYoep" / X.
Şikemperver aslında Türkçeye Farsçadan gelmiştir. Şikemperver bir sıfattır. Anlamı; boğazına düşkün, yemek yemekten zevk alan, yemek yemeyi seven kişiler şeklindedir.
Mütemadiyen Arapçadan gelen ve Türkçede yaygın kullanılan sözcüklerden biridir. Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı zaman anlamı, 'Ara vermeden ve sürekli olarak' biçiminde ifade ediliyor.
(ﻣﺘﺤﻤّﻞ) sıf. (Ar. teḥammul “dayanmak, katlanmak”tan muteḥammil) Tahammül eden, katlanan, dayanan, dayanıklı: Hicrânına Rûhî mütehammildir anınçün / Kim görmeğe gayr ile seni tâb getirmez (Rûhî-i Bağdâdî).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri