Hatta TDK Güncel Sözlük'e "Abi" maddesi eklenmiş ve "Bkz. ağabey" şeklinde açıklama verilmiştir. Kuşkusuz bunun sebebi dildeki yaygın kullanımın bir otorite olarak TDK tarafından da kabul görmesidir. Yani "ağabey" yazmak da "abi" yazmak da doğrudur. Artık her ikisi de TDK tarafından kabul görmektedir.
Ağabey kelimesi cümle içerisinde ağa ve bey sözcüklerinin birleştirilmesi ile kullanılmaktadır. Bu sözcük birleşimi ile günümüzde abi şeklinde kullanılan ağabey kelimesi ortaya çıkmaktadır. Ağabey kelimesi özellikle kitaplarda doğru şekilde yazılması gereken sözcüklerden biri olarak bilinmektedir.
ABİ KELİMESİNİN ANLAMI
Saygı ve sevgi göstermek üzere yaşça büyük olan erkeklere söylenen bir seslenme sözü anlamına gelir. Bu kelime genellikle ağbi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı abi şeklinde olmalıdır.
Abi olarak konuşma dilinde kullanılan kelimenin doğru yazımı 'AĞABEY'dir. Yazı yazarken ağabey yerine ağbi ya da abi yazmak yazım yanlışı yapmanıza yol açar. TDK sözlüğünde abi kelimesi bulunmuyor.
Kişi adlarından sonra gelen akrabalık adlarının ilk harfi, kelime gerçek bir akrabayı ifade etmese de küçük harfle yazılmalıdır.
İlgili 17 soru bulundu
Birçok kaynağa göre Eski Türkçede, “büyük erkek kardeş” anlamına gelen “eçi” kelimesini kullanılmaktaydı. Selçuklular devrinde “ağabey” şeklindeki asıl anlamından başka, büyük ve itibarlı yöneticilere; hükümdarların dahi eçi (içi) demekteydiler.
Türk Dil Kurumu'na göre bu kelime; büyük erkek kardeş anlamına gelir.
Abi kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Türkçe sözcük, Ad halinde (aile, halk ağzı) yaşça büyük erkek kardeş, ağabey anlamına gelir.
Akrabalık bildiren kelimeler cümle içerisinde küçük harfle yazılır. Bu bir kuraldır. Örneğin; Ayşe abla bugün bize gelecek derken oradaki Ayşe özel isim olduğu için büyük harfle yazılır.
Palyaço kelimesi Türk Dil Kurumu'na göre palyaço şeklinde yazılması gereken bir kelimedir. Palyaço kelimesinin palyanço şeklinde yazılması ise bir yazım yanlışı olarak ifade edilebilir. Kelimenin doğru bir şekilde yazılışı "palyaço" şeklinde olmalıdır.
Kişiler yalnız kelimesinin doğru yazılışını merak ediyor ve araştırıyor. Bu kelimeyi "yanlız" şeklinde yazarak yazım yanlışları yapıyor. Fakat bu kelime "yalnız" şeklinde yazılmalıdır.
Aferin TDK sözlüğü içerisinde tüm detayları ile yer almaktadır. Çoğu kişi aferin kelimesini "aferim" şeklinde kullanmaktadır. Fakat "aferim" yazım ve söyleme şekli ile yanlış olarak kabul edilmektedir. Doğru kelime yazımı ise "aferin" olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bununla birlikte Dil Derneği'inden ayrı olarak TDK artık "abi" yazımını da doğru saymaktadır. Hatta TDK Güncel Sözlük'e "Abi" maddesi eklenmiş ve "Bkz. ağabey" şeklinde açıklama verilmiştir.
"Ağabey" diye yazılır, "aabii" diye telaffuz edilir.
Buna karşılık tek heceli olan demek ve yemek fiillerinde, söyleyişteki i ünlüsü yazıya da geçirilir: diyen, diyerek, diyecek, diyelim, diye; yiyen, yiyerek, yiyecek, yiyelim, yiye, yiyince, yiyip vb. Ancak deyince, deyip sözlerindeki e yazılışta korunur.
Daha eski bir zamanda, evde “dadı”, “taya”, “kalfa” filan olsa bu çocuğa “küçük bey” derler, öyle hitap ederlerdi. Bektaş “küçük bey” diye birini tanımıyor, “abi” diyor.
Bu bakımdan da, abi demek, kardeş demekten daha efdaldir. Abi kelimesinin içinde, onu kendinden üstün bilmek, ona saygı duymak vardır. Peygamber efendimiz, (Büyük kardeş [abi], baba makamındadır) buyuruyor. O hâlde birine kardeş diye hitap etmek yerine, abi demek daha iyidir.
Nerede nasıl davranması gerektiğini bilen,kararlı aklı başında. Adam gibi adam.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Sabi kelimesi, ''sabavet'' kökünden türetilmiştir. Sabavet çocukluk, ilk gençlik ve delikanlılık anlamına gelirken, sabi de çocuk ve evlat demektir. Sabi kelimesi genellikle bir çocuğun henüz birçok şeye aklının ermediğini ve masum olduğunu vurgulamak için kullanılır.
Farsça āb آب "su" sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Orta Farsça (Pehlevice veya Partça) aynı anlama gelen āp sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Farsça aynı anlama gelen āpi sözcüğünden evrilmiştir.
sözcük avesta (zend) dilinde baga veya bağa "bey, tanrı" sözcüğü ile eş kökenlidir. bu sözcük sanskritçe bhága "bey, hükümdar, tanrı" sözcüğü ile eş kökenlidir. sanskritçe sözcük hintavrupa anadilinde yazılı örneği bulunmayan *bhag- "ihsan etmek, bahşetmek, yedirmek" fiilinden evrilmiştir.
Kardeş - Büyük kız kardeş. Abla, Almería - İspanya'nın güneyinde bulunan Almería eyaletine bağlı belediye. Ablacılık, Sevicilik, lezbiyenlik anlamlarına gelen argo sözcük (TDK)
Kardeşler aynı anne ve babadan çıkan çocuklar olarak karşımıza çıkmaktadır. Kardeş demek arada bir kan bağının olması demektir. Kan bağı olan kişiler kardeş olarak nitelendirilmektedir ancak kan bağı bazen şart olmayabilir. Birbirine çok yakın olan iki kişi de kardeş olarak adlandırılabilir.
Anadolu'da bu unvanı taşıyanların en ünlüleri de yine Moğol asıllı idiler. XIV ve XV. yüzyıllarda kardeşler arasındaki yaş durumu ulu karındaş ve kiçi karındaş kelimeleriyle ifade edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri