Kişi adlarından sonra gelen akrabalık adlarının ilk harfi, kelime gerçek bir akrabayı ifade etmese de küçük harfle yazılmalıdır.
Kişi adlarından önce ve sonra gelen ünvanlar, saygı sözleri, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar: Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, Kaymakam Erol Bey, Dr. Alâaddin Yavaşça; Sayın Prof. Dr.
→Yani "Ayşe Öğretmen" olarak yazılır. →Çünkü Ayşe ismi burda özek isimdir. Öğretmen derken ise özel isme kullanıla bir ünvan olduğu için büyük harfle yazılır.
Kişi isim ve soyisimleri büyük harfle başlar. 2. Kişi adlarından önce ve sonra gelen unvanlar, saygı sözleri, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar. UYARI: Akrabalık bildiren kelimeler küçük harfle başlar.
Tüm dil kurallarına göre öğretmen sözcüğünün "öğretmen" biçiminde yazılması gerekiyor.
İlgili 33 soru bulundu
Öğretmen ünvanını alan kişilerin isimlerinin önüne, "Öğr." kısaltması getirilir ve sonunda nokta kullanılır.
Kişi adlarından sonra gelen akrabalık adlarının ilk harfi, kelime gerçek bir akrabayı ifade etmese de küçük harfle yazılmalıdır.
Takma adlar da büyük harfle başlar. > Kişi adlarından önce ve sonra gelen saygı sözleri, unvanlar, lakaplar, meslek ve rütbe adları büyük harfle başlar. » Kadı Mehmet Efendi, Avukat Mustafa, Zeynep Hanım… » Dün gece Yüzbaşı Hakan, bölüğüne tatbikat yaptırdı. >
Doğru cevap Ali Hoca'mın olacaktır.
Zeynep Öğretmen yazarken büyük yazılır. Kişi adlarından önce veye sonra gelen meslek adları büyük yazılır.
Kişi adlarından sonra gelen saygı ve unvan sözlerine getirilen ekleri ayırmak için konur: Nihat Bey'e, Ayşe Hanım'dan, Mahmut Efendi'ye, Enver Paşa'ya; Türk Dil Kurumu Başkanı'na vb. Kısaltmalara getirilen ekleri ayırmak için konur: TBMM'nin, TDK'nin, BM'de, ABD'de, TV'ye vb.
Cevap => Evet ayrılır. Sevgi Öğretmen'e dediğimiz zaman Öğretmen kelimesi onun bir makamı olmuş oluyor.
Zehra Öğretmen'in yazılır. Kelimenin özel isim olarak kullanıp kullanılmadığına bakabilirsin. Eğer özel isimse ayrılır değilse birleşik yazılır.
Kişi adlarıyla soyadları büyük harfle başlar. Kişi adlarından önce ve sonra gelen saygı sözleri, unvanlar ve meslek adları büyük harfle başlar.
Yanıt: Büyük harflerin kullanımı için size derneğimizin kılavuzunu önereceğiz. “Dönemin Cumhurbaşkanı İnönü, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Ali Veli, İş Bankası Genel Müdürü, Ali Bey, Ayşe Hanım …” biçimleri doğrudur.
levent öğretmen tamlaması Levent Öğretmen olarak yazılır. Türkçe'de kişi adları ve unvanları büyük harf ile yazılır. Yukarıdaki Levent Öğretmen örneğinde olduğu gibi özel isim olan Levent ve onun unvanı olan öğretmen kelimesi birlikte yazıldığında büyük harf ile başlayarak yazılır.
Cevap Ayşe Hocam olmalıdır.
TDK'ya göre bir özel isimden sonra gelen unvanlar büyük harfle başlamalıdır. Çok karıştırılan bir yazım kuralıdır. Kişi adlarından sonra gelen, unvanlar, saygı sözleri, rütbe adları ve lakaplar daima büyük harfle başlar.
Bu kelimenin ağabey mi, abi mi olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı ağabey şeklinde olmalıdır.
Cevap. Akrabalık bildiren kelimeler büyük harfle yazıldığı için; Ali Dayı da baş harfleri büyük olarak yazılır.
Başöğretmen, başsavcı, başhekim ve başbakan gibi baş kelimesiyle oluşturulan sıfat tamlamaları bitişik yazılmaktadır.
Kişi isimlerinden sonra gelen saygı, ünvan, lakap sözlerine gelen isim çekim ekleri kesme işaretiyle ayrılır.
Başöğretmen kelimesi de bir unvandır ve Mustafa Kemal Atatürk'e verilmiştir. Millet Mekteplerinin Başöğretmeni olan Atatürk için kullanılan bu unvan, bir özel isimdir.
Misiniz Kelimesinin TDK'ya Göre Doğru Yazılışı
Genel olarak yapılan bu hata bitişik şekilde yazılması olduğunu eklemek gerekir. Ancak Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı zaman bu kelimenin doğru yazılışı, 'misiniz' biçiminde ayrı ele almış halidir.
"Aferin" şeklinde yazılması, TDK tarafından doğru olarak belirlenen yazım şeklidir.
TDK ise bu konuda iki ayrı kural koyuyor: 1) Lakap ve unvan durumunda olan akrabalık adları büyük harfle yazılır: Nene Hatun, Gül Baba... 2) Bunlar dışındaki akrabalık adları küçük harfle yazılır: Tülay abla, Ayşe teyzemin...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri