Sağ eldeki yüzük parmağı, geleneksel olarak nişan yüzüğünün takıldığı yerdir. Çiftler, nişanlanırken yüzükleri sağ ellerindeki yüzük parmağına takılır. Evlendikten sonra ise bu yüzük, sol ellerindeki yüzük parmağına geçer.
İslam' göre evlilik yüzüğünün sağ elin parmağına takılması gerekir. Ancak bu şart değildir. Dini İslam olan kişiler buna uygun hareket etmeseler bile günah olmaz.
Tek söz ya da söz ve nişanın beraber yapıldığı merasimlerde de yüzük her daim sağ el yüzük parmağına takılır. Söz yüzüğü kadın erkek fark etmeksizin sağ ele takılır. Evlilik ile beraber ise alyanslar sol ele takılır.
Sağ ele takılmasının nedeni, henüz evlilik akdinin gerçekleşmemiş olduğunun belirtilmesidir. Çiftlerin mutlu birlikteliklerinin başlangıcı olan evlilik teklifleri, çok özel bir geleneğin uzantısıdır. Peki evlilik tekliflerinde neden genellikle tektaş pırlanta yüzük tercih edilir ve bu yüzük sağ ele takılır?
Alyanslar, ilk olarak erkek ve bayana nişanda sağ elin yüzük parmağına takılırlar. Eğer bayanda bir de tektaş yüzük var ise alyans, tektaş yüzüğün üzerine takılmalıdır. Evliliğin sonrasında ise alyans, sol elin yüzük parmağına geçirilmelidir. Bir ömür boyu o parmakta taşınarak evliliği simgeleyen en değerli takıdır.
İlgili 31 soru bulundu
Tektaş ve Alyans Nasıl Takılır? Parmağına önce alyansını sonra da tektaşını takacaksın. Eğer taşlı bir alyansın varsa bu şekilde kullanmak oldukça gösterişli olacaktır.
Evlilik Yüzüğü Hangi Parmağa Takılmalıdır? Eski Mısır ve Roma'dan günümüze gelen bu kültürde, yüzük sol elinin dördüncü parmağından geçen bir damarın kalbe gittiği düşünüldüğünden bu parmağa yüzük takılmaktaydı.
Genelde nikah yapılmadan önce tektaş yüzük söz yüzüğü olarak kabul edilir ve sağ elin yüzük parmağında kullanılır. Alyanslar da nişanda sağ elin yüzük parmağına takılır. Bu şekilde çiftin evlilik yolunda ilerlediği anlaşılır.
Evlilik yüzüğü; iki elin sağ ve sol parmaklarına takılır. Ancak, yüzüğün sağ parmakta olduğu hallerde nişan yüzüğü olarak tanımlanabileceğinden bahsetmek gerekir. Bunun yanı sıra, sol parmaktaki yüzük ise evlilik yüzüğü olarak değerlendirilir.
Peygamberimiz (s.a.s) Yüzüğü Hangi Parmağa Takardı? Bütün bu rivayetlere göre orta ve işaret parmağına yüzük takmak tasvip edilmezken serçe parmak veya yüzük parmağına uygun görülmektedir. Erîs kuyusu, Mescid-i Nebevi ile Kubâ Mescidi arasındaki hurmalıklarda yer almaktadır.
Söz yüzüğü tıpkı nişan yüzüğünde olduğu gibi sağ elin dördüncü parmağı olan yüzük parmağına takılır. Gerek söz gerekse nişan merasimlerinde evlenecek olan çiftler, birlikteliklerinin bağlılığını göstermek için yüzüklerini sağ elin yüzük parmağına takarlar.
Çiftler, nişanlanırken yüzükleri sağ ellerindeki yüzük parmağına takılır. Evlendikten sonra ise bu yüzük, sol ellerindeki yüzük parmağına geçer.
Son derece estetik tasarımlarıyla eşsiz bir kullanım sunan evlilik yüzüğü hangi parmağa takılmalıdır sorusu kapsamında, evlilik akdinin gerçekleşmesi sonrasında sol elin yüzük parmağına takılır. Evlilik yüzüğünün kadim tarihinde sol el son derece değerlidir. Çünkü sol elde kalbe giden damarlar bulunur.
Söz, nişan gibi simgesel yüzükler evlenmeden önce genel olarak sağ yüzük parmağına takılır. Evlilik sonrasında ise bu yüzükler el değiştirir ve sol elin yüzük parmağına geçer.
Geleneklere göre damadın yüzüğünü gelin, gelinin yüzüğünü de damat tarafı alır. Ancak günümüzde nişan yüzükleri alyans seti olarak satıldığı için yüzüklerin erkek tarafınca alındığını da söyleyebiliriz.
Hz. Peygamber bu yüzüğü kaşı avuç içine gelecek biçimde sağ veya sol elinin serçe parmağına takardı.
Alyans, evlilik yüzüğü ile aynı parmakta taşınarak eşler arasındaki sonsuz bağın simgesidir. Bu yüzük, evliliğin sürekliliğini ve sadakatini temsil eder ve genellikle sol elin yüzük parmağına takılır. Bazı durumlarda, alyansın tasarımı, çiftlerin kişisel hikayelerini ve tarzlarını yansıtacak şekilde özelleştirilir.
Orta parmak ve serçe parmağa yüzük takan kişilerin ise; güvenilir, sır saklayabilen, düzenli ve başarılı insanlar olduğu ifade ediliyor. Bu kişiler sık saklayabileceğini düzeni sevdiğini ve güvenilir olduğunu göstermek istediği söylenmektedir.
Yüksek kaliteli işçilikle üretilen baget yüzükler etkileyici parlaklıkta mücevher seçimleri olur. Baget kesim pırlanta taşlar nişan ve alyans setler için tercih edilir.
Çiftler genelde söz ve nişanda aynı yüzüğü takmayı tercih ederler. Bu nedenle son yıllarda söz merasimlerinde tektaş yüzükler tercih edilmeye başlanmıştır. Çiftler söz merasimlerinde tektaş nişan törenlerinde alyans takmayı uygun görürler.
Erkeklerde nişan, söz ve evlilik yüzüğü hangi parmağa takılır ayrıntıları ile derledik. Erkeklerde evlilik yüzüğü genellikle sol elin yüzük parmağı olan soldan ikinci parmağa takılır. Ancak söz ve nişanda ise tam tersi olarak sağ ele takıldığı görülür.
Tektaş Hangi Ele Takılır? Evlilik teklifi esnasında tercih edilen tektaş yüzükler sağ elin yüzük parmağına takılmalıdır. Sözlü ya da nişanlıyken sağ elde kullanılan tek taş yüzük, evlilik olduktan sonra sol elin yüzük parmağına geçmektedir.
Sağ ele de, sol ele de yüzük takmak caizdir. Küçük parmağa veya yanındaki parmağa takılır. Uygun olanı budur. Diğer parmaklara da takılsa günah olmaz.
Sağ el işaret parmağına yüzük takılması güce duyulan özlemi ifade eder. Genelde takdir görmek isteyenler sağ el işaret parmağına yüzük takar. Sol el işaret parmağı ise çoğunlukla kendini güçlü hissedenlerin tercihi olmuştur.
Her iki yüzük de çoğunlukla alyans şeklinde olur ve çiftlerin tercihlerine göre renkleri ve modelleri değişiklik gösterebilir. Çiftlerin sağ ellerinin yüzük parmaklarına takılan bu yüzükler evlenene kadar olan zamanda çiftlerin birbirine bağlılığını taçlandırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri