Birçok sürücü tarafından ihlal edilen kurallardan biri de sürücünün araç kullanırken telefonla konuşması. Ancak seyir halinde cep telefonu ile konuşmak, dikkat dağınıklığı yaratarak kazaya sebebiyet verebilir. Bu ihlal için ise ödenecek tutar 951 TL olarak güncellendi.
Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle trafikte seyir halindeyken cep telefonuyla konuşma yasağı 'şartlı' olarak kaldırıldı. Buna göre sürücüler, seyir sırasında cep telefonunu ile handsfree, kablo ve bluetooth kulaklıklar ile açık hoparlör aracılığıyla konuşabilecek.
Mesaj servisleri ve sosyal ağ platformlarının kullanımı da yasaklanmıştır. Sürüş sırasında güvenlik öncelikli olmalıdır. Telefonla konuşmak, mesaj göndermek veya sosyal medya uygulamalarını kullanmak dikkatinizi dağıtabilir ve sürüşü zorlaştırabilir.
Araç Kullanırken Cep Telefonu İle Konuşmak Cezası
Aracınızla trafikte seyir halindeyken cep telefonu ile konuşmak kadar telefonla ilgilenmek de dikkat dağınıklığı yaparak kazaya sebep olabilir. Bu trafik kuralının ihlal edilmesi halinde kesilecek trafik cezası tutar 2023 yılında 951 TL olarak güncellenmiştir.
İlgili 32 soru bulundu
Park, duraklama, emniyet şeridi, hız ihlali tespitleri ve olay yönetimi gibi birçok işlevi bir arada gerçekleştirebilen Mobil EDS teknolojisi hizmete sunuluyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü ile koordineli yürütülen çalışmalar başlıyor.
Araç içinde yüksek sesle müzik dinlemenin cezası 2023 yılında 436 TL.
Araçların camlarına ya da kaportasına logo ya da yazı yapıştırmak yasaktır. Araç ruhsatına (tescil belgesine) işletilebilen logo ya da yazı yapıştırılabilir. Kamyon arkası yazılar, güzel sözler, reklam amacı güden herhangi bir kelime ya da cümle yapıştırılması kesinlikle yasaktır.
Araç kullanırken cep telefonuyla arama yapmak, çalan telefona cevap vermek, numara çevirmek gibi davranışlar sürücünün dikkatinin dağılmasına, konsantrasyonunun bozulmasına neden olarak kazaya yol açabilir. Aracın güvenli bir biçimde yol alması her şeyden önce sürücünün sorumluluğu altındadır.
Zabıta Amirliklerine ihbarda bulunmak için Alo Zabıta Hattını (153) arayabilirsiniz.
Fahri müfettiş tarafından 72 kodlu (72.'İnci maddesi gereğince sürücülerin araçlarında müzik, ses sistemi, haberleşme gibi cihazları kanuna uygun olmayan bir biçimde bulundurmaları yasal değildir. Bu trafik kuralını ihlal edenlere 72 trafik cezası tutarı olan 436 TL idari para cezası kesilir) arkada...
Türkiye'de araçta yüksek sesle müzik dinlemek, trafik düzenlemelerinin ihlali olarak kabul edilmekte ve bu nedenle cezai işlem uygulanmaktadır. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 61/2 maddesine göre, araç içi ses düzeyi dış mekân ambiyans gürültüsünden daha yüksek olamaz.
Toplu taşıma araçlarında cep telefonu kullanımı, insanları rahatsız ettiği ve araçların kontrol sistemine zarar verdiği gerekçesiyle bazı illerde yasaklanırken bazı illerde ise herhangi bir yasaklama getirilmiyor. Genelde otobüslerde yasak olan cep telefonuyla konuşmak metro, tramvay, metrobüste sorun edilmiyor.
Bir Günde 2 Defa Trafik Cezası Yazılır Mı? Bir günde 2 defa trafik cezası alınması mümkündür.
Konumuza dönersek trafikte seyir halindeyken araç kullanan kişinin telefonla konuşması ceza sebebidir. Bu nedenle hareket halindeyken trafik görevlileri sizi telefonla meşgul olarak görürse ceza yazabilir.
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'na göre, kask takmayan sürücülere ceza verilir. Kasksız motosiklet kullanma cezası, 2023 yılı itibarıyla 437 TL olarak belirlenmiştir. Bu nedenle, sürücülerin ve yolcuların trafik kurallarına uyması ve kask takma zorunluluğunu yerine getirmesi hayati önem taşımaktadır.
Trafik kuralları özelinde hemen her gün yapılan en sık yapılan yanlışların başında gelen trafikte telefonla konuşma cezası 73.madde gereğince yasaktır. Araç kullanımı sırasında çeşitli şekillerde gerçekleştirilen telefon konuşmaları büyük bir risk içerir.
73/C Trafik Cezası Maddesi
73/C trafik cezası kodunda ise trafikte hareket halinde iken araç telefonu veya cep telefonları gibi veya benzer iletişim araçlarının kullanılması yasaktır.
Günümüzde gelişen radar ve kamera teknolojisi ile araç kullanırken telefonla konuşan sürücüler tespit edilir bu ve sürücülere ceza verilir.
TÜVTÜRK Ön Cam Muayenesi Kriterleri
2. Ön cam bütünlüğünü bozan etiket, resim, çıkartma, yazı, boya vs. varsa mutlaka silinmeli. Aksi halde araç, 2017 TÜVTÜRK muayenesinden geçemeyecek. 3. Sürücünün görüş alanındaki cam hasarları tamir edilmeden onay verilmeyecek.
Ön cama plaka takma cezası konusundan önce araçların plakasız kullanıp, kullanılmayacağı merak edilmektedir. Aracı yeni alan kişiler, geçici olarak plaka kullanabilir. Bazı durumlarda araçlara geçici plaka verilmektedir. Plakalar sayesinde araçların yeni olduğu anlaşıldığı için, sürücülere kesinlikle ceza yazılmaz.
Arabanın ruhsattaki bilgilerinin dışında aracın orjinalliğini bozacak kadar büyük sticker'lar yapıştırmanın suç sayıldığı ve cezası var. Yapılan büyük çaplı reklam veya keyfi giydirmelerin ruhsata işlenmesi gerekmektedir.
2022 yılı için belirlenen Gereksiz Sis Farı Kullanmanın Cezası 64/1-b-1 maddesi gereğince sürücülere trafik cezası kesilmektedir. Bu trafik cezasının bedeli 196 TL olarak belirlenmiştir. 15 gün içerisinde ödenirse 147 TL olarak ödenmektedir. Ceza puanı ise 5 puandır.
Trafik Kanunu 52. madde ve Trafik mevzuatı 101. madde üzerinden yapılan analize göre, mevcut kanunun ucunun açık olduğu ve 101. maddeden anlaşıldığı üzere de çift yönlü yollarda ve sadece sollama gibi durumlarda %10 hız toleransının uygulanacağı görülmektedir.
Konuyla ilgili İçişleri Bakanlığı'ndan açıklama geldi. Polis ve jandarma personeline "Trafik Kural İhlali Tespit Tutanağı" tanzim etme görevi verildiği anımsatılan açıklamada, bunun dışında çarşı ve mahalle bekçileri dahil herhangi bir birim veya kişinin yetkilendirilmediği bildirildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri