Bu mucizevi meyvenin kabuğu, armuttaki toplam lif ve antioksidanların yarısını içerir. Lif, bağırsak düzenini destekler, kabızlığı giderir ve bağırsak sağlığını iyileştirir. Bu nedenle, armudu kabuğuyla birlikte yemek daha iyidir.
Armut, içeriğindeki vitaminler ve sağlığa faydaları nedeniyle oldukça sevilen ve tercih edilen bir meyvedir. Taze olarak sade ya da diğer meyvelerle birlikte meyve salatası olarak tüketilebilir. Aynı zamanda tatlıların içine konularak veya reçel, pekmez ve komposto yapılarak da 4 mevsim tüketilebilir.
Fazla tüketimin yan etkileri olabilir. İçeriğinde şeker olduğu için aşırı tüketimde yapılırsa şekeri yükseltebilir. Aynı zamanda sindirim sisteminin düzenlenmesini sağlar ancak fazla tüketim ishale yol açar. Bu yüzden her besinde olduğu gibi armutta da tüketim miktarına dikkat edilmelidir.
Günde 1 armut tüketimi inme riskini % 52 oranında azaltır. Kanseri önleme: Yüksek C vitamini ve bakır içeriği ile iyi bir antioksidan özellik gösterir ve serbest radikal hasarına karşı hücreleri korur. Kolesterol: Yüksek pektin içeriği kolesterol seviyelerinin düşürülmesine yardımcıdır.
Bu haberi okuduktan sonra evinizden armut eksik etmeyeceksiniz. Tek bir adet armut günlük lif ihtiyacının yüzde 18'ini karşılıyor. İçerdiği lif nedeniyle armut sindirim sistemi için son derece faydalıdır.
İlgili 25 soru bulundu
Kabuğu Meyvesinden Daha Faydalı: Armut kabukları soyulmadan tüketilmesi gereken meyveler arasındadır. Yapılan araştırmalara göre armut kabuğunun etli kısımlara oranla 3-4 kat daha fazla besleyici ve yararlı madde içerdiği ortaya çıkmıştır. Sindirime İyi Gelir: Kabuğunda bolca lif vardır.
Armut kabuğu çok iyi bir polifenol kaynağıdır. Doğal kimyasal olan polifenol bileşikleri, vücutta metabolizma sonucu meydana gelen, serbest radikallerin sebep olabileceği hasarları engelleyen bileşiklerdir. Bu yüzden armut tüketilirken, kabuğunun iyice yıkandıktan sonra soyulmadan yenilmesi önerilmektedir.
Genelde kan temizleyici etkisi ile bütün salgı bezlerinin daha iyi çalışmasına yardımcı olur. Zihin yorgunluğuna karşı iyi gelir ve sinirleri yatıştırır. Eğer zihinsel yorgunluğunuz var ise yatmadan önce seçeceğiniz meyve armut olabilir.
Armut hangi organa iyi gelir? Yüksek oranda lif içeren armut, özellikle sindirim sorunlarına fayda sağlar. Kabızlığın yaşanmasını önleyen armut bağırsakların fonksiyonlarını düzenler. Ayrıca mideyi rahatlatan armut, içerdiği yüksek miktarda su sayesinde cilt tabakasının da yenilenmesini sağlar.
Kalçalar daha belirgin ve üst bedeniniz daha zayıfsa, yağ dokusu vücudun alt bölümlerinde, kalça ve uyluklarda toplanmışsa; “armut”, bacaklarınız gövdenize oranla daha ince kalıyorsa, özellikle karın ve bel bölgesinde yağlar birikmişse “elma tipi” olarak tanımlanan vücut şekline sahipsiniz demektir.
Armut içerisinde yüksek miktarda C vitamini bulundurur. Bu durumda da armut, yaraları iyileştirici özelliği ve bağışıklık sistemini güçlü tutmasıyla bilinir. İçerisinde bol miktarda K vitamini barındıran armut kanın pıhtılaşmasına engel olur.
Armut sindirim sistemini güçlendirir, hazmı kolaylaştırır. Böbreklerin düzenli çalışmasına, böbrek taşlarının ve kumunun dökülmesine yardım eder.
Boş mideyle yenmeleri yanma ve gastrite sebep olur. Armutun içindeki lifler boş midenizdeki hassas mukoza dokusunu zedeleyebilir. Sabah erken tüketmemekte fayda var.
Böbrek sağlığı için de oldukça iyi gelir. Böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar ve idrar söktürücü etkisi vardır. Kansızlığı karşı yararlıdır.
İçerdiği folik asit nedeniyle hamileler için çok faydalıdır. Taze, konserve, meyve suyu veya kurutulmuş olarak tüketilebilir. Polen alerjisi ve irritabl bağırsak sendromu olanlar armut tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır.
Bol lifli bir meyve olan armut; mideniz ve dolaşım sisteminiz için oldukça etkilidir. Midenize sağladığı katkılar ise şu şekildedir: Sahip olduğu lifler sayesinde sindirim sisteminizin çalışmasını daha aktif hale getirir. Aynı zamanda ağır yemekler sonrası midede oluşan hazımsızlığı giderir.
Armut, tıkalı damarların açılmasını sağlar. Bu sayede kalp rahatsızlıklarının tedavisinde önemli bir yere sahiptir. - İçeriğindeki bakır ve B vitaminleri sayesinde, yorgunluğu minimum seviyeye indirir. Uyku düzenini sağlayıcıdır.
Lif açısından oldukça zengindir ve kabızlığa iyi gelir. Potasyum açısından zengin olan muz, böbrekler için de faydalıdır. Muz, kalp sağlığı için oldukça önemlidir. Kan basıncını dengeler ve kalp kaslarını güçlendirir.
Kalp sağlığına iyi gelir, kan akışını arttırır. Potasyum açısından zengin olmasından dolayı kalp sağlığına iyi gelir.
Armut gibi karbonhidrat yönünden zengin istisna yiyecekler ise kilo aldırmaz, aksine kilo vermenize yardımcı olur.
Ülkemizde armut üretiminin en çok yapıldığı bölge, Ege'dir. Marmara ve İç Anadolu, Ege Bölgesi'ni takip eder. Ancak armut üretimi denildiğinde ilk sırayı alan şehrimiz, Bursa'dır.
Armut maskesi ciltte oluşan lekelerin giderilmesinde oldukça etkilidir. Cildi nemlendirerek, cilt kuruluğunun önüne geçer. Haftada 1 defa düzenli olarak uygulayacağınız armut maskesiyle daha parlak ve genç bir cilde sahip olabilirsiniz.
Armutların kabukları da tıpkı elmaların kabukları gibi yemek pişirmede kullanılır. Bu nedenle, iki meyvenin israfını birleştirmek mükemmel bir stratejidir. Elma ve armut kabuklarıyla yapabileceklerimiz: Elma ve armut kokulu bitki çayı: Kabukları kaynar suda demlenmeye bırakın, içine şeker yada bal ekleyin.
Yüksek lif içeriği ile sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığa karşı faydalıdır. C vitamininden zengin bir meyve olan armut, bağışıklık sistemini güçlendirir. Kas ve kalp sağlığını koruyan potasyum içeriğinden zengindir. Tip 2 diyabet riskini azaltmaya yardımcıdır.
Armut, iltihapla savaşmaya yardımcı olan ve hastalık riskinizi azaltabilen zengin bir flavonoid antioksidan kaynağıdır. Ayrıca armut, bakır ile C ve K vitaminleri gibi iltihapla mücadele eden çeşitli vitamin ve mineralleri de içerir. Armut, antikanser özellikleri gösterebilen çeşitli bileşikler içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri