Atılgan TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat Çekinip korkmadan kendini tehlike veya güçlüklere atan, acar.
Atılgan davranış biçimi, kişinin kişisel haklarını kaygı yaşamadan savunabilmesi olarak nitelendirilmektedir. Aynı zamanda kendi haklarını savunurken başkalarının haklarının da çiğnenmeden uygun bir şekilde ifade edilmesidir.
Öğün; gün içerisinde düzenli olarak yemek yenilen belirli vakitlerden her biri ve bu vakitlerde yenen yemekler. Pek çok kültürde kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği olmak üzere 3 ana öğün bulunur.
Atılganlık, başkalarının haklarını küçük görmeden ve zedelemeden kişinin kendi haklarını koruması, düşünce, duygu ve inanışlarını doğrudan, dürüst ve uygun yollarla ifade etmesi olarak tanımlanabilir.
Bezirgânbaşı ise, Büyük Türkçe Sözlüğe göre “padişahın kullanacağı çuha, bez, tülbent gibi eşyaları sağlamak ve bunları korumakla görevli kimsedir.” Bezirgân tek başına tüccar anlamına gelmekteyken bezirgânbaşı saraydaki bir görevliye işaret eder.
İlgili 24 soru bulundu
Tüccar nedir sorusuna kısaca, alım satımla uğraşan meslek grubu cevabı verilebilir. Tüccar kendisi veya başka bir kurum adına çalışabilir. Genellikle başka bir kişi veya kurum tarafından üretilen malları veya bir hizmeti, üzerine kâr payı koyarak satar. Halk arasında “iş insanı” olarak da bilinir.
Yeterlilik ilkesi olarak da adlandırabileceğimiz liyakat, verilen görevi başarı ile yapabilme yetisi olarak tanımlanabilir. Göreve kabul edilme ve yükselmelerde “bilgi, görgü ve diplomayı” esas alan bir anlayıştır.
Ayrıca bireylere atılganlık eğitimi verilerek atılgan davranmaları sağlanabilir. Atılganlık eğitimi ile kişi kendine güvenen, başkalarının haklarına saygı göstererek kendi haklarını koruyan birey haline dönüşmektedir. Böylelikle de kişi sosyal yaşantısında sağlıklı iletişim kurarak kendini rahatça ifade edebilmektedir.
Sinerji Nedir? Sinerji aynı zamanda ve aynı sonuca ulaşmak için ortaya çıkarılan uyumlu ve ortak güç olarak açıklanmaktadır. Aynı hedef doğrultusunda farklı kişilerin ortak bir çabada bulunması sinerji kavramının bir özetidir.
[1] Eski Türkçe'de "öğ" akıl, us, "öğmek" ise aklı kullanmak, tasarlamak, planlamak anlamlarına gelmektedir. Bu sebeple Atatürk'ün "Türk, Öğün, Çalış, Güven"'' sözü günümüzde; "Türk, Planla, Çalış (=Uygula), (Başaracağına) Güven" şeklinde tariflenecek bir anlama sahiptir.
“Türk Öğün, Çalış, Güven” vecizesi yanlış bir yazım içermemektedir. Atatürk'ün bu vecizede “övün” değil, “öğünmek” fiilinin emir kipindeki “öğün” kelimesine yer verdiği bilinmektedir.
Ana yemek, birden fazla çeşit yemekten oluşan öğünlerde temel yemek. Genellikle öğündeki en ağır ve en doyurucu yemektir. Çoğunlukla salata ve çorba sonrasında, tatlıdan önce gelir. Bir et veya balık yemeği olabilir.
Atılgan kelimesinin zıt anlamı olarak "çekingen" kelimesi kullanılır.
Atılganlık becerileri eğitim grubu bilişsel-davranışçı kuram temel alınarak geliştirilmiştir.
İhanet etmek fiziki veya duygusal şekilde ilişki taraflarından birinin partneri dışında başka birine ilgi duyması olarak tanımlanır. Bu eylem yalnızca başka biriyle birlikte olmak anlamı taşımaz.
“Atılganlık Eğitim Programları” kişiler arası ilişkilerde çekingen ya da saldırgan olan bireylere yardım etmek amacıyla hazırlanmıştır.
Rathus Atılganlık Envanteri: Olguların atılganlık düzeyini belirlemek için kullanılan A.S. Rathus'un (1973) geliştirdiği, Nilüfer Voltan Acar (1980) tarafından Türkçe'ye uyarlamasının yapıldığı Rathus Atılganlik Envanteri 30 maddeden oluşan bir ölçektir.
Pasif agresyon, genellikle eşler arasındaki bir problem olarak karşımıza çıkıyor. Kişi öfkesini net olarak göstermek yerine biraz çarpıtarak ve genellikle dolaylı yoldan gösteriyor.
Pasif-agresif davranışlar sergileyen kişiler kendilerini güvenli şekilde ifade edemezler, duygularını, düşüncelerini, istek ve ihtiyaçlarını ya saklarlar ya da dolaylı yollarla, imalarla ifade etmeyi tercih ederler.
Davranışlarda iki Çeşittir: Fiziki (Gözlenebilen, dışsal) Davranışlar: Dışardan gözlenebilen bedensel davranışlardır. Örnek: Yemek yeme, spor yapma, esneme, yazı yazma vb. Fizyolojik (Zihinsel, içsel) Davranışlar: Dışarıdan gözlenemeyen sadece zihinsel etkinlikleri ifade eden davranışlardır.
Riyakâr kelimesinin Türk Dil Kurumu sözlüğü anlam karşılığı; “İkiyüzlü” olarak tanımlanmıştır. Riyakâr, Arapça ve Farsça üzerinden Türkçeye yerleşmiş olan bir kelimedir.
Arapça riyâ (göründüğü gibi olmama, ikiyüzlülük) kavramından Türkçeye geçmiştir. Riya yapan kişiye riyakâr veya mürai denir. Riyakâr bir kimse, din bilgisi varsa münafık, yoksa yobaz olarak adlandırılır. Riyanın zıddı olan İslam dinî kavramı ihlastır (samimiyet).
Cevap: Layık olma, yaraşırlık, uygunluk.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri