Bağ bahçe imarı, tarım faaliyetlerine ayrılmış alanların imar durumunun değiştirilerek konut veya diğer yapılar için kullanılabilir hale getirilmesini ifade eder. Ancak bu dönüşüm sürecinin, belirli yasal prosedürler ve şartlar çerçevesinde gerçekleşmesi gerekir. Peki, bu yasal prosedürler ve şartlar nelerdir?
Gelin bu sorunun cevabına detaylı bir şekilde bakalım. Tarla, bağ, bahçe gibi arazilerin imarı yoktur. Bu araziler imarsız toprak parçalarıdır ve bu arazilere ev yapmada herhangi bir sakınca yoktur.
Adı üzerinde tarım arazileri üzerinde tarım yapılan arazilerdir ve imar parselleri olmadığından üzerlerine ruhsatlı binalar yapılamaz. Bu araziler bağ, bahçe, tarla, zeytinlik, tarım vb. olarak farklı isimlerle adlandırılabilirler.
Tarla arsa cins değişikliği için tarlanın; · 1/1000 Ölçekli imar planı içinde kalması, · Yapılaşmaya açık bir fonksiyona sahip olması gerekmektedir. 1/1000 ölçekli imar planı hükümleri çerçevesinde yapılacak imar uygulaması sonucunda tapuda “tarla” olarak gözüken nitelik “arsa” olarak dönüşecektir.
Tarla, tarıma elverişli olan, sınırlı ve belirli toprak parçası olarak tanımlanıyor. Bağ ise, meycve bahçeleri olmaya elverişli olarak ifade ediliyor.
İlgili 21 soru bulundu
Bahçe tapusu içerisindeki evlere iskan verilmediğinden bahçe tapusu içerisinde bulunan evlerin iskansız ev kategorisinde değerlendirilmesi gerekir. Tapuda durumu bahçe olarak yer alan arazinin, durumunun arsaya dönüştürme işleminin yapılması sonrasında arazi içerisine prefabrik ev yapımı başlanabilir.
Tarla, imarı olmayan toprak parçasıdır. Bağ, bahçe ve zeytinliklerde tarla niteliğindedir. Bağ, bahçe, zeytinlik gibi imarı olmayan toprak parçalarına yani tarlalara ancak belli şartların yerine getirilmesi halinde özel amaçlı küçük yapılar inşa edilebilir.
Bağ evi yapmak için gerekli şartları sıralayacak olursak;
Tarla alanının %5'i kadar, maksimum 250 metrekare olmalıdır. Yolun ve parselin sınırlarına 5 metreden fazla yaklaşmamalıdır. Maksimum 2 kat, 6,50 metre yüksekliğinde olmalıdır.
Tarlaya prefabrik ev yapılabilmektedir. Ancak bunun için bazı koşulların sağlanması gerekir. Tarlanız koşullara uygunsa imarlı arsalarda olduğu gibi gerekli izinlerin başvurusunu yapabilirsiniz. İmar Kanunu'nun 20. maddesine göre prefabrik evler imar planına ve yönetmelik hükümlerine uygun olarak yapılabilir.
Belirlenen asgari büyüklüğe erişmiş tarımsal araziler, bölünemez eşya niteliği kazanmış olur. Asgari tarımsal arazi büyüklüğü; mutlak tarım arazileri, marjinal tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 20 dönüm, dikili tarım arazilerinde 5 dönüm, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 3 dönümden küçük belirlenemez.
Bahçe ve Tarla Arasındaki Fark
Tarla tarımı elverişli olan toprakları açıklarken, bahçe olarak da ifade edilen bağ meyve üretimi yapılması için elverişli toprakları tanımlıyor.
Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelikle tarımsal amaçlı yapıların kapsamına 'bağ evi' de dahil edildi. Böylelikle evler için ruhsat zorunluluğu kaldırıldı.
Bu kurallar, İmar Kanunu gereğince yürütülür. Tarlaya ev yapma şartları: Yapılacak olan evin inşaatı genellikle arsanın tamamının yüzde beşini geçmemelidir. Ayrıca, yapılacak olan ev ya da bu evin inşaatı, arsanın yüzde beşini geçmiyor olsa bile, en fazla 250 metrekare olmak zorundadır.
Ruhsat Bedeli: 10.000 TL – Türkiye ortalamasına göre verilmiştir.
Bu koşullar da üst ölçek planı olmayan iskân dışı alanlarda bulunan parsellerde tarımsal yapı içeren bağ evi için inşaat alanı katsayısının %5'ten fazla olmaması, yapı inşaat alanları toplamının da hiçbir koşulda 250 m2'yi geçmemesidir.
Bahçe tapusu, sınırları belli olan bir bahçenin kime ait olduğunu gösteren tapu belgesi oluyor. Genellikle köy yerinde yer alan bağ ve bahçelerin tapularında cins kısmında "bahçe" yazıyor.
Kanun kapsamında konteyner ev taşınabilir nitelikte olsa da tanım içerisinde muvakkat (geçici) yapı sınıfına giriyor. Bu nedenle bahçenize, arsanıza veya kendi mülkünüz olan tarlaya konteyner ev koymadan önce gerekli izinler için ilgili mercilere başvurmanız gerekiyor.
Yasal Açıdan Konteyner Ev Yapımı
İmar planı bulunmayan, tarım arazisi veya ormanlık alanlar gibi yerlerde yapılan yapılar yasa dışı olarak kabul edilir. Bu nedenle, konteyner ev yapmak için arsanın imarlı olması gerekiyor.
Ancak, tarım ve hayvancılık amaçlı (bağ evi) yapıları için ruhsat alınarak inşa edilmesi zorunludur. -- İmar durumunun olumlu olması, -- Belediyeler tarafından verilen imar durumu ve imar izni maliyeti, -- Tarladaki alanın yüzde 5'i kadar alana bağ evi yapılması için izin verilmektedir.
Öncelikle bağ evi projelerin valilik onayı almanız gerekmektedir. Bunun için ilgili mimari mühendise başvurarak, yöresel dokuya uygun mimari özellikleri taşıyan bir proje hazırlamanız önemlidir. Ayrıca sağlık kurallarına uygun olması ve belirli saat kurallarına uygun olması da gerekmektedir.
5 dönüm tarlaya ev yapılır mı sorusu da epey gündemde olan bir soru. Bu sorunun cevabını evet olarak verebiliriz. Çünkü en az 5 dönüm bir tarlaya ev yapabiliyorsunuz. Bunun dışında kalan daha küçük arsalarınız varsa herhangi bir yapı inşa edemezsiniz.
Peki, tarlaya bağ evi yapmak için izin nereden alınır? Öncelikle tarlanın bulunduğu bölgeye ait belediyeye gidilmeli ve arsanın belediye tarafından mutlaka sorgulatılması gerekmektedir. Daha sonra tarlanın tapusu da dahil olmak üzere, tarla ile alakalı bütün belgeler alınmalı ve imar izni maliyeti ödenmelidir.
Hobi bahçelerinin bulunduğu alanlar tapuda hala tarım arazisi görünüyor. 4- Yasalara göre bazı küçük istisnalar dışında tarım arazisine konut, inşaat yapımı yasak.
Tarla arsa cins değişikliği için tarlanın; · 1/1000 Ölçekli imar planı içinde kalması, · Yapılaşmaya açık bir fonksiyona sahip olması gerekmektedir. 1/1000 ölçekli imar planı hükümleri çerçevesinde yapılacak imar uygulaması sonucunda tapuda “tarla” olarak gözüken nitelik “arsa” olarak dönüşecektir.
15 Mayıs 2014 tarihli bu düzenleme ile tarım arazileri yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerinin altında ifraz edilemez, bölünemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri