2022 Yılı TÜİK verilerine göre; İlimiz ekonomisinde Zeytin ve Zeytinyağı önemli bir yere sahiptir. İlimizde 849.191 dekar alanda 261.859 ton zeytin üretimi yapılmaktadır. Bunu; 27.151 ton üretim ile mandalina, 12.290 ton üretim ile elma, 9.585 ton üretim ile üzüm ve 4.946 ton üretim ile şeftali takip etmektedir.
Balıkesir, mevcut zenginlikleri ve dinamikleriyle öne çıkan bir kent. Özellikle kıyı kesimlerinde zeytin, narenciye, incir, elma, armut, ayva ve üzüm yetiştirilirken, iç kesimlerde tahıl, baklagiller, pancar, tütün, ayçiçeği, susam, pirinç gibi çeşitli ürünler yetiştirilmektedir.
Balıkesir'in ekonomisi çoğunlukla tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Sanayi de genellikle tarıma dayalı sanayi ile doğal kaynakların işlenmesine yönelik gelişmiştir. Tarım ürünleri (sebze, meyve), beyaz-kırmızı et, zeytin ve zeytinyağı, süt ve süt mamulleri üretimi ön plana çıkmaktadır.
İlçemizde pirinç başta olmak üzere, patlıcan, domates, buğdaygiller yetiştiriciliği de yapılmaktadır.
Ayrıca, Türkiye'deki kültür ırkı sığırların yaklaşık %10'u Balıkesir'de bulunmakta; endüstriyel süt ve besi işletmelerinin önemli bir kısmı Balıkesir'de faaliyet göstermektedir. 2011 yılı itibariyle il genelindeki hayvan varlığının %40'ını büyükbaş, %60'ını ise küçükbaş hayvanlar oluşturmaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
Balıkesir'in her yöresinde üzüm, kiraz, elma, şeftali, incir, erik, çilek, badem ve ceviz çok miktarda yetiştirilmektedir. Balıkesir, tahıl ve baklagiller üretiminde kendi ihtiyacını karşılayabilen az sayıdaki ilden biridir. Özellikle çeltik ekiminde, Türkiye genelinde ilk üçün içinde yer almaktadır.
2022 Yılı TÜİK verilerine göre; İlimiz ekonomisinde Zeytin ve Zeytinyağı önemli bir yere sahiptir. İlimizde 849.191 dekar alanda 261.859 ton zeytin üretimi yapılmaktadır. Bunu; 27.151 ton üretim ile mandalina, 12.290 ton üretim ile elma, 9.585 ton üretim ile üzüm ve 4.946 ton üretim ile şeftali takip etmektedir.
İlde genel olarak domates, biber, patlıcan, tere, roka, dereotu, maydanoz, kavun ve soğan başta olmak üzere 90 farklı standart sebze tohumu çeşidinin üretimi gerçekleştirilmektedir.
İlçenin tarım ürünlerinin başında buğday, arpa, şeker pancarı ve meyve ürünleri gelmektedir. Özelikle Edremit elma armudu ve eriği meşhurdur. Cevizinde yetiştiği bölgede ceviz satışı önemli ekonomik katkı sağlamaktadır.
Ayşe Ege Yıldırım açıklamasında Türkiye'nin en yaşanabilir yerlerini Ayvalık, Seferihisar, Ovacık, Sinop olarak açıklamıştı. Balıkesir'in en çok yaşanabilir ilçeleri merak edilirken gerek doğası gerek kültürel yapısıyla oldukça sevilen illerimizden birisi olan Balıkesir'de en yaşanabilir ilçe Ayvalık olarak söyleniyor.
Bu bölgenin Antik Çağdaki adı MYSİA`dır. İlin, adını nereden aldığı hakkında değişik rivayetler vardır. Bir rivayette Paleo Kastro (Eski Hisar), bir başka söylentiye göre Bal-ı Kesr (Balı çok), bir başka rivayette ise Pers Devlet adamı Balı-Kisra`nın adından, yada Balak-Hisar veya Balık-Hisar`dan geldiği söylenir...
18 Eylül 1922 tarihinde Erdek'in de Yunan işgalinden kurtulmasıyla Balıkesir tamamen Türklerin eline geçmiştir. Bilinenin aksine Büyük Taarruz; İzmir'in değil Erdek'in kurtuluşu ile sona ermiştir.
Balıkesir'in yöresel yemekleri denildiğinde ilk akla gelen lezzetlerden biri de sura yemeğidir.
Buna göre Balıkesir'in balının bol ve lezzetli oluşu bu adı almasına sebep olmuştur. Bunların dışında bölgede bir süre hakim olan İran Hükümdarı Balı Kisra veya civardaki Yılanlı Dağ'ın eski adı olan Balcea yada Pelecas'ın Balıkesir adının ilk şekli olduğu ileri sürülmektedir.
İlçemiz yarı kurak bir iklime sahip, kışları serin, yazları sıcak, su fazlası kış mevsiminde ve deniz tesirine yakın bir iklime sahiptir. Hâkim rüzgâr yönü Kuzey, mevsimsel değişimlere bağlı olarak ikincil derece hâkim rüzgâr yönü Kuzey-Kuzeydoğudur. Yağış en fazla Kasım, Aralık ve Ocak aylarında düşmektedir.
İKLİM VE BİTKİ ÖRTÜSÜ:
Yüzölçümünün yüzde 30´u (650 bin hektar)ormanlıktır. Ormanlar daha çok Dursunbey,Sındırgı, Edremit, Burhaniye ve Balya bölgesinde zengindir. İlin % 32´si mer´a ve çayırlıktır. Arazinin % 23´ü ekime müsaittir.
İl merkezinin rakımı 130 metredir. İki denize de kıyısı olan Balıkesir kıyı turizmi, tarih ve kültür turizmi, termal turizm ve eko-turizm bakımından pek çok potansiyeli barındırmaktadır. 290,5 km'lik kıyı bandının 115,5 km'si Ege Denizi'nde, 175 km'si Marmara Denizi'ndedir.
Küçükbaş Hayvanlarda; Koyun (Merinos) hayvan sayısı ve süt üretiminde Türkiye'de 3. Sırada, Yapağı (Merinos) Üretiminde Türkiye'de 4. Sırada yer almaktadır. Kümes Hayvanlarında; Ördek sayısında Türkiye'de 1. Sırada, Et Tavuğu sayısında, Türkiye'de 3.
Manisa ilinin en önemli bitkisel ürünleri Kuru ve Yaş Üzüm, Zeytin, Kiraz, Tütün, Kurutmalık ve Yaş Domates, Mısır, Kavun ve Karpuzdur.
İlde sırasıyla tarla ürünlerinden mısır, patates, pamuk ve buğday, meyvelerden satsuma mandalina, zeytin, üzüm, kiraz, incir ve kestane, sebzelerden domates, karpuz, biber kavun, hıyar, ıspanak, pırasa ve karnabahar üretimi en yüksek olan ürünlerdir.
Bursa'da üretimi yapılan en önemli meyveler şeftali, armut, incir, kiraz, zeytin, çilek, üzüm ve ceviz'dir. Üretim açısından ilk sırada gelen ürün şeftali, verim açısından ilk sırada gelen ürün ise üzüm'dür (tablo 6).
Balıkesir Höşmerim Tatlısının yapılış tarzı diğer bölgelerdeki benzerlerinden farklıdır. Höşmerim tatlımız doğadan kaynaklanan nedenlerden dolayı değil de beşeri nedenlerden dolayı yöremize ait bir ürün olarak uzun yıllardır yerini almış ve Balıkesir Höşmerim Tatlısı adı ile meşhur olmuştur.
Turizm faaliyetleri ile ön plana çıkan Balıkesir'de gezilecek yerler, uzun bir listeye sahip. Geniş bir yüzölçümü olan Balıkesir; turizm, tarım ve hayvancılık açısından gelişmiş bir şehir. Karayolu olmak üzere çeşitli yollarla ulaşım sağlanabilen Balıkesir, altyapısı gelişmiş bir şehir olmasıyla dikkat çeker.
Balıkesir İli”nde Kaz Dağları, Madra Dağı, Ulus Dağı, Alaçam Dağları ve bu dağların yamaçlarındaki yüksek relief ile; Balıkesir, Edremit, Manyas ve diğer ovalar gibi alçak alanlar arasında yeraltı suyu bakımından bazı farkların bulunduğu söylenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri