Bebeğiniz yere koyarak ve yavaş yavaş ona rehberlik ederek ilk adımlarını atın, bebeğin dengesi kazanarak kendi başına yürümesine izin verin. Harekete geçmeden önce birkaç engel ve tökezleme yaşayabilir. Yürümeyi keşfetmeye başlayınca bebeğinizi övmeye devam edin.
Ebeveynler, bebeklerinin çevresindeki mobilyalara ve nesnelere tutunarak yürümesine izin vermelidir. Bebeği yürümeye teşvik etmek: Ebeveynler, bebeği yürüme sürecinde teşvik etmelidir. Bebeğin elini tutarak veya oyuncaklarla oynatarak, bebeğin yürüme becerilerini geliştirmesine destek olabilirler.
Genellikle 8 ila 18. aylarda bebekler yürüme yetisini kazanırlar. Bebeklerin yürümeye daha erken ya da geç başlaması büyüme-gelişme açısında belirgin bir fark yaratmaz. Bu durum normal kabul edilir. Bebeklerde yürüme fonksiyonuyla beraber denge durma ve koordinasyon becerileri de gelişmeye devam eder.
Geç yürüyen bebekler, yürümeye teşvik edici oyunlar ve aktivitelerle desteklenebilir. Oturup kalkma oyunları, bebeğinizin bacak kaslarını güçlendirebilir ve onları yürümeye teşvik edebilir. Yürüme oyuncakları da bu evrede yardımcı olabilir.
Bebeklerde yürüme yaşı genel olarak 12-18 ay arasıdır. Bununla birlikte bazı bebekler gelişimlerine bağlı olarak daha erken ya da daha geç yürüyebilir. Bebeklerin geç ya da erken yürümesi zeka ile alakalı bir durum değildir.
İlgili 40 soru bulundu
Yürümede yaşanan gecikmelerin sebepleri
Bebeklerin yürüyememesi, genetik yapı, boy ve kilo oranı, kas ve hareket gelişimini tamamlayamaması, kas ve kemik rahatsızlıkları, ayak anomaliliği, kalça kemiğindeki bir deformasyon gibi fizyolojik sebeplerden kaynaklanabilir.
Genellikle bebekler yürümeye 12 ile 18 aylar arasında başlar.
Bebeğiniz yere koyarak ve yavaş yavaş ona rehberlik ederek ilk adımlarını atın, bebeğin dengesi kazanarak kendi başına yürümesine izin verin. Harekete geçmeden önce birkaç engel ve tökezleme yaşayabilir. Yürümeyi keşfetmeye başlayınca bebeğinizi övmeye devam edin.
kucakta oturabilir duruma gelir. Altıncı ayında bebek bir sandalyede oturabilir. 7-12. aylar arasında ise istemli ayağa kalkma dönemidir. Bu dönemde çocuk tekrar ayakları üzerine basmaya başlar.
Buna göre bebeklerde yürüme aşamaları aşağıdaki gibidir: Oturmak: Bebeklerde yürüme belirtileri oturmayı öğrenmekle başlar. Genellikle 6.ayını dolduran bebekler oturmayı öğrenerek yürümenin en erken sinyallerini verir. Minikler için oturmak aynı zamanda gövdenin nasıl kullanılacağının şifresini çözmek anlamına gelir.
Ortalama bir çocuk 2 yaşında konuşmaya başlar. Üstün zekalı 2 yaşındaki çocuklar genellikle karmaşık cümleler kurabilir. Nadir durumlarda çocuklar konuşmayı daha sonra öğrenirler. Bilim insanları, bu çocukların Einstein Sendromuna sahip olduğunu düşünüyor.
İlk sözcüklerin telaffuzu ise 8. ay ile 18. ay arasında, çoğunlukla 12. ayda gerçekleşir. Bu dönemde bebek “gel, git, dur, al, ver” gibi genellikle tek heceli sözcüklerle iletişim kurmaya başlar. 18 aylık olmuş bir bebeğin yaklaşık 10 sözcüğü tek tek söyleyebilmesi beklenir.
Yürümek için bacağını öne doğru attığında kalça hareketinin normalin dışında olması ( kalça dış tarafa doğru anormal şekilde çıkar) Paytak yürümesi veya sendelemesi. Bacakların şeklinin bozuk olması (parantez şeklinde) Bacaklar arasında boy farkı olması
Bebeğinizi sırtüstü yatırın ve bisikletle pedal çeviriyormuş gibi hafifçe bacaklarını yukarı ve aşağı hareket ettirin. Bu hareket, bacaklar, kalçalar, dizleri çalıştırmanın en iyi yolu. Ayrıca gaz problemi olan bebekler için de muhteşem bir egzersiz.
Çocuklar ne zaman konuşur? Çocuklar on ikinci ve on sekizinci aylarda ilk kelimeleri söylemeye başlar, bu yaştaki bir çocuğun konuşabildiği sözcük dağarcığı yaklaşık 10-50 civarında olması beklenir.
Bebekler oturmayı öğrendikten sonra emekleme aşamasına geçerler. Yani 6-7. aydan itibaren emeklemeye başlayabilirler. Yine bu süre bebekten bebeğe farklılık gösterebilir. Bazı bebekler hiç emeklemeden de yürüyebilir.
Bebekler 2 yaşına kadar yalnızca dışarı çıkarken ayakkabı giymeli. Ayakta durmaya başlayan bebeklere hemen ilk adım ayakkabısı almak doğru bir yaklaşım değildir. Bebekler 2 yaşına kadar ayakkabıya ihtiyaç duymamaktadır. Bebeğin ayak tabanının yere temas etmesi, ayak kaslarının gelişmesi açısından oldukça önemlidir.
Bebekler genel olarak 9 ila 12 aylar arasında ayaklarının üzerine tam anlamda basabilir. Tabii bu konuda aceleci bebekler de vardır. Daha erken aylarda ayağa kalkabilirler. Önemli olan ayak ve bacağa binen yükü bebeğin kaldırabilmesidir.
Toksik olmayan ve yüksek kaliteli bir materyalden yapılmış olması önemli. İlk adım yürüteçlerinin yüksekliği, örümcek yürüteçler gibi ayarlanmaz. Bu yüzden yüksekliği ve ağırlığı bebeğinin boyutlarına uymalı. Yürütecin bebeğine sadece yürüme desteği vermesi değil; keyifli bir öğrenme ortamı sunması da önemli.
13 aylık bebek gelişimi içinde el sallayabilir, elindeki oyuncakları üst üste koyup kuleler yapabilir, kitap sayfalarını çevirebilir, ayaktayken oturur, otururken ayağa kalkar, el ele tutuşabilir, nesneleri toplayabilir.
Bebekler 14. aylarına geldikleri zaman yardımsız yürüyebilir ve merdivenleri emekleyerek çıkabilir. Anlayabileceği basit emirleri ise yerine getirebilir. Hatta iki küpü üst üste koyabilir. Adı söylendiğinde dönüp bakacak döneme gelen bebekler bu dönemde 4-5 kelimeyi anlar ve kullanır.
Yürüme bozukluğu olan çocukların Ortopedi Doktoru tarafından değerlendirilip, takip edilmesi erken tanı ve tedavi olanağını sağlar.
Eğer çocuğunuz gerçekten iyi çiziyor veya sayıları toplayıp çıkarabildiği görünüyorsa, onların üstün zekalı olması yüksek olasıdır. Üstün Zekalı bir bebek uzun bir dikkat aralığıyla yüksek etkinlik seviyelerine sahip olabilir. Hiperaktif bebekler dikkatlerini uzun süre vermekte zorlanmaktadır.
Genellikle anne, baba, mama gibi kelimeleri ilk olarak söylemeye başlarlar. Ayrıca 12 aylık bebekler gördüklerini de taklit etmeye başlar. 12. ayda bebekler ilk adımlarını atma girişiminde olurlar. 12. ayda destekle veya kendi başlarına düzgün adımlar atmaya başlayabilir, ayakta kendi başlarına durabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri