Her iki tarafın gözleri mavi ise bebeğin göz rengi %99 mavi, %1 yeşil olur. Kahverengi ve mavi gözlü anne ve babadan doğacak bebeğin göz rengi %50 kahverengi, %50 oranında mavi olabilir. Ebeveynlerin göz rengi kahverengi ise bebeklerde göz rengi % 75 kahverengi, %6,25 mavi ve % 18,75 oranında yeşil olabilir.
Bunun yanında bebeğin göz rengi genellikle 6-9 sonra belli olmakta bazı durumlarda bu süre 12 ay, nadiren de olsa 12 aydan fazla olabilmektedir. 12 aydan önce göz rengi yeşil, gri veya mavi gibi görünen bebeğin göz rengi değişerek kahverengi olabilmektedir. Kahverengi göz rengi ise değişiklik göstermez.
Eğer anne yeşil gözlü baba mavi gözlü ise, bebeklerin göz rengi ya yeşil ya da babanın göz renklerine benzeyerek mavi olacaktır. Büyükanne ve büyükbaba mavi gözlü ise, bebeğinizin mavi göz renkli olma olasılığı yüksektir. Bu durum büyükanne ve büyükbabanın ebeveynlerine kadar gidebilir.
Bebeğin göz rengindeki değişimler de ebeveynler tarafından merak edilir. Göz rengi mavi yada yeşil olan bebeklerin gözleri ilerleyen süreçlerde kahverengi olabilir.Yine göz rengi koyu bir renk olarak görünen bebeklerin de ilerleyen süreçlerde göz renkleri açık bir renge dönüşebilir.
Mavi ve yeşil göz renkli ebeveynlerde bebeklerin göz rengi % 50 ihtimalle mavi, %50 ihtimalle ise yeşil olur. Kahverengi olma ihtimali yoktur. Yeşil renkli anne ve babanın bebeklerinin göz rengi ihtimalleri %75 oranında yeşil, %25 mavi olur. Kahverengi görülme olasılığı ise yalnızca %1 olur.
İlgili 42 soru bulundu
Yeşil gözler, mavi ve kahverengi gözlerin arasındaki bir renk tonudur. Bu göz rengi, pigmentasyonun bir sonucu olarak oluşur. Gözün iç kısmındaki melanin miktarı, göz rengini belirler. Yeşil gözlüler, mavi gözlülerden daha fazla melanine sahiptirler, ancak kahverengi gözlülerden daha azına sahiptirler.
Ön tabakadaki pigment miktarı çok ise göz kahverengi, az ise yeşil, pigment yok ise göz mavi renkli olur.
Doğduktan 1 ay sonra da yavaş yavaş değişmeye başlar. Genellikle 6 ile 9 ay arasında göz rengi değişimi durur. Ancak göz bebeği rengi kesinleşme süresi ise 12 ay hatta ileriki yaşlara kadar sürebilir. Bu kesinleşme süresi her bebeğin gelişimine bağlı olarak değişir.
Ela göz: Kehribar ile yeşil veya mavi ile yeşil ya da mavi ile kehribar çaprazlamalarından doğan melezdir. İrisin merkezine doğru renk yeşile veya kehribara döner, dışı mavi veya yeşil olabilir.
Genetik bir özellik olmasına rağmen göz renginin çocukluğun ilk dönemlerinde nasıl değişebildiği sorusu akla gelebilir. Bebekler doğduklarında sahip oldukları melanin miktarı çok az olduğu için gözleri genellikle gri-mavi renktedir. Bebekler doğduktan sonra ışık, melanosit hücrelerindeki melanin üretimini tetikler.
Ebeveynlerin göz rengi kahverengi ise bebeklerde göz rengi % 75 kahverengi, %6,25 mavi ve % 18,75 oranında yeşil olabilir. Mavi ve yeşil gözlü anne ve babalarda, bebeklerin göz rengi % 50 mavi, %50 ise yeşil olur. Yeşil renkli anne ve babanın yeni doğan için göz rengi ihtimalleri %75 yeşil, %25 mavi olur.
Görme gelişim hızı her çocukta farklılık gösterebilir. 0-2 ay: 25-50cm mesafeden ışığı, canlı ve tek renkli (mavi hariç), parlak ve büyük cisimleri görür, ışığa bakar.
Dr. Sevil Karaman,” Bebekler ilk doğdukları aylarda dünyayı net göremezler. Bebeğiniz doğduktan en az 3 ay sonra sizinle göz teması kurabilir. İlk 5'inci ayda el-göz koordinasyonu için kitaplardan faydalanabilirsiniz.
Anne ve babadan sadece birinden bile koyu renk genin gelmesi durumunda bebek koyu renkli göze sahip olur. Yeşil ya da mavi gibi açık renkler ise çekinik genlerle taşınır. Yani çocuğunuzun açık renkli gözlerinin olması için hem anne hem de babadan bu geni alması şarttır.
Kahverengi - Kahverengi ise : İki ebeveynin de göz renginin kahverengi olduğu bir durumda, bebeğin göz renginin %75 ihtimalle kahverengi %18 ihtimalle yeşil ve %6 ihtimalle mavi gözlü olur. Yeşil - Yeşil ise: Anne ve babanın ikisi de yeşil gözlüyse, bebeğin %75 ihtimalle yeşil, %25 ihtimalle mavi olur.
Yenidoğan bebeğin cilt rengi
Yenidoğanın derisinin rengi, derinin inceliğinden ve altındaki kan damarlarından dolayı pembe ve kırmızı renktedir. Doğum sırasında ise kan dolaşımı henüz düzenli olmadığı için mavi ve mor renge benzer olabilir.
Dünyadaki en yaygın göz rengi kahverengidir ve yüksek melanin seviyesi sayesinde kahverengi gözler göz hastalıklarına karşı daha dayanaklıdır. Açık kahverengi gözler en çok Amerika, Batı Asya ve Avrupa'da, koyu kahverengi gözler ise en sık Afrika, Güneydoğu Asya ve Doğu Asya'da bulunur.
Gözümüzde hiç pigment hücresi yoksa, o zaman mavi – yeşil gözlü oluruz. Laser ile boya hücrelerini toz haline getirip bunları iris üzerinden temizlemek mümkün. Bu durumda, kahverengi göz kendiliğinden mavi renge döner. kahverengi olan göz rengi, tedaviden sonra mavi-yeşil bir tona bürünmüş durumda.
Kurtlar dışında başka hayvanlarda da bu renk gözler ortaya çıkmaktadır. Yüksek oranda lipokrom olması ve düşük melanin olması bu rengin çıkmasında etkendir. Bu renk insanlarda çok nadir olarak ortaya çıkabilen bir göz rengidir. Yeşil gözlerden çok daha nadir olarak binde bir rastlanabilecek bir durumdur.
Sadece birinci dereceden akrabalardan alınmıyor, ikinci ve üçüncü dereceden akrabalardan gelen genler oluşacak çocuk için etkilidir. Ki zaten göz renginin doğal seçilimi tek bir gene bağlı değildir. Göz rengi seçimleri mutasyona uğrayabilir. Gözün farklı renklere geçişi de bu şekilde olmuştur.
İlk göz muayenesi çok önemli
Yeni doğan bebeklerde gözlerin saydam ve paralel olması kontrol edilmeli; çocuk doktoru, aile hekimi ya da aile tarafından aksi bir durum fark edilirse göz hastalıkları uzmanına başvurulmalıdır. Tüm bebekler hayatlarının ilk yılında bir göz hekimi tarafından muayene edilmiş olmalıdır.
1913 yılında Amerika'da Alabama'da dünyaya gelen William 'Bill' Durks, diğer 3 kardeşinden farklı bir yüze sahip olarak doğdu. Normal bir anne ve normal bir babadan doğan Bill Durks, yarık bir dudak, yarık bir damak ve ikiye ayrılmış gibi duran bir yüze sahipti ve oldukça ürkütücü görünüyordu.
Bebeklerin göz rengi bir yaşına gelene kadar değişiklik gösterebilir. Bebeğiniz doğduğunda mavi gözükse bu renk belli bir süre sonra kahverengi, yeşil ve elaya dönebilir. Ancak bebeğiniz doğduğun da gözleri siyah ise, bu göz renginin değişme ihtimali pek yoktur ve bebeğin gözü genellikle koyu olur.
Bebeğinizin Görme Duyusu: Renk Algısı
Yaklaşık 1 aylıkken küçüğünüz renklerin parlaklığı ve yoğunluğunu fark edebilir. 3 aylık olduğunda bebeğiniz kırmızı da dahil birçok ana rengi görebilmeye başlar. Renklerin çocuğunu, hatta tonlarını görebildiği 4. ay civarında, renk görüşü artık tamamen gelişmiştir.
Yeşil, mavi veya kahverengi tonlarının bir karışımı olan göz rengine sahip kişilere çakır gözlü denir. Çakır gözün rengi genellikle yeşil, mavi veya kahverengi tonlarının bir karışımıdır. Ancak bu renklerin oranı ve tonu her insanda farklılık gösterebilir. Ayrıca, bazen gri beneklerde içerebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri