“Oraya ben de gideceğim”, “Ben de seni seviyorum”, “Sen de verecek misin?” gibi cümlelerde “De”ler, birer bağlaçtır ve ayrı yazılmalıdır.
Kısacası bende değil, ben de olarak yazılmalıdır. Buna benzer kelimelerinde dahi anlamı taşıyan ekleri ayrı yazılmalıdır.
Kelimenin doğru yazılışında ek her zaman ayrı olmalıdır ve kelime de ben de şeklinde yazılmalıdır. Genellikle birçok kişi bu kelimeyi yazarken bende şeklinde birleşik yazar fakat bu kullanım Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre yanlış bir yazımdır.
TDK'ye göre "bende" kelimesi ayrı yazılmaktadır. Yani bu kelimenin doğru yazılımı BEN DE şeklinde olmalıdır. Bu kelimedeki gibi dahi anlamını taşıyan de ekinin doğru yazılımı ayrı yazılmasıdır.
Ortaya, anlamsız saçma sapan bir şey çıkıyorsa ayrı; anlamlı bir şey çıkıyorsa bitişik. Örnek: 'Ben de özledim. ' > 'Ben de (de) özledim. ' Anlamsız olduğu için ayrı yazılıyor!
İlgili 22 soru bulundu
TDK'ye göre bu gibi ifadelerdeki "beni de" ayrı yazılır çünkü buradaki de, dahi anlamındaki de'dir. Aynı şey "seni de", "onu da" ifadeleri için geçerlidir.
Sen de, ben de, o da gibi kelimeler sık sık kullanılır ve bu sebeple nasıl yazıldığı da merak edilir. Kelimenin doğru yazılması için sen de şeklinde yazılması gerekmektedir. Eğer sende ya da bende gibi birleşik yazarsanız yazım yanlışı yapmış olursunuz.
Hal eki olarak kullanılan “de” kendisinden önceki kelime ile bitişik yazılır. Bende nasıl yazılır? Sorusunda bulunan “de” eki hal eki olarak kullanıldığından doğru yazılmıştır. Bulunma veya bulundurma anlamında kullanıldığından bu cümledeki “de” eki hal eki durumundadır.
Bu kelime her zaman ayrı yazılması gereken bir sözcük grubudur. Çünkü bağlaç olan “-de” her durumda ayrı yazılmalıdır. Benimde şeklinde bitişik olarak yazıldığında imla hatası yapılmış olur.
Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi. Sen de mi kardeşim? Güç de olsa.
Ben de TDK kurallarına göre bağlaç olduğu için ayrı yazılmalıdır. Ben de kelimesi anlam olarak kişin de dâhil olduğunu anlatır.
Yakın çevrede olan bir kimseden söz ederken kullanılan bir söz anlamına gelir. Bu kelime genellikle benim ki şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı benimki şeklinde olmalıdır.
Öğrencilere bu konuda pratik bir ipucu da veriliyor: “De, da yerine 'dahi' sözcüğünü koyduğunuzda anlam değişmiyorsa, bu bir bağlaçtır ve ayrı ve yazılmalıdır. Anlam değişiyorsa, bu bir ektir ve bitişik yazılır.”
4."Seni Seviyorum" : Allah Razı Olsun.
Ayrı yazılır. Ben de yedim. "de" bitişik yazılırsa kendinde olan bir şeyden bahsediyormuşsun gibi bi anlam olur.
TDK'ye göre bağlaç olan "de" ayrı yazılmaktadır. TDK doğru yazılışı ise "sen" de" şeklindedir. Sende yazılışı ise yanlıştır.
Di mi Değil mi kelimesinin deforme söylenişi olmaktadır. Türk Dil Kurumu sözlüklerinde yok sayılmaktadır. Bununla beraber özellikle internetteki yaygın kabule göre değil mi gibi soru eki ayrı yazılmaktadır. Bu nedenle kelime '' di mi '' şeklinde yazılmaktadır.
Türk dil kurumuna göre bu da kelimesinin doğru yazılışı ''bu da'' şeklinde olmaktadır. Kelimenin doğru yazılışı ayrı şekilde olmalıdır. Buda şeklinde birleşik yazılması durumunda ise yazım yanlışının oluşacağını söylemek mümkündür. TDK için bu da kelimesinin doğru yazılış şekli ''bu da'' şeklinde olmalıdır.
Bu kelimenin doğru şekilde yazılışı, 'Senin de' biçimindedir ve, 'de' bağlacı ayrı olarak yazılmalıdır. Günlük yaşamda kağıt üzerinde ya da teknolojik cihazlarda kelime yazarken bu konuda önemli hatalar yapılıyor.
Sana da sözcük öbeği sana da mı sanada mı şeklinde yazılır en çok merak edilen sorulardan bir tanesidir. Türk Dil Kurumu'nun yapmış olduğu açıklamaya göre "sanada" nın doğru yazılış biçimi "Sana da" şeklinde yazılmaktadır.
Sen de ayrı yazılması gereken bir kelimedir. Herhangi bir yazım yanlışı olmaması için sen de olarak yazılmalıdır. Sen de, TDK sözlüğe göre ayrı yazılmaktadır. Her ne kadar birçok kişi tarafından sende olarak yanlış yazılsa da doğrusunun sen de şeklinde olması gerektiği bilinmelidir.
Bana da sözcüğünü "banada" şeklinde birleşik yazmak yazım yanlışına neden olur. Bu yüzden her zaman bana da şeklinde ayrı olarak yazılması doğrudur.
Sağol Nasıl Yazılır? Genellikle karşı tarafın bir ifadesine karşılık olarak söylenen sağol kelimesi "sağ ol" şeklinde yazılır. Sağol nasıl yazılır sorusunun yanıtı ğ ile o harfi arasında boşluk bırakmakta yatar. Karşılıklı konuşmada bir kişinin "Sağ ol" demesinin ardından naiflik adına "Sen sağ ol" denir.
efsaneye göre Julius Sezar'ın son sözleridir. Türkçeye "Sen de mi Brutus?" veya "Sen bile mi Brutus?" olarak çevrilmiştir.
Umulmayan birisi umulmayan bir duruma sebep olduğunda kullanılır. Bu kelime genellikle sende mi, sendemi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı sen de mi şeklinde olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri