Sadrazam, kubbealtı vezirleri, Rumeli beylerbeyi, Rumeli ve Anadolu kazaskerleri, Rumeli ve Anadolu defterdarları, nişancı ve vezirlik rütbesine sahip olan yeniçeri ağası ve kaptan-ı derya'da divanın asli üyeleri arasında yer alırdı.
Divân üyeleri şunlardır: Vezir-i âzam , vezirler , kazaskerler , defterdarlar , NiĢancı , Reisülküttab , ġeyhülislâm . Vezir-i âzam padişaha mutlak surette vekâlet ederdi. Padişahın mührünü taşırdı. Fatih zamanında sayısı 4 olan vezirler, Kanunî zamanında 7'ye çıkmıştır.
Seyfiye sınıfını Enderun veya diğer eğitim kurumlarında yetişen ve ümera da denilen kişiler oluşturmuştur. Bu sınıf kapıkulu askerleri ve tımarlı sipahiler ile subaşı, sancakbeyi, beylerbeyi, vezir ve sadrazam gibi görevlileri kapsamaktadır.
Vezir-î âzam, kubbealtı vezirleri, Rumeli ve Anadolu kazaskerleri, nişancı, defterdarlar ve Rumeli Beylerbeyi Divân-ı Hümâyûn'un aslî üyeleridir. Bunlardan başka ayakta hizmet gören reîsü'l-küttâb, çavuşbaşı ve kapucular kethüdâsı da divânda bulunurdu.
Hukukî uyuşmazlıkları ve davaları karara bağlamak üzere devletçe tayin edilen görevli, hâkim. İslâm devletlerinde yargı sisteminin başında bulunan görevliye verilen unvan. İslâm tarihinde askerler arasındaki davalara bakan ordu kadısı, Osmanlılar'da Dîvân-ı Hümâyun'un üyesi, yargı ve eğitim teşkilâtının sorumlusu.
İlgili 24 soru bulundu
Kazaskerlik Osmanlı Devleti'nin yıkılışına kadar varlığını korudu. Ayrıca bir Divan üyesidir.
Divan-ı Hümayun'un orijinalinde bu divanda Padişah, Vezir-i Azam, Kubbealtı Vezirleri, Kazasker, Defterdar ve Nişancı gibi asil üyeler bulunmaktadır.
osmanlı devleti'nde, dîvân-ı hümâyûnda, doğrudan doğruya vezîriâzama bağlı yazı işleri ile meşgul kalemlerin ve buradaki kâtiplerin faaliyetine nezâret eden dâire reisi. 16.yüzyıl kadar nişancı yardımcısıdır.16yy da divan üyesi olmuştur.
Galebe divanı ise kapıkulu askerlerine maaş dağıtmak için Topkapı Sarayında yapılan en gösterişli törendi. Bu büyük törenin elçi tarafından da görülmesi için elçinin padişah huzuruna çıkarılması aynı güne denk getirilirdi.
Şeyhülislam
Osmanlı devlet teşkilâtında devletin en büyük manevî şahsiyeti ve ulemanın başı olan Şeyhülislam, Divan-ı Hümayun'un asil üyesi değildir109.
Beylerbeyi, Osmanlı Devleri döneminde eyaletin yönetiminden sorumlu olan kişi olarak bilinirdi. Günümüzdeki valiler Osmanlı Devleti'nde Beylerbeyi olarak adlandırılırdı.
Beylerbeyi (Osmanlı Türkçesi): Osmanlı Devleti döneminde bir eyaletin yönetiminden sorumlu olan kişiydi. Fars kültüründen alınan yöneticilik birimi için ve Vali gibi sözcükler de Osmanlı tarihinin çeşitli dönemlerinde beylerbeyi sözcüğüyle eş anlamda kullanılmıştır.
Beylerbeyi, Osmanlı taşra teşkilatında en büyük idari birim olan eyaletin yöneticisidir. Beylerbeyi idareci olmasının yanında bulunduğu eyaletin en yüksek rütbeli komutanı idi. Bu yönleriyle beylerbeyi bulunmuş olduğu eyalette padişahın vekili olup, devleti her anlamda temsil ederdi.
İlmiye sınıfı şeyhülislam, kadılar, kazaskerler, müderris, müezzin, nakibü'l eşraf gibi görevlilerden oluşan bir sınıftı.
Kalemiye Sınıfı (Osmanlıca: قالميي), Divan-ı Hümayun'a dahil sınıflardandır. Yaygın olmayan adı Ehl-i Kalem'dir. Kitâbet sınıfı olarak da bilinir. Bürokrasi, diplomasi ve mali işlerden sorumlu, kısacası defter işlerinden sorumlu kişiler bu sınıfa dahildir.
Sadrazamdan sonra gelen yeniçeri ağasının hem sivil hem de askeri görevleri vardır. Esnafı denetlemesi de onun görevlerindendi. Başkentin güvenliği ile sarayın koruması da görevleri arasındadır. Aynı zamanda Divan-ı Hümayun üyesidir.
Çarşamba Dîvânı, Osmanlı Devleti'nde her çarşamba günü İstanbul'un meselelerini görüşmek üzere sadrâzamın başkanlığında toplanan dîvân.
Tam bir divanda sırasıyla, kaside (tevhid, münacat, na't, medhiye), tarih, musammat, gazel bölümleri yer alır. En sonda da lugazlar, muammalar, müfredler, azadeler bulunur. Divanda gazeller kafiye ve rediflerinin son harfinin Arap alfabesindeki sırasına göre dizilir.
[1] (tarih) Yeniçeri ağasının başkanlığında, ocağın türlü işlerini görüşmek üzere yüksek aşamalı yeniçeri subaylarından kurulan divan.
Kaptan-ı Derya: Osmanlı donanmasında görevli olan seyfiye sınıfı mensuplarıdır.
Divan Teşkilatı, devlet işlerini yürütmek ve karara bağlamak için kurulmuş olan bir meclisti. Divan Teşkilatı, devlet yönetiminin başıdır ve verdiği emirler ferman olarak yayınlanmaktadır. Divan Teşkilatı, Orhan Bey zamanında kurulmuştur.
📌 Kaptan-ı deryanın önemi, 16. yüzyılda Barbaros Hayrettin Paşa'nın bu göreve gelmesi ile arttı. 16. yüzyılın sonunda kaptan-ı deryalığa atananlar, vezirlik rütbesiyle Divan-ı Hümayun'a üye olurdu.
Sadrazam, kubbealtı vezirleri, Rumeli beylerbeyi, Rumeli ve Anadolu kazaskerleri, Rumeli ve Anadolu defterdarları, nişancı ve vezirlik rütbesine sahip olan yeniçeri ağası ve kaptan-ı derya'da divanın asli üyeleri arasında yer alırdı.
Defterdarlığa bağlı kalemiye sınıfı üyeleri arasında yer alan diğer kalemler şunlardır; Ruznamçe kalemi, tarihçi kalemi, gelir ve giderler kalemi, maliye emirleri kalemidir.
Âsafî, bizzat tanık olduğu olayları kaleme aldığı eserinde 16. yüzyıl Osmanlı şark coğrafyasında yaşanan pek çok mühim hadiseyi tafsilatlı biçimde kaydetmiştir. Şecâatnâme, edebiyatımızın önemli gazavatname örneklerinden biri olmakla birlikte aynı zamanda manzum bir tarih eseri niteliğindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri