Bitlis'in neyi meşhur denildiğinde bölgede yetişen kuruyemişler de oldukça öne çıkmaktadır. Bunların yanı sıra Ahlat Bastonu ve yöresel kilim, çömlek gibi ürünleri de sevdiklerinize alabilirsiniz.
Bitlis tarihi yerleri içerisinde Bitlis Ulu Camii, Ahlat Sahil Kalesi, Emir Bayındır Camii ve Kümbeti, Kadı Mahmut Camii, Tatvan Kalesi gibi mekanlar yer alıyor. Bitlis tarihi yerleri ve doğal güzellikleri listesinin üyeleri sadece bu saydıklarımızla sınırlı değil.
Bitlis'in Ahlat ilçesine ait, Bitlis'in yöresel tatlıları arasında yer alan Ahlat lokma tatlısı, çıtır çıtır ve bol şerbetli olmasıyla ünlü! Üzerine toz tarçın serperek servis edilen lokma tatlısını, sizinde yolunuz Bitlis'e düşerse mutlaka denemeden dönmeyin deriz..
İşte Bitlis Tatvan'ın meşhur yöresel lezzetleri: Büryan kebabı Bitlis köftesi. Bitlis kabak dolması
İlgili 40 soru bulundu
Yüzlerce yıldır kök boyaları ile yapılan kilimler, el yapımı yöresel ayakkabılar olan harik ve yine el yapımı hazırlanan çömleklerin en çok satılan hediyelik eşyalar olduğu şehirde dünyaca ünlü karakovan balı, ceviz reçeli, tulum peyniri ve otlu peynir de satın alabilirsiniz.
Yetiştirilen önemli ürünler çavdar ve tütündür. Bitlis tütünü sert içimli ünlü bir tür olup, Bitlis Sigara Fabrikasında işlenmektedir. İlde yetiştirilen en önemli meyve ise ceviz olup, yüksek verimliliği ve kalitesi ile tanınmaktadır.
Bitlis gezilecek yerler denildiğinde akla ilk olarak; Nemrut Dağı, Nemrut Krater Gölü ve Van Gölü gelmektedir. Buralar Bitlis gezisinin doğal güzellikleri kapsamında kabul görmektedir. Bitlis'in sembolü haline gelen Nemrut Dağı, Tatvan ilçe sınırlarında yer almaktadır. Bu dağ, aktif bir volkan olma özelliğine sahiptir.
Bitlis İli deniz seviyesinden 1545 metre yüksekliktedir. Arazi,Anadolu yaylasına nazaran daha yüksek ve daha girintili çıkıntılıdır, arazisinin % 71'i dağlık % 3'ü yayla , %10,4'ü ova , %15,6'sı dalgalı olup, değişik bir topografisi vardır.
Bitlis'in ekonomisi tarıma dayanır. Faal nüfusun % 80'i tarım, hayvancılık ve ormancılıkla uğraşır. Tarım: Ekime müsait arazinin çoğunda tahıl ekilir. En çok buğday ayrıca çavdar, darı, arpa, baklagillerden bilhassa fasulye yetişir.
Bitlis'in yüksek rakımlı dağlarında organik kovanlarda üretilen dünyaca ünlü karakovan balının hasadına başlandı. Türkiye'de en geç hasat yapılan illerin başından gelen Bitlis'te balın kalitesi bilimsel olarak biraz daha öne çıkarıyor.
İsmi Makedonya Kralı Büyük İskender'in şehirdeki kaleyi yaptırttığı komutanlarından Bedlis'ten gelmektedir. Tarihsel yapıların ağırlıkta olduğu bir vadi içinde kurulduğundan “Vadideki Güzel Şehir” diye anılır.
Bitlis Hakkında
Bitlis nüfusunun il ve ilçelere dağılımıysa şöyle: "Bitlis Merkez 65 bin 670, Adilcevaz 31 bin 746, Ahlat 36 bin 577, Güroymak 45 bin 38, Hizan 39 bin 563, Mutki 34 bin 240,Tatvan 83 bin 790."
Tarihî ve kültürel değerleriyle öne çıkan Bitlis, Doğu Anadolu'nun en güzel şehirlerinden biridir. Siirt, Muş, Batman, Ağrı, Van illeriyle komşu olan Bitlis tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Adeta bir açık hava müzesini andıran kentin geçmişi yedi bin yıl öncesine kadar dayanmaktadır.
Bitlis bu yüzölçümü ile Türkiye topraklarının %1'ini, Doğu Anadolu Bölgesi topraklarının ise %5,5' ini kapsamaktadır. İlimiz doğudan Van ili ve Van gölü, güneyden Siirt ve Batman, batıdan Muş, ve kuzeyden Ağrı illeri ile çevrilidir.
Ayrıca Hizan fındığı, Adilcevaz cevizi , Mutki kara kovan balı ve küp peyniri hediyelik gıda ürünlerimiz arasında en önde gelenleridir.
Bitlis'in 6 ilçesi bulunur. Bitlis'in ilçeleri: Adilcevaz, Ahlat, Güroymak, Hizan, Mutki, Tatvan.
İlimiz sınırları içerisinde bulunan diğer bazı türbeler ise şunlardır : İhlasiye külliyesi içinde yer alan ; Hoca Hasan, Ziyaed-din Han, 11. Şerafhan, Üçbacılar,Veli Şemsettin Türbeleri, Nuhiye, Saidiye, Hacı Yusuf, Şeyh İsa Türbleri, Erzen Hatun Kümbeti, Şeyh Hasan Türbesi ve Güroymak Kalenderağa Kümbeti.
Cevap. Bitlis'te meşhur olan bir hayvan yoktur.
Bitlis'in Hizan ilçesinde yetişen ve yıllık 700750 ton arasında rekoltesi bulunan fındık hasadına başlandı. Tadı, yağ oranı ve kalın kabuğu ile Karadeniz fındığına rakip olan Hizan fındığı iç piyasada tüketiliyor.
BİTLİS - Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde yetişen ve dünyaca ünlü olan cevizin hasadı devam ediyor. Diğer cevizlere nazaran yağı, aroması ve büyüklüğü ile Türkiye'nin en iyi cevizlerinden olan ve sertifikalı üretimi ile de adından söz ettiren Adilcevaz cevizinde hasat döneminde sona yaklaşıldı.
Bitlis ikliminde zeytin yetiştiriciliği yapmak biraz zordur ama ev içerisinde saksıda , kapalı balkonda zeytin ağacı yetiştirebilirsiniz.
BİTLİS'TE MEYVECİLİK
İlimizde ekonomik olarak en çok ceviz,elma ve ,kiraz yetiştirilmekle beraber Adilcevaz'da ceviz, Ahlat'ta Elma,Kayısı ve Kiraz, Hizan'da Ceviz,fındık,fıstık ve üzüm,Tatvan'da Elma, Merkez ilçede Elma,ceviz,nar ve incir, Mutki'de ise ceviz,karadut,üzüm ön plana çıkmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri