Fakat bozulmaya başlayan meyvenin tadı bozulmaya, olağanın dışına çıkmaya başlar. Bozulan meyve ekşi, acı, ağır bir tadı ile rahatsızlık verir. 3 - Doku : Taze meyveler genellikle canlı, parlak, sert dokudadır. Bozulmaya başladıkça meyvelerin dokusu değişir.
"Çürük kısmını kesip kalanını yerim" diyorsanız bir kere daha düşünün. Çünkü uzmanlar, çürümüş meyvelerin yol açabileceği kanser riskine dikkat çekiyor.
''Küflenmiş ekmekler ve çürümüş meyveler kanserojen madde içerdiğinden kesinlikle tüketilmemelidir. Küflenmiş bir ekmeği tüketmek doğru değildir. Çünkü küflerin birçoğu mikotoksin (küf zehiri) denilen zehirler üretirler.
Hastalığa tutulmuş meyveler ya hasattan önce düşerler, ya da ağaç üzerinde kuruyarak buruşur; mumyalaşır ve dallara asılı kalırlar. Hastalık, yumuşak çekirdeklilerde siyah çürüme şeklinde kendini gösterir; o zaman gri küf meydana gelmez. Bilhassa meyvenin içi çürür ve dışı siyahlaşır.
Meyve seçiminde ne kadar kusursuz gözüktüğüne değil ağırlığına dikkat etmek lazım: Daha ağır meyveler daha sulu olur. Kabuğunun çatlaklarla dolu olması da kötüye işaret değil. Nitekim bu meyvenin kabuğu çatlatacak kadar su topladığını, yani fazla sulu olduğunu gösteriyor.
İlgili 20 soru bulundu
Birçok meyve dört gün ile bir hafta arasında dayanabilir. Elma, muz, nektar ve kavunlar başka ürünlerin yanına koyulmamalıdır çünkü başka meyvelerle sebzelerin çok hızlı çürümeye neden olabilen gazlar salıverirler.
Yüksek oranda etilen gazı üreten meyveleri (elma, domates, muz gibi) başka meyve sebzenin yanında bırakmayın. Diğerlerinin daha çabuk olgunlaşıp bozulmasına sebep olurlar. Kısaca, çabuk çürüyenlerle hızlı pörsüyenleri yan yana saklamayın.
Meyveler, etil gaz üretmesi nedeniyle yanındaki sebzelerin bozulmasına neden olabilir. Buzdolabı, çoğu meyve ve sebze için uygun saklama ortamına sahiptir. Ancak soğan, sarımsak, patates ve domates buzdolabına konmadan oda ısısında tutulmalıdır. Güneş ışığını doğrudan almayan ve hava alabilen kaplarda saklanabilir.
Meyveleri yıkadıktan sonra şeker ve bol su ekleyin, meyveler yumuşayana kadar kaynatın. Dilerseniz kompostoyu badem, fındık gibi kuruyemişlerle tatlandırabilirsiniz. Şeftali, kayısı gibi yakışacağını düşündüğünüz meyvelere tarçın ekleyebilirsiniz. Yumuşamış meyvelerinizi bir diğer değerlendirme şekli de kurutmaktır.
Dut, üzüm, çilek gibi salkımlı meyveleri önce 50 derecelik suda 30 dakika bekletin. Ardından yıkayıp saklayın. Sıcak su, yiyeceklerin üzerindeki mikroorganizmaları öldürürerek meyvelerin daha uzun süre taze kalmasını sağlar.
Yaygın kanının aksine meyve yemek için günün en iyi zamanı diye adlandırılabilecek bir zaman dilimi yok. Yani kişiler günün herhangi bir saatinde yedikleri meyvelerden aynı oranda faydalanabilirler.
1 - Renk : Bozulan meyveyi anlamanın yollarından birisi rengidir. Her meyvenin kendine has bir rengi olsa da bozulmaya çürümeye başladığı andan itibaren renk canlılığını kaybeder. Olağan renginin dışına çıkmaya başlar. Mesela elma, armut, ayva gibi meyveler bozuldukça kahverengi bir hal alırlar.
BUZDOLABININ ALT BÖLMESİNDE SAKLAYIN
Meyve ve sebzeleri buzdolabının soğuk kısmında muhafaza etmek onların aromalarını ve tazeliklerini kaybetmelerine neden olur. Bu yüzden meyve ve sebzeleri kendi bölmesinde saklayın.
O meyvede böcek beslenip ölmediğine göre insanda da hiçbir zararlı etkisi söz konusu değildir. Meyvenin içinde kurt hala yaşamayı başarmışsa demek ki meyvede zararlı madde kalmamıştır. Dolayısıyla kurtlu bir meyvenin üzerinde kimyasal madde taşımadığından emin olabilir ve daha rahat tüketebiliriz.
Muz, kiraz ve vişne, kavun ve karpuz, ekşi meyveler, mayalı ekmekler, balık, et, yoğurtla birlikte tüketilmemelidir.
C vitamini, lif ve manganez yüklüdür ve muhtemelen var olan en lezzetli yiyecekler arasındadır. Diğer sağlıklı meyveleri kiraz, üzüm, greyfurt, kivi, limon, mango, kavun, zeytin, şeftali, armut, ananas, erik ve ahudududır.
Çilek 3 yıldır üst üste en kirli listesinin başında yer alıyor. Çilek, elma, kiraz, ıspanak, nektarin ve lahananın dahil edildiği çalışmada bu ürünlerin yüzde 90'ından fazlasında pestisit testleri pozitif çıktı. Kanserojen olarak sınıflandırılan pestisitler 2019 yılında bu yana bir çok ülkede yasaklanmıştı.
Yerdeki nemin önemli olması gibi havadaki nemin miktarı da meyvelerdeki çatlamaları etkilemektedir. Aşırı ve dengesiz nem değişimleri çatlamalara sebep olabilmektedir. Aşırı ve gereksiz potasyum ve bakırlı gübre uygulamaları meyve kabuğunun kalınlaşmasına sebep olur ve meyvede çatlaklık gözlemlenebilir.
İster taze taze öylece yiyor olun ister yemeklerde pişirerek kullanın, fark etmez, her sebze ve meyvenin kabuğu öylece hemen soyulup atılmaz, atılmamalı.
Süt, muz, kiraz ve vişne, kavun ve karpuz, ekşi meyveler, mayalı ekmekler, balık, et, yoğurtla birlikte tüketilmemelidir. Kavun ve karpuz tek başına tüketilmesi gereken meyvelerdir. Özellikle de süt ürünleri, yumurta, kızarmış yiyecekler, tahıllar ve nişastalar bu meyveler ile birlikte tüketilmemelidir.
Herkesin geçtiği sokağa düşmüş meyveler ise, ceviz gibi çürümeyenleri, sahibinin izin verdiği biliniyorsa, yemek caiz olur. İzin verdiği bilinmiyorsa yemek caiz olmaz. Kiraz gibi çürüyecek meyve ise, sahibinin yasak ettiği bilinmedikçe alıp yenilebilir. Alıp, evine götürmek caiz değildir.
Öncelikle meyveler her zaman soğuk su iile yıkanmalıdır. Sıcak su ile yıkama yapmak meyvelerde lezzet kaybına ve erimeye neden olabilir. İkinci bir önemli nokta ise meyvelerin yalnızca tüketileceği zaman ve tüketileceği miktarda yıkanmasıdır. Meyveler toplu halde yıkanıp saklanmamalıdır.
Meyvelerin içindeki şeker, karaciğeri adeta 'yağ depolama' moduna geçirerek bu hayati organın yağlanmasına neden olur. Zamanla karaciğer hücrelerinin artık insüline uymaması ve yağ taşıyıcı proteinlerin üretim ve geri dönüşümünün de sekteye uğramasına yol açmaktadır.
Portakalların da depolanma niteliği ve soğuğa dayanıklılığı çeşide, yetişme örense ve hatta yıllara göre değişir. Fakat en emniyetli depolama sıcaklığı 6/8 °C'dir. Bağıl nem %85-90 olmalıdır. Bu koşullarda depolama süresi 5 ay kadardır.
Vitamin ve mineral kaynağı olan sebze ve meyveler sağlıklı beslenme zincirinde büyük bir yere sahip. Yüksek antioksidan içerikleri sayesinde meyveler kalp, kanser, diyabet gibi metabolik hastalıklardan korunmamıza destek olur. Posaları sayesinde de sindirim sisteminizin sağlıklı olmasına yardımcı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri