Salep'in Öyküsü Biliyorsunuz Türkiye'nin en iyi salebi Burdur Bucak'ta çıkar.” demesiyle Bucak salebi ününe ün katmış oldu. Bucak salep kelimeleri artık birlikte anılmaya başlandı.
BUCAKTA KÖMBE (ÇANAK EKMEĞİ)
Özellikle Ramazan Bayramında ziyarete gelen misafirlere ikram etmek için bayanlar tarafından özenle hazırlanır. Çanak ekmeği, pekmezli veya tahinli olarak iki farklı şekilde yapılır. Hazırlanan hamur açılarak içine tahin veya pekmez-dövülmüş şeker haşhaş karışımı konarak dürülür.
Kahramanmaraş bölgesinde doğal ortamda dokuz cinsin yirmibeş türü mevcuttur. Orchis palustris ve Dactylorhiza osmanica adındaki salepler yaygındır.
Bucak ilçe merkezi 3 dağ arasında kurulmuştur. Yerleşim yerinin bir kısmı ilme bitkisi ile kaplı olduğu için; ilçe halk arasında “İlmeli Bucak” adıyla anılmıştır. Bu bölgeye yerleşenler Oğuz boyuna mensup olduğu için “Oğuzhan köyü” olarak da adlandırılmıştır.
İlgili 41 soru bulundu
Çardak Yörükleri . Çardak Köyünün kurucuları. 6-Bucak Yörükleri: Eskiden beri yoğun bir yörük bölgesidir. Ilıman iklime sahip olduğundan bölge yörük'ler için cazipti.
Bu bakımdan verilen vergiler fazlalaşmıştır. 1839 Tanzimat hareketinden sonra Burdur, Kütahya ilinden ayrılarak Konya ilinin Isparta kaymakamlığına bağlandı.
Salep, hazır bir şekilde toz olarak satılır ve soğuk su veya süt ile karıştırılır, katılaşana kadar kaynatılır, üzerine isteğe göre tarçın eklenerek içilir. Salep Türkiye'de ve Batı Asya'da ender olarak bulunan orkidenin köklerinden elde edilir. Orkide gölgeyi seven bir bitkidir.
Orta Doğu'ya özgü salebin Avrupa'da yaygınlaşması ise kahve ve çayın yükselişinden çok daha önceye dayanır. Salep, İngiltere ve Almanya'da kahve içilen kafelerin alternatif içeceği olmuştur.
Nezih Yalçın, “Akdağmadeni salebi bizim ormanlarımızda doğal ortamda yetişen ve yakın zamanda da belediyemizin girişimleriyle sera ortamında üretilmeye başlanılacak bir bitki. Tüm dünyada en kaliteli salep yetişen bölge Akdağmadeni bölgesidir.
Bucak'ta Kremna, Sia Antik kenti, Susuz Kervansarayı ve İncirhan'ı gezebilir, yöreye özgü mutfak lezzetlerinden tadabilirsiniz. Ayrıca Bucak'tan magnet, bakır çaydanlık, ceviz ezmesi, haşhaş ezmesi, gibi hediyelikler alabilirsiniz.
Bucak ilçesi merkezinin nüfusu 2016 yılında 44.089 kişi olarak belirlendi. İlçe merkezindeki nüfusun 22.184'ünü kadın, 21.905'ini erkek nüfus oluşturmaktadır.
Kaş ile Çukurbağ Yarımadası arasında kalan Bucak Denizi geniş bir coğrafyada, Üçağız'dan sonra her mevsim barınabileceğiniz tek alternatiftir. Girişinde sizi karşılayan Köfte Adacığının her iki yanı da geçişe müsaittir. Önce güneye, sonra doğuya kıvrılan Bucak Denizi'nin sonlarına doğru Kaş SETUR Marina yer alır.
Bucak, Burdur ilinin en büyük ilçesidir. Eski adı Oğuzhan'dır. Bu isim, ilçeye yerleşenlerin Büyük Hun Hükümdarı Oğuz'un soyundan geldiklerini ifade etmektedir. 30 Mayıs 1926 tarihinde çıkarılan bir kanunla ilçenin adı “Bucak” olarak değiştirilmiştir.
Coğrafya. Bucak ilçesi Akdeniz bölgesi göller yöresi içerisinde yer almaktadır. Bucak ilçesi Burdur iline bağlı olup, Burdur ilinin yüzölçümü ve nüfusu itibarıyla en büyük ilçesidir. Bucak 1926 tarihinde ilçe olmuştur.
50 gr 15.980,00 TL/kg.
Salep bitkisi, çam çiçeği, salep orkidesi veya sadece orkide gibi isimlerle anılan bu güzeller güzeli bitki, salkım şeklinde ve genel olarak mor renkte olan çiçekleriyle, dik gövdesiyle kolayca ayırt edilebilen bir bitki. Tüketim için kullanılan kısmıysa toprak altında kalan yumrusu.
Akdağmadeni ormanlarında bol miktarda Salep bulunmaktadır ve Türkiye'nin en kaliteli salepleri arasında yer almaktadır. Salep temin etmek için Salebi ile meşhur Akdağmadeni'ne gelmeniz yeterlidir. Salepler genellikle Orkide çiçeğine benzer, bazende yemlik dediğimiz çiçeksiz halde bulunur.
Antalya ve çevresi, Ege kıyıları, İç Anadolu ve Van gibi farklı illerimizde salep yetiştiriciliği yapılmaktadır. Türkiye'de en ünlü salep ise Burdur'un Bucak ilçesinde yetiştirilir. Bucak'tan sonra ülkemizdeki en iyi salep Kastamonu ve Yozgat illerinde yetiştirilir.
Türkiye'nin en meşhur salebi olan ve Burdur ilinin Bucak ilçesinden yetiştiği için bucak salebi olarak ismi çok duyulmuştur. Türkiye'de tüketilen ve dağıtılan saleplerin %70 - %80'ı bucak yöresindendir. Bunlar hem dağlarda doğal olarak yetişen hem de ticari olarak üretimi yapılan saleplerdir.
Türkiye'nin yıllık ortalama 45 ton salep ihtiyacı olduğunu belirten Soykan, "Ülkemizdeki salep üretiminin yüzde 55'i Muğla, Aydın ve Antalya'da gerçekleşiyor.
Burdur şehrini kuran Türkmen boylarından Kınalı aşireti mensupları burayı bulduklarında, bölgenin güzelliği karşısında "Cennet buradadır. Burda dur!" demişler ve "Burda dur!" sözü zamanla halk arasında "Burdur" haline dönüşmüştür.
İlde iklim genellikle kışları soğuk ve yağışlı, yazları sıcak ve kuraktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri