BUGÜNKÜ NASIL YAZILIR? Bu kelimenin bugünkü mü, bu günkü mü olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı bugünkü şeklinde olmalıdır. Yani birleşik yazılmalıdır.
İnsanların hangi şehirden oldukları yazılırken, -li yapım eki isimden yeni bir isim üretir ve isimle kaynaşan bu ek üstten kesme (apostrof) ile ayrılmaz. Bu kelime genellikle Edirne'li şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Edirneli şeklinde olmalıdır.
Hem yazımı hem de okunuşuyla sık sık yanlış yapılan kelimelerden biridir. Bu kelime genellikle dünki şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı dünkü şeklinde olmalıdır. "Dün ki" şeklinde ayrı yazmak yanlış bir kullanımdır.
bugünlük, 8 karakter ile yazılır.
Bu kelime, TDK'ya göre bitişik yazılmaktadır. Bu Kelime Nasıl Yazılır? Türk Dil Kurumu'nda bu kelime '' bugün'' şeklinde yazılır.
İlgili 38 soru bulundu
Günlük hayatta bu sözcüğü çok büyük bir oranda bu anlamda kullandığımızdan bitişik yazmaya özen göstermeliyiz. Ancak içinde bulunduğumuz günü ifade etmediği zamanlarda bu sözcüğü “Bu gün” şeklinde ayrı yazmalıyız.
Bugün, TDK'da içinde bulunulan gün, içinde bulunulan çağ anlamlarına geliyor. Eğer içinde bulunulan günü ya da belirsiz bir günü işaret ederken kullanılacaksa; bugün olarak yani birleşik yazılması gerekmektedir.
Bu kelimenin doğru kullanımı bugünkü şeklinde olmalıdır. Yani birleşik yazılmalıdır.
Kuruluş, ülke, kitap, dergi ve yön adlarının kısaltmaları her kelimenin ilk harfinin büyük olarak yazılmasıyla yapılır: TBMM (Türkiye Büyük Millet Meclisi), TDK (Türk Dil Kurumu), ABD (Amerika Birleşik Devletleri); KB (Kutadgu Bilig); TD (Türk Dili), TK (Türk Kültürü), TDED (Türk Dili ve Edebiyatı Dergisi); B (batı), D ...
Dolayısıyla bu ne sorusunun doğru yazılışı ayrı olacak ve söz edilen sözcüklerden sonra soru işareti kullanılacak şekildedir. Ancak bu ne sözcüklerinden sonra cümleye devam edileceği zaman sıralanan kelimelerin hemen ardından soru işareti kullanılmasına gerek yoktur.
TDK resmi internet adresi üzerinden bugün kelimesinin birleşik mi ayrı mı yazılacağı ile ilgili örneği sunmuştu. BUGÜN NASIL YAZILIR TDK? Türk Dil Kurumu'nun verdiği örneklere göre “bugün” kelimesi birleşik yazılır.
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
Fark etmek sözcüğünün TDK'ya göre belirlenen doğru yazımları merak ediliyor. Kişilerin fark etmek sözcüğünü birleşik yazmaması gerekiyor. TDK'ya göre "fark etmek" şeklinde ayrı olarak yazılması gerekir. Birleşik yazılması durumunda yazım hatası yapılacaktır.
DENİZLİLİ KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle Denizli'li, denizlili şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Denizlili şeklinde olmalıdır.
KONYA KELİMESİNİN ANLAMI
Özel isim olduğu için büyük harfle yazılmalıdır. Gelen ek ayrılmadan yazılır. Bu kelime genellikle konya şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Konya şeklinde olmalıdır.
Bu kelime genellikle denizli şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Denizli şeklinde olmalıdır.
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Türk Dil Kurumu sözlüğü içinde her gün kelimesinin anlamı "Süreklice, sürekli olarak" belirtilmiştir. Her gün nasıl yazılır? TDK'da belirtildiğine göre her gün kelimesi ayrı olarak yazılır. Kelimenin bitişik yazılması yanlış kullanım olacaktır.
9. Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb.
Türk Dil Kurumu (TDK), kelimenin doğru yazışılışını resmi sitesi üzerinden paylaştı. Bugünkü kelimesi sıfat olarak kullanılır. Bugüne özgü, bugün olan, bugün yapılan anlamındadır. Bu kelimenin doğru kullanımı bugünkü şeklinde olmalıdır.
Bu konuda Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit, kelimenin doğru yazılışı, 'Dünkü' şeklinde öne çıkıyor.
Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki.
Türk Dil kurumuna göre hoşçakal kelimesinin doğru yazılışı hoşça kal şeklinde olmaktadır.
TDK'ya göre her zaman kelimesinin yazılışı bitişik değildir. Kişiler bu kelimeyi bitişik yazarak yazım yanlışı yapabiliyor. Fakat her zaman kelimesi mutlaka ayrı şekilde yazılmalıdır. TDK'ya göre her zaman kelimesi ayrı olarak yazılmalıdır.
Pek çok kişi imla kuralları arasında bu soruyu araştırıyor. Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, gitgide şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıörneklerdegörülen "git gide" şeklindeki ayrı yazım ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"gitgide"dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri