Çelişki kelimesinin TDK Sözlük anlamına göre tek anlamı vardır ve bu anlam sözlerin veya davranışların birbirini tutmaması, tenakuz, paradokstur.
Bu kavram günlük hayatta da “çelişkili davranmak” şekliyle sıklıkla kullanılır. Genellikle sözleriyle davranışları birbiriyle uyumlu olmayan insanları ifade ederken bu tabir kullanılır. Örnek cümleler: – Söylediği onca güzel sözden sonra yaptığı bu saygısızlığa şaşırdım doğrusu.
Cevap: Çelişmek zıtlaşmak , söylenilen şeylerin çelişmesi anlamına gelmektedir.
Çelişki, bir önermenin doğru halinin, aynı ortam geçerli iken ikinci defa önerildiği bir durumda, yerine negatif biçiminin doğru bulunması ile ortaya çıkar.
Kişinin kendiyle çelişmesi; kendi düşünceleri, kendi hisleri, inançlarıyla çelişmesidir... Kişinin; düşündüğünden farklı konuşması, inandığından farklı yaşaması, hissettiğinden farklı davranmasıdır... Sözün özü, kişinin kendisi gibi olmamasıdır kişinin kendiyle çelişmesi.
İlgili 40 soru bulundu
Bazen bir kişinin ağzından çıkan sözlerin çeliştiği söylenir. Buna çelişkili ifade adı verilir. Burada anlatılmak istenen kişinin önce söylediği bir cümleyle sonra söylediği bir cümle arasında tutarsızlık olmasıdır.
çeliştirmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: -i Çelişme işini yaptırmak.
Çelişki bir durumun birden fazla olası halinde birbirine uymaması, aynı olmaması, farklılık göstermesi ve birbirini tutmamasıdır.
Bir davranış örüntüsünde çelişkiden bahsedebilmemiz için öncelikle bir ön davranış, akabinde bu ön davranışla çelişen bir ikinci davranışın varlığı gerekir. Ön davranış, karşı tarafta belli şekilde davranılacağı tasavvurunu doğurur.
Çelişkili Davranış Yasağı: Bir hukukî ilişkide, bir kişi, davranışı ile, karşı tarafta korunmaya lâyık, haklı bir güven oluşturduktan sonra, artık bu oluşturduğu güvene aykırı, bununla çelişkili bir davranışta bulunamaz.
Bir olayın ya da nesnenin içinde gerçekleşen çelişki. Birbirinden başka olay ya da nesneler arasındaki çelişkiyi dile getiren dış çelişki deyimi karşılığında kullanılır. Gelişme sürecinde belirleyici rol oynayan temel çelişkiler iç çelişki'lerdir.
Sözleri ile davranış ve düşünceleri bir olmamak, çelişki bulunmak.
Çelişmez Ne Demek ACİLL??
çelişmez demek ---------- zıt düşmez -------------- verilen cümle, sözcük veya metinle aynı anlama gelir demektir.
birbiriyle çelişen, biri diğerini çürüten, tutarsız (ifâde v.s.)
Toplumsal tali çelişkiler, toplumsal olgunun varlığı ve işleyişindeki rolleri itibariyle ikinci derece çelişkilerdir. Bunların bazıları, mevcut toplumsal üretim biçiminin ürettiği çelişkilerdir. Bazıları da bir önceki dönemden intikal eden çelişkilerdir.
Örneğin, “Bütün insanlar akıllıdır-Kimi insanlar akıllı değildir” önermeleri nitelik ve nicelik bakımından çelişiktirler, çünkü biri olumlu, öbürü olumsuz, biri tümel ve öbürü tikeldir. Bu çelişik önermeler birbirlerini yalanlarlar, biri doğruysa öbürü yanlış ve biri yanlışsa öbürü doğrudur.
İki kavramın ya da yargının birbirini dışta bırakması. Birbirine ters olma, birbirini tutmama.
Hegel'e göre felsefenin asli görevi bütünlüğü karşıtlıklarıyla, çelişik görünüşleriyle kavramaktır. Çelişki, diyalektik hareketin merkezinde yer alan düşüncenin belirlenimlerinden biri olup, diyalektik devinimin öz gücüdür. Bununla birlikte çelişki bu devinimin öz gücü olmakla kalmaz, bu devinimin kendisine dönüşür.
Tutarlılık, bir önermenin diğer önermelerle gerçeklik veya doğruluk açısından aynı niteliği taşıması durumudur. Bir önermenin doğru olarak değerlendirilebilmesi için tutarlı olması şarttır. Bir önermenin kendi kendiyle çelişki içinde olmaması olarak da tanımlanabilir.
TENÂKUZ. (ﺗﻨﺎﻗﺾ) i. (Ar. naḳż “bozmak”tan tenāḳuż) Bir sözün diğer bir sözle çelişmesi, çelişki.
Aşiret ya da oymak (Arapça: عشیرة), dil ve kültür yönünden büyük bir türdeşlik gösteren, birçok sülaleden oluşan, yapısındaki aileler arasında köken, ekonomi, din, kan veya evlilik bağları bulunan göçebe veya yerleşik nitelikteki topluluk, oymaktır.
çelişkisiz ne demek? Çelişme durumunda olmayan, çelişmesiz.
Cibilliyet kelimesi Arapça kökenli bir kelime olarak bilinmektedir. Cibilliyet kelimesi, yaratılıştan gelen huy ve karakter manalarında kullanılmaktadır. Genel olarak cibilliyetsiz şeklindeki kullanımı ile bilinmekte olan kelime ise yaratılışı kötü manasına gelmektedir.
sıfat Hoşa gitmeyen, göze batan (renk)
Cıcık TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Süs. Derisi soyulmuş et. İç organlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri