Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan çiçek kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre farklı anlamları olan çiçek kelimesi, Türkçe'de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir.
Bu kelime grubunun doğru yazımı, 'Su çiçeği' şeklinde ayrı halidir.
Bir bitki ismi olduğu için ayçiçeğinin doğru yazımı bitişik şekilde olmalıdır. Bu kelime ayrı olarak yazılırsa yazım yanlışı yapılmış olur. Türkçede birleşik bir kelimenin ayrı ya da bitişik yazılması gereken durumlar farklıdır. Ayçiçeği doğru yazılışı bitişik kabul edilmiştir.
Renk adlarıyla kurulan bitki, hayvan veya hastalık adları bitişik yazılır: akağaç, alacamenekşe, karadut, sarıçiçek; alabalık, beyazsinek, bozayı; aksu, akbasma, mavihastalık, maviküf vb.
Hiçbiri, dilimizde sıklıkla kullanılan bir kelimedir. Bu kelime belirsizlik ifade eden sıfat ve zamir kapsamında kullanılan bir kelimedir. Belirsizlik ifade eden sıfat ve zamirlerin bitişik yazılması esastır. Doğal olarak hiçbiri kelimesinin doğru yazımı "hiçbiri" şeklinde olmalıdır.
İlgili 22 soru bulundu
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır.
Baştan Başa Kelimesinin Doğru Yazımı
Bu kelimenin doğru şekilde yazımı ayrı olarak ele alınmalıdır. Yani 'baştan başa' şeklinde kullanılmalı ve değerlendirilmelidir.
Türk Dil Kurumu (TDK)'nın sitesinde doğru yazılış "suçüstü" olarak verilmiştir. 1. isim, hukuk Birini suç işlerken yakalama, cürmümeşhut, meşhut suç. TDK'ya göre doğru yazımı da "suçüstü"şeklindedir.
YEŞİLSOĞAN KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle yeşil soğan şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yeşilsoğan şeklinde olmalıdır.
Yeşil zeytin yazımı önceden birleşik şekilde olsa da Türk Dil Kurumu Türkçe Sözlük yeni basımına (2023) göre ayrı yazılmaya başlanmıştır. Yeşil zeytin TDK yazım kılavuzuna göre ayrı şekilde yazılmalıdır.
TDK'YA GÖRE GÖZYAŞI KELİMESİNİN DOĞRU YAZILIŞI
Dilimizde bu kelime bitişik bir şekilde “gözyaşı” şeklinde yazılır. Bu kelimeyi “göz yaşı” şeklinde ayrı yazmak doğru değildir. Yazım yanlışı yapmamak için kelimeyi bitişik yazmak gerekir.
Dilbilgisi kuralları göz önünde tutularak oluşturulan iki farklı kelimenin bir araya gelmesiyle türeyen sözcüklerden biri de Yayla çiçeği birleşik kelimesidir. Yayla çiçeği ne demektir? Birleşik sözcükler dilbilgisi kuralları açısından dikkatle ele alınmalıdır. Böylelikle hata yapılmadan kullanılabilir.
Tuncer Gülensoy'un Köken Bilgisi Sözlüğü'nde ay çiçe- ği=(günebakan) şeklinde ayrı yazılan kelime için “< ay+çiçek+i / gün (<kün)+e+bak-an, Kırg.
Fildişi doğru yazılışı bitişik şekilde olmalıdır. Fildişi sözcüğü ayrı yazıldığı takdirde yazım yanlışı meydana gelir. Fildişi sözcüğünün doğru yazımı TDK'ye göre “fildişi” şeklinde ve bitişik olmalıdır.
Bazıörneklerdegörülen "göktaşı" gibiyazımlar ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"gök taşı"dır.
Türk Dil kurumuna göre hoşçakal kelimesinin doğru yazılışı hoşça kal şeklinde olmaktadır.
YK'de, sözcüklerden her ikisi veya ikincisi birleşme sırasında anlam değişimine uğradığında bitişik, uğramadığında ise ayrı yazılır, kuralıyla çelişen örnekler bulunmaktadır. Sözgelimi, yeşil + biber bileşiğinin ikinci sözcüğü olan biber anlam değişmesine uğramadığı hâlde bitişik yazılmıştır (yeşilbiber).
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Konu ile ilgili başvurmanız gereken en önemli kaynak TDK sözlüğüdür. Bu sözlükte kelimenin yazımı "birebir" şeklindedir. Yani söz konusu kelime birleşik yazılmalıdır. Kelimenin ayrı şekilde yazımı yanlış kullanımdır.
Fark Etmek Kelimesinin Doğru yazılışı
Fark etmek kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "fark etmek" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise farketmek şeklindedir.
Kelimenin doğru yazılışı, öngörü şeklinde olmaktadır. Ön görü ise kelimenin yanlış yazılışına verilebilecek bir örnek olarak ifade edilebilir. Bu durumda ön görü şeklinde yapılan bir yazım yanlış olarak kabul edilirken, öngörü şeklinde yapılan bir yazım ise doğru kabul edilmektedir. Doğru yazılış öngörü olmalıdır.
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
SIMSIKI NASIL YAZILIR? Bu kelimenin sımsıkı mı, sım sıkı mı olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı sımsıkı şeklinde olmalıdır. Yani birleşik yazılmalıdır.
Dörtnala kelimesinin nasıl yazıldığı TDK tarafından gösteriliyor. Dörtnala kelimesi pek çok kişinin yazım hatası yaptığı kelimelerden biridir. TDK'ya göre dörtnala kelimesi her zaman bitişik yazılması gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri