Cüvan - جوان (جَ) [ په . ] (ص . اِ.) هر چیز کم سن . مق پیر.
Cübbe, (Arapça: الجبة ) elbise üzerine giyilen bir çeşit üstlük. Kolları farklı iki tipi gelişmiştir. Günümüzde kullanılan cübbe şekillerinde çoğu geniş ağızlı ve yenleri boldur. Osmanlılar devrinde cübbelerinin bolluğu omuzlardan başlar ve bileklerde daralır.
Nevcivan isminin anlamı ise şu şekilde; Genç, yeni yetişen.
Civan isminin anlamı TDK'da yer alan bilgilere göre şu şekilde: Taze, genç delikanlı.
Bulmak, bilmek anlamındaki vcd (وجد) kökünden gelen “vücûd” terim olarak “varlık” anlamında kullanılır.
İlgili 18 soru bulundu
Veçhile kelimesi genel olarak bu yüzden ve bu yönden manalarına gelmekte olan bir kelime olarak ifade edilebilir. Aynı zamanda veçhile kelimesi böylece anlamına gelecek şekilde de kullanılmaktadır.
ADÛ – ADÜV
(ﻋﺪﻭ) i. (Ar. 'adüvv) Düşman: Er isen sırrını kalbinde sakla / Düşünüp adûyu yerinde hakla (Âşık Ömer).
Kökeni Farsçadan gelen bu isim günümüzde pek duyulmamış adlar arasında yer almaktadır. Kürtçede ise Beylerbeyi anlamına gelen Miran ismi, özellikle kulağa hoş gelmesiyle son dönemlerde oldukça ilgi çekiyor.
Dilimize Farsçadan geçmiş olan Perçem kelimesi ''parça'' sözcüğünden türetilmiştir. Bir bütünü oluşturan kısımlardan her birine parça denir. Alına düşen saç kıvrımı ise perçem olarak adlandırılır.
Yakışıklı, delikanlı, genç anlamında kullanılan Civan Türkçe sözlükte genç erkek ya da güzel genç kadın anlamında kullanılıyor. Bununla beraber Artvin ilindeki bir ilçedeki yerleşim birimi de Civan adını almış.
Yeni doğacak bebeğine Civanmert ismini vermeyi düşünenler, bu ismin ne anlama geldiğini araştırıyor. Civanmert isminin anlamı TDK'da yer alan bilgilere göre şu şekilde: Cömert, eli açık kimse.
Veli'nin nev-cevan, Yesevî'nin ise pîr olarak tasvir edildiği bu kısım diğer nüshada şu şekildedir. Burada geçen uryan ve çıplak kelimeleri bağlam içinde sözlük anlamı ile kullanılmamaktadır. Kanaatimizce bu kelimelere ancak garip, fakir, zavallı, tek gibi anlamlar verilmelidir.
Cülus Arapça bir kelimedir ve "oturmak" anlamına gelir. Bir padişahın vefatı veya tahttan indirilmesi sonrasında yeni padişahın, tahta çıkma törenidir.
CÂBECÂ (ﺟﺎﺑﺠﺎ) zf. (Fars. cā “yer” ve be- ekiyle cā-be-cā) Yer yer: Çün vücûdun nûrdur ey sûret-i bedr-i kamer / Düşmese sâyen aceb midir zemîne câbecâ (Mihrî). Taştan sütunlar üzerine kondurulmuş bir kubbe, câbecâ sedef işlenmiş, halılarla döşenmiş sedirler…
Bu cübbe modeli imamların haricindeki kişiler tarafındanda tercih edilen bir cübbe modelidir. Kolay kırışmayan kumaştan imal edilmiştir. Beş dikişlidir. Buhara yakadır.
hayfa teriminin Türkçe Türkçe sözlükte anlamı
Eyvah, yazık, heyhat!
Kahkül kelime manası kişinin alnına düşen saç perçemi olarak bilinmektedir.
Perde kahkül - Curtain bangs saç kesimi 1970'lerin saç kesim modelidir. Curtain bangs - perde kahkül neredeyse bütün yüz şekilleri için idealdir. Model kısaca şu şekildedir, yüzün orta kısmından başlayarak, kaşlar, gözler ve elmacık kemiklerinin üzerine çapraz düşen saç tutamıdır.
Farsça kökenli olan bu isim, dilimize ulaşan yabancı kökenli isimler arasındadır. Mirza ismi ülkemizde farklı anlamda kullanıldığı gibi İran'da da farklı anlamla kullanılır. Mirza isminin en bilinen anlamı, hükümdar gibi soylu kişilerden gelen kimsedir. Yani bir Emiroğlu beyi anlamında kullanılır.
Kökeni Arapçadan gelen Mihran ismi Türkçeye yerleşmiş ve son dönemlerde beğeni toplayan adlardan biridir. Hem anlamı hem de telaffuzu bakımından kız çocukları için ilgi gören bir isimdir.
Mihra İsminin TDK Sözlük Anlamı Nedir? Mihra isminin Türk Dil Kurumu verilerine göre anlamı hoşgörü sahibi, muhabbeti iyi, iyi niyetli ve iyiliksever, sevecen yapılı anlamlarına gelmektedir.
–ÂMUZ. (ﺁﻣﻮﺯ) sıf. (Fars. āmūḫten “öğrenmek, öğretmek”ten āmūz) Sonuna geldiği kelimelere “öğreten, öğrenen” anlamı katarak Farsça usûlüyle birleşik sıfatlar yapar: Edeb-âmuz: Edep öğreten.
1. Gelirler, îratlar: “Avâid-i vakıf.” “Avâid-i şehriyye: Aylık gelir.”
Osmanlı Türkçesi
girmek, içeri girmek.
Cevâz - جواز
[ جَ ] (ع اِ) روا.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri