Deniz yılanı, hayatlarının tamamını veya çoğunu denizde geçiren elapidae ailesine dahil zehirli yılanlardır. Karasal atadan evrimleşmiş olmalarına rağmen, çoğu geniş ölçüde tamamen akuatik yaşama adapte olmuş ve hatta karada hareket edebilme yeteneğini tamamen kaybetmişlerdir.
Kimi karada, kimi suda yaşar. Karadaki yılanların çoğu toprak üstünde ve kumluk yerlerde yaşasa da kimi toprak altında, kimiyse ağaçlarda yaşamayı tercih eder.
Zehirli su yılanı, deniz yılanı olarak da bilinen bir yılan grubudur. Bu yılanlar, hayatlarının tamamını veya çoğunu denizde geçirirler. Hint Okyanusu'ndan Büyük Okyanus'a kadar ılık sahil sularında yaşarlar. Deniz yılanlarının solungaçları yoktur ve nefes almak için su yüzeyine çıkarlar.
Bilim dünyası, dünyanın en zehirli yılanlarının deniz yılanları olduğunu ortaya koydu. Genel kanı ormanlarda gezen yılanların, kobraların, pitonların en zehirli yılanlar olduğu yönünde olsa da denizyılanları çok daha zehirli ve tehlikeli.
Bu yılan türü zehirli değildir. Kendini savunmak için anüsünden çok kötü kokan bir salgıyı yayar. Başka bir savunma mekanizması da ölü taklidi yapmasıdır. Çiftleşme mevsiminde (Mart-Nisan) büyük gruplar oluştururlar.
İlgili 17 soru bulundu
Yılanlar genellikle keskn kokulardan hoşlanmazlar bu nedenle bulunduğu bölgelere kükürt ve kireç koymak onları bulundukları ortamdan tamamen uzaklaştıracaktır. Ayrıca yılanı uzaklaştırmak için bulunduğu bölgeye naftalin koymakta bir diğer etkili yöntemdir.
Yılanlar çoğu zaman avlarını ısırırlar, ancak sık görülmese de, genellikle savunma amaçlı olarak insanları ısırdıkları da olur. Çoğu yılan zehirsizdir ve avlarını genellikle zehir kullanmadan boğarak öldürürler.
Deniz yılanları, su içinde ısırma eğilimde olmazken, sudan çıkarıldıklarında daha agresif davranışlar sergilemeye başlıyorlar; öyle ki raporlanan ısırmaların ölümcül olanları dahil büyük çoğunluğu, yılanları sudan çıkaran balıkçılara karşı oldu.
Tunceli'nin Çemişgezek ilçesinde, Türkiye'nin en ölümcül yılanı olarak bilinen ve nesli tükenmekte olan koca engerek yılanı görüntülendi. Tek ısırığının bile insanı öldürmeye yettiği bilinen koca engerek, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da, Doğu Akdeniz Bölgesinde habitatın uygun olduğu alanlarda yaşıyor.
Türkiye'nin en zehirli yılanı olarak bilinen "Anadolu engereği" Kilis'te görüntülendi. Vatandaşların bölgede sıklıkla yaşadığı bilinen yılana karşı dikkatli olması gerektiği belirtildi. Sosyal medya kullanıcıları ise yılanla ilgili, "Görürseniz koşarak kaçın.
Bu kuvvet yılanı suda ileri doğru iter. Yani su yılanlara engel değildir. Hepsi, uzuvları olmasa bile onları karada (ve ağaçlarda ve dağlarda) iten aynı dört hareketi kullanarak yüzebilir. Bazı yılanlar suyun içinden geçmek için sızar ve bazıları suya batar, ancak hepsi çevrelerinin bu zorlu bölümünde gezinebilir.
TDK'nın belirlediği doğru yazılış şekli "deniz yılanı" şeklinde ayrıdır. Bitişik yazılmaması gereken bir kelimedir.
Bir elektrikli yılan balığında 5.000 ile 6.000 arasındaki elektroplax, beraberce 500 voltluk bir gerilim, 500 wattlık elektrik üretebilir. Organlar, avlarını yakalamasına ve savunmaya hizmet ederler. Gerilim, sadece küçük balıkları öldürürken, ayrıca bir insanı da ölümcül olarak yaralayabilecek durumdadır.
Ortalama bir yetişkin krait yaklaşık 1 metre uzunluğundadır, ancak bazı örnekler 1.5 metreye ulaşabilmektedir. Deniz yılanları, Hint ve Pasifik okyanuslarının kıyı sularında bulunur. Kızıldeniz'e, Atlantik Okyanusu, Karayip Denizi bulundukları bazı yerlerdir .
En az yaşayan yılanlar su yılanlarıdır. Bunların ömrü de ortalama 7 yıldır. En çok yaşayan yılan türü ise anakonda olup ortalama ömrü 30 yıldır. Kral kobra olarak isimlendirilen zehirli yılan ise 15-20 yıl arasında yaşar.
Eryx jaculus (mahmuzlu Yılan) olarak bilinen bu tür ülkemizde yaşam süren "Boidae" (Boa Yılanları) familyasına dahil "ZEHİRSİZ" boa türüdür.
Tunceli'nin Pülümür ilçesinde yaklaşık 10 gün önce doğa fotoğrafçısı Muzaffer Akyüz tarafından Türkiye'de yaşayan en büyük yılanlardan olan sarı yılan görüntülenmişti. Aynı ilçede bu kez de bir vatandaşın bahçesindeki çam ağacına tırmanan yaklaşık 2 metre boyundaki sarı yılan görüntülendi.
Coğrafi dağılım. Çöl kobrası genel olarak Türkiye'nin güneydoğusunda bulunan Şanlıurfa ili, Irak'ın büyük çoğunluğu, batı İran (Huzistan Eyaleti ve Fars Eyaleti) ve Arap Yarımadası (Kuveyt ve Suudi Arabistan) yayılım gösterir. Suriye'den varlığı kaydedilmiştir.
Ülkeler kendi coğrafyalarında bulunan yılanlara göre panzehir bulunduruyor. Ülkemizde de Sağlık Bakanlığı yılan, akrep panzehiri ve diğer zehirli hayvan panzehirleri bulunduruyor.
Hiçbir yılan durduk yere insana saldırmaz ve ısırmaz. Yılanların duyma özelliği yoktur. Ama yerdeki titreşimleri algılayabildiklerinden dolayı kendisine yaklaşmakta olan bir insanı çok öncesinden hissederek bulundukları noktadan uzaklaşmaya çalışırlar.
Sıkıştırıldıklarında, yakalanmaya çalışıldığında ve üzerine basıldığı durumlarda saldırgan olabilirler fakat hiçbir zaman durup dururken yani tehlike hissetmedikleri durumda saldırgan davranışlar sergilemezler. Bu nedenle yılanla karşılaşılması durumunda yılanı rahatsız etmeden yolunuzu değiştirmeniz yeterlidir.”
Yılanı gördüklerinde müdahale etme konusunda çekiniyorlarsa hayvanın türünü bilmiyorlarsa o zaman itfaiyeden destek isteyebilirler. Özellikle evin içine girmiş yılansa en hızlı şekilde itfaiye aranmalı” diye konuştu.
Tevrat'a göre kır hayvanlarının en hilekârı olan yılan, Aden'deki bahçede (cennet) yaşamakta olan Havva'ya yaklaşmış, "Allah bilir ki ondan yediğiniz gün, o vakit gözleriniz açılacak, iyiyi ve kötüyü bilerek Allah gibi olacaksınız." diyerek onu yasak ağacın meyvesinden yemeye ikna etmiş, daha sonra Havva yasak meyveden ...
Dr. Mehmet Öz, "Zehirli yılanlar yüzde 99 gece çıkıyor. Gece saatlerinde plajlarda, dağlık alanlarda olanlar mutlaka ayakkabı giymeli'' uyarısında bulundu.
Peki, yılan intikam alır mı? “Yılanı öldürmeyin, onun bir eşi vardır. Gelir ve sizden intikam alır” ifadesi, sadece halk arasında yayıla gelmiş batıl bir inanç olarak biliniyor. Yılanlarının eşlerinin öldürüldüğü bölgeyi bulmasının herhangi intikam ya da öç alma iç güdüsü ile bir ilişkisi bulunmuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri